ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΙΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ – ΘΕΤΙΚΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Η ΧΑΜΑΣ – “ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ Η ΧΑΜΑΣ” ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ – ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΠΛΙΝΚΕΝ

Κοινοποίηση:
Israel-tanks-for-war

Νέα πρόταση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων, υπέβαλε το Ισραήλ στη Χαμάς, μέσω του Κατάρ, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι η πρόταση του Ισραήλ έχει τρεις φάσεις και προέτρεψε τη Χαμάς να το αποδεχθεί, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί» αυτή η ευκαιρία για μια συμφωνία.

Η πρώτη φάση διαρκεί έξι εβδομάδες και περιλαμβάνει πλήρης κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων «από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας», απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, μεταξύ των οποίων γυναίκες, ηλικιωμένοι, τραυματίες ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων. Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί.

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, είπε ότι όλοι οι εναπομείναντες ζωντανοί όμηροι θα επιστραφούν και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε πλήρη ισχύ. Η κατάπαυση του πυρός θα γινόταν τότε «η οριστική παύση των εχθροπραξιών». Αναγνωρίζει ότι θα χρειαστούν ακόμη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης του σχεδίου.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η τρίτη φάση του ισραηλινού σχεδίου θα περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή των λειψάνων ομήρων που απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Τα λείψανα ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι θα υπάρξουν κάποιοι στο Ισραήλ που δεν θα συμφωνήσουν με την πρόταση. «Προτρέπω την ηγεσία του Ισραήλ να σταθεί πίσω από αυτή τη συμφωνία, παρά την όποια πίεση υπάρχει». Απευθυνόμενος στον λαό του Ισραήλ τόνισε: «Σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή».

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η περιοχή χρειάζεται μια διπλωματική λύση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο ήρεμης κατάστασης στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο. Οι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ηγέτες θα πρέπει να ενωθούν για να ανοικοδομήσουν τη Γάζα με τρόπο που να μην επιτρέπει στη Χαμάς να επανεξοπλιστεί, είπε και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και την αντιμετώπιση της απειλής του Ιράν στην περιοχή. Ο ίδιος θεωρεί την πρόταση ως μια ευκαιρία για το Ισραήλ να γίνει ισχυρός περιφερειακός παίκτης.

«Όλη αυτή η πρόοδος θα έκανε το Ισραήλ πιο ασφαλές», συνέχισε ο Μπάιντεν, μη «ζώντας πλέον στη σκιά μιας τρομοκρατικής επίθεσης». Επιπλέον, «όλα αυτά θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για ένα διαφορετικό μέλλον και ένα καλύτερο μέλλον για τον παλαιστινιακό λαό», ένα μέλλον «αξιοπρέπειας» και «ελευθερίας». «Αυτός ο δρόμος είναι διαθέσιμος, μόλις επιτευχθεί η συμφωνία», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι αυτή είναι «πραγματικά μια αποφασιστική στιγμή». «Το Ισραήλ έχει κάνει την πρότασή του και η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός – αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποδείξει αν το εννοούν πραγματικά. Η Χαμάς πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία», λέει. Σημείωσε δε ότι εδώ και μήνες οι άνθρωποι ζητούσαν κατάπαυση του πυρός και τώρα είναι καιρός να υψώσουν τις φωνές τους και να απαιτήσουν η Χαμάς να έρθει στο τραπέζι και να συμφωνήσει.

Ο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας, «ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε αυτό το νέο στάδιο», να φέρουμε τους ομήρους στο σπίτι, να είναι ασφαλές το Ισραήλ, να σταματήσουν τα δεινά. «Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να ξεκινήσει η επόμενη μέρα», κατέληξε.

Γάζα: Η Χαμάς δηλώνει ότι βλέπει “θετικά” την πρόταση

Η παλαιστινιακή Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση απόψε αναφέροντας ότι βλέπει θετικά την πρόταση που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το Ισραήλ επαναλαμβάνει πως ο πόλεμος «δεν θα τελειώσει» προτού αφανιστεί η Χαμάς

Η κυβέρνηση του Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας θα «συνεχιστεί», παρότι η Ουάσιγκτον παρουσίασε ισραηλινό οδικό χάρτη ενόψει κατάπαυσης του πυρός, που ανέφερε πως βλέπει «θετικά» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν οι όμηροί μας το συντομότερο δυνατόν κι εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου (και) ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε την ομάδα των διαπραγματευτών να παρουσιάσει σχέδιο για την επίτευξη του στόχου αυτού, επιμένοντας ταυτόχρονα ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει όσο δεν έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του», συμπεριλαμβανομένων της «επιστροφής» όλων των ομήρων και «της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Μπλίνκεν: Συζητά την πρόταση με Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε χθες σχετικά με τον ισραηλινό οδικό χάρτη για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.

Στις συνδιαλέξεις αυτές, από το αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από τη σύνοδο του NATO στην Πράγα, ο υπουργός Εξωτερικών «επέμεινε στο ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Φον ντερ Λάιεν: «Ρεαλιστική» η πρόταση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήρε τον κατ’ αυτήν «ρεαλιστικό» ισραηλινό οδικό χάρτη για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κρίνοντας πως προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» για τον τερματισμό του πολέμου, που οδεύει να συμπληρώσει οκτώ μήνες την επόμενη Παρασκευή.

«Συμφωνώ ολόψυχα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν ότι η τελευταία πρόταση προσφέρει αληθινή ευκαιρία να κινηθούμε προς το τέλος του πολέμου και των δεινών των αμάχων στη Γάζα. Αυτή η προσέγγιση τριών βημάτων είναι ισορροπημένη και ρεαλιστική. Χρειάζεται τώρα να υποστηριχθεί από όλα τα μέρη», σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν μέσω X.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: