Απόλυτη δικαίωση για το αποκλειστικό ρεπορτάζ του MYVOLOS.NET που αφορά στην παραβίαση προτεραιοποίησης εμβολιασμών στο Γηροκομείο Βόλου, επήλθε σήμερα με τον πιό επίσημο τρόπο καθώς ο Διοικητικά υπεύθυνος, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Π. Πάνος παραδέχτηκε πως έγιναν εμβολιασμοί στο Γηροκομείο σε ένα άτομο μη δικαιούχο όπως και σε μέλη του Φιλανθρωπικού Σωματείου, τα οποία δεν έχουν διοικητική ιδιότητα στο Ιδρυμα.
Σάλος επίσης προκλήθηκε, εκτός από την παραβίαση των κανόνων προτεραιοποίησης για φιλικό άτομο μέλους του ΔΣ και από την αποκάλυψη του Προέδρου στην εκπομπή “Κοινωνία ώρα Mega” ότι στον πρώτο εμβολιασμό πετάχτηκαν 8 εμβόλια ενώ προέκυψε πως στον επαναληπτικό εμβολιασμό δεν υπήρχε εναλλακτικό σενάριο για να εμβολιαστούν άλλοι δικαιούχοι στο Νοσοκομείο Βόλου σε περίπτωση νέων ακυρώσεων (όπως και προέκυψαν) και όχι μη δικαιούχοι.
Στην τηλεοπτική εκπομπή, μετά την αναλυτική παρουσίαση του αποκαλυπτικού, αποκλειστικού ρεπορτάζ του MYVOLOS.NET, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Γηροκομείου παραδέχτηκε την παραβίαση της προτεραιοποίησης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο προσωπικό του Γηροκομείου και τον ΕΟΔΥ, αναφέροντας πως θα συγκληθεί εκτάκτως το ΔΣ του Γηροκομείου για το θέμα.
Τον λόγο πήρε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη η οποία επισήμανε ότι «Αυτό το γεγονός πρέπει να καταγγελθεί και να δούνε πώς ακριβώς έγινε. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα και όταν δίνεις το ΑΜΚΑ, αν δεν είσαι στη λίστα, σε πετάει εκτός. Κατευθείαν παραπέμπεσαι στην Επιτροπή Διαφάνειας όταν είσαι εκτός συστήματος».
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο ΕΟΔΥ στον επαναληπτικό εμβολιασμό έπρεπε να έχει την πρώτη λίστα του πρώτου εμβολιασμού, γιατί επρόκειτο για δεύτερη δόση. Αυτό ωστόσο δεν συνέβη. «Δεν ξέρουμε πώς επελέγησαν οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς. Οι συγγενείς που κατήγγειλαν αυτά τα πράγματα φοβούνται για τους δικούς τους, καθώς αυτοί που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς μπήκαν εντός του ιδρύματος χωρίς να γνωρίζουμε αν έχουν ελεγχθεί και αν έχουν τηρήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα».
O πρόεδρος του ΔΣ του Γηροκομείου Βόλου, Πάνος Παύλος, έδωσε την δική του εκδοχή για την υπόθεση. «Προχτές που κάναμε το δεύτερο εμβολιασμό ήταν ημέρα γιορτής. Εμβολιάστηκε η αντιπρόεδρος του γηροκομείου που είναι εφοριακός, έχει δώσει τη ζωή της για το γηροκομείο Βόλου. Έτσι βρέθηκε στη λίστα. Ένα άτομο εμβολιάστηκε εκτός σειράς. Στον πρώτο εμβολιασμό πεταχτήκαν οχτώ εμβόλια, τρεις ηλικιωμένοι αρνήθηκαν να κάνουν, άλλοι τρεις είχαν πυρετό, και άλλοι δύο έφυγαν από τη ζωή.» πρόσθεσε. Συνέχισε δε λέγοντας πως, «Ένα μέλος του ΔΣ ήταν στην Αθήνα αποκλεισμένο, άλλο μέλος είχε αλλεργία και δεν έκανε το εμβόλιο. Αυτά τα εμβόλια λοιπόν, την πρώτη φορά πετάχτηκαν. Εμείς δεν είμαστε μόνιμη μονάδα εμβολιασμού, είμαστε μεταφερόμενη μονάδα. »Βεβαίως ενημερώσαμε και τον ΕΟΔΥ, και τον γιατρό που ήταν υπεύθυνος εμβολιασμού, και μας είπαν ότι περισσεύουν αυτές οι δόσεις. Έτσι ήρθε άτομο εκτός γηροκομείου και έκανε το εμβόλιο. Δυστυχώς ήταν μόνο ένα άτομο, και το θέμα θα έπρεπε να είναι τα έξι εμβόλια που πήγαν χαμένα.» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε, ότι οι υπάλληλοι του ΕΟΔΥ έπρεπε να έχουν τη λίστα από το νοσοκομείο και να καλέσουν τους επόμενους. «Αυτό που έγινε λέγεται νέα ιατρική εντολή. Είναι διοικητικό θέμα, έπρεπε να έχει ενημερώσει ο διευθυντής του γηροκομείου. Εγώ είμαι εθελοντής», είπε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ήδη έχουν ζητηθεί ευθύνες, συμπλήρωσε ο κ. Παύλος. «Έχω ζητήσει έκτακτο ΔΣ για το θέμα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαστε εμείς υπεύθυνοι σε μια κινητή μονάδα» κατέληξε. Δεν έπρεπε να πεταχτούν με τίποτα εμβόλια. Στα νοσοκομεία υπάρχει και συμπληρωματική λίστα, αν οι δικαιούχοι των εμβολίων δεν προσέλθουν στον εμβολιασμό, επισήμανε η κ. Παγώνη. «Μπορούσαν κάλλιστα με ένα απλό τηλέφωνο να ενημερώσουν το νοσοκομείο του Βόλου που έχει τις λίστες και να πάνε οι επόμενοι να εμβολιαστούν. Είναι αδύνατον να πουν από τον ΕΟΔΥ να πετάξουν τα εμβόλια. Αυτό είναι θέμα της διοίκησης του γηροκομείου σε επικοινωνία με το νοσοκομείο», σημείωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.
Ποιοί και πως συνέταξαν την λίστα
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο ΕΟΔΥ, αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του Προέδρου ότι πετάχτηκαν στον πρώτο εμβολιασμό 8 εμβόλια (δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στο Δελτίο Τύπου το οποίο υπέγραφε ο ίδιος στις 25 Ιανουαρίου), ο ΕΟΔΥ στον δεύτερο εμβολιασμό στην ίδια δομή έπρεπε να έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο και αν προκύψουν πάλι ακυρώσεις, να μην πεταχτούν πολύτιμα εμβόλια αλλά να διατεθούν άμεσα σε εμβολιαστικό κέντρο του Βόλου (Νοσοκομείο ή πρώην ΙΚΑ).
Προκύπτει επίσης ότι μέλος της Διοίκησης επέλεξε από το δικό του περιβάλλον άτομο για να εμβολιαστεί και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται για υπάλληλο της Εφορίας Βόλου, άτομο το οποίο εμβολιάστηκε ως υπάλληλος του Γηροκομείου.
Ως υπάλληλοι επίσης φέρεται πως δηλώθηκαν και εμβολιάστηκαν και άλλοι μη δικαιούχοι.
Οι λίστες του ΕΟΔΥ, οι καταγραφές των ατόμων που εισήλθαν στη δομή για εμβολιασμό και καταγράφηκαν από τις κάμερες και άλλα στοιχεία αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση όπως και οι διαφοροποιήσεις στοιχείων. Για παράδειγμα η κα Βαρλάμη του Φιλανθρωπικού μιλώντας σε τοπικά κανάλια ανάφέρθηκε σε εμβολιασμούς σε 105 ηλικιωμένους ενώ η ανακοίνωση τοιυ Γηροκομείου αναφέρεται σε 96 ηλικιωμένους. Πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε προσπάθεια να καλυφθούν εμβολιαστικά όλοι οι τρόφιμοι, οι οποίοι είναι περισσότεροι από 96, όσοι προβλέπονται κατά ανώτατο όριο από την άδεια λειτουργίας.
΄Άλλωστε έχει ειπωθεί κι άλλες φορές πως για να είναι βιώσιμη η λειτουργία του Γηροκομείου, φιλοξενούνται περισσότεροι ηλικιωμένοι από το όριο της άδειας.
Εντύπωση τέλος προκαλεί πως από τους 40 και πλέον εργαζόμενους, εμβολιάστηκαν ελάχιστοι, περίπου 2-3 άτομα.
Κλιμάκιο της Αρχής Διαφάνειας
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως κλιμάκιο της Αρχής Διαφάνειας εστάλη με εντολή του Υπουργείου Υγείας σήμερα στον Βόλο, προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση
.