Σήμερα ξεκινά η υποβολή Μηχανογραφικού – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Κοινοποίηση:
panellinies-eksetaseis-intime

«Σπουδές ή επάγγελμα»; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι υποψήφιοι προτού ξεκινήσουν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, που αρχίζει από σήμερα και τελειώνει στις 18 Ιουλίου. Τον σημαντικότερο ρόλο, όμως, για τη σειρά επιλογής τμήματος ΑΕΙ παίζει η προσεκτική μελέτη του Οδηγού Σπουδών των τμημάτων και των μαθημάτων που περιέχουν.

Οι επαγγελματικές προοπτικές σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας σαφώς θα συνεκτιμηθούν, ενώ την επιλογή των σχολών επηρεάζουν και τυχόν οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια, όπως το αν υπάρχει η δυνατότητα να υποστηριχθούν σπουδές σε πανεπιστήμιο της περιφέρειας, εάν συγκεντρώνονται τα απαραίτητα μόρια για μετεγγραφή ή αν υπάρχει αντιστοιχία στις σχολές για μετεγγραφή.

Με τις προτιμήσεις τους να τοποθετούνται στην κορυφή της λίστας των κριτηρίων επιλογής σχολών στο μηχανογραφικό, οι υποψήφιοι θα πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους και μια σειρά από ερωτήματα, όπως: «Θέλω πολύ ελεύθερο χρόνο ή πολύ χρήμα; Θέλω να δουλεύω με άλλον κόσμο ή μόνος μου; Θέλω να έχει ταξίδια η δουλειά μου ή όχι; Θέλω να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας ή θέλω να είμαι μισθωτός;

Ο συνδυασμός των εργασιακών αξιών με το πτυχίο, το μεταπτυχιακό και φυσικά, τον παράγοντα “τύχη’’, οδηγούν στο επάγγελμα», λέει ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. Πρέπει, τέλος, να λαμβάνονται υπόψη οι προοπτικές περαιτέρω εξειδίκευσης μέσω μεταπτυχιακών ή διδακτορικών προγραμμάτων, αλλά και η ακαδημαϊκή επάρκεια των τμημάτων, ως παράγοντες διασφάλισης του επιπέδου ποιότητας των σπουδών.

Τα αγκάθια του μηχανογραφικού

Σχολές που είναι κοινές σε περισσότερα επιστημονικά πεδία μπορεί να περιέχουν μαθήματα που θα δυσκολέψουν τα παιδιά εφόσον δεν τα διδάχθηκαν στη Γ’ Λυκείου. «Το πρόβλημα ξεκινά όταν δεν αντιστοιχούν οι γνώσεις που έχουν τα παιδιά από το σχολείο με εκείνο, που επιλέγουν να σπουδάσουν», εκτιμά ο κ. Στρατηγάκης, ο οποίος φέρνει ως παράδειγμα τα τμήματα Περιβάλλοντος που εντάχθηκαν και στο 4ο Πεδίο: «Οι σπουδές Περιβάλλοντος έχουν να κάνουν με Χημεία και Βιολογία, μαθήματα που έχουν αφήσει στην Α’ Λυκείου τα παιδιά του 4ου Πεδίου – πώς θα ανταποκριθούν; Ή στα Τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης βγαίνουν μηχανολόγοι και υπάρχουν πολλά μαθήματα Φυσικής – πάλι θα δυσκολευτούν τα παιδιά του 4ου».

Από την άλλη, υπάρχουν κοινά τμήματα μεταξύ του 2ου και του 4ου Πεδίου, στα οποία τα παιδιά του 4ου έχουν πλεονέκτημα, λόγω των μαθημάτων, που εξετάστηκαν. Συγκεκριμένα, ενώ στο 2ο εξετάστηκαν στη Φυσική, όπου σημείωσαν χαμηλές επιδόσεις, στο 4ο διαγωνίστηκαν σε Πληροφορική και Οικονομία, με σαφώς καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις, οι οποίες δίνουν προβάδισμα στους συγκεκριμένους υποψηφίους. Με αυτό το δεδομένο θα ευνοηθούν οι δεύτεροι (του 4ου Πεδίου, δηλαδή) σε ό,τι αφορά την εισαγωγή τους στα κοινά τμήματα όπως φαίνεται στον πίνακα αριστερά.

Κατά τη συμπλήρωση του φετινού μηχανογραφικού αντικείμενο προβληματισμού ίσως αποτελέσουν τα 18 συνολικά Τμήματα Μηχανικών που αναγνωρίστηκαν ως αντίστοιχα με Πολυτεχνικές Σχολές. Οι υποψήφιοι που δεν συγκεντρώνουν τα μόρια για τους Πολιτικούς Μηχανικούς στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα αμφιταλαντευτούν στο αν θα δηλώσουν τους Πολιτικούς Μηχανικούς στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ή τους Πολιτικούς Μηχανικούς της Πάτρας. Οι Σχολές Μηχανικών με αναγνώριση αντιστοιχίας Πολυτεχνικών Σχολών είναι:

■ Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ): Ναυπηγών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής (αντιστοιχίζεται με Μηχανικούς Παραγωγής και Διοίκησης) και Μηχανικών Βιοϊατρικής (αναγνώριση Πολυτεχνικής χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς δεν υπάρχει η ειδικότητα στο ΤΕΕ).

■ Στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ): Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ηράκλειο), Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Χανιά), Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο).

■ Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Μηχανολόγων Μηχανικών (Πάτρα) και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Πάτρα).

■ Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας: Μηχανολόγων Μηχανικών (Σέρρες), Μηχανικών Περιβάλλοντος (Θεσσαλονίκη), Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Θεσσαλονίκη), Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών (Σέρρες), Μηχανικών Πληροφορικής, Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Θεσσαλονίκη) και Πολιτικών Μηχανικών (Σέρρες).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: