Ως “κήρυξη πολέμου στην Ευρώπη» χαρακτήρισε ο Ματέο Σαλβίνι τις μαζικές αποβάσεις λαθρομεταναστών στην Λαμπεντούζα
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από βίντεο με μετανάστες που εισβάλλουν στις ακτές της Ιταλίας τις τελευταίες ημέρες και η κατάσταση προκαλεί αναταραχή στην πολιτική σκηνή της γείτονος, με τον Ματέο Σαλβίνι να ανεβάζει του τόνους.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, γνωστός για τη γερακίσια στάση του στο μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εσωτερικών το 2018, δήλωσε την Τετάρτη ότι όταν 120 βάρκες γεμάτες με μετανάστες φτάνουν ταυτόχρονα στις ακτές της Ιταλίας, “δεν πρόκειται για αυθόρμητο φαινόμενο, αλλά για κήρυξη πολέμου στην Ευρώπη”.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της δεξιάς κυβέρνησης στη Ρώμη, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι βάρκες με περίπου 6.000 μετανάστες έδεσαν στο νησί Λαμπεντούζα μέσα σε μία ημέρα. Τόνισε ότι το πρόβλημα δεν αφορά αποκλειστικά τη Λαμπεντούζα και ότι η κατάσταση απειλεί να “γκρεμίσει την ιταλική κοινωνία στο σύνολό της”.
Σύσκεψη των στελεχών της Λέγκα
Ο Σαλβίνι δήλωσε πεπεισμένος ότι η μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη ενορχηστρώθηκε από εγκληματικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων εμπορίας ανθρώπων. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη εγκατέλειψε πλήρως την Ιταλία για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της και ότι η Ρώμη θα πρέπει να δράσει μόνη της για την περαιτέρω αυστηροποίηση της εθνικής ασφάλειας και των κανονισμών για τη μετανάστευση.
Ο Σαλβίνι συναντήθηκε αρχικά με υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές της Λέγκας κεκλεισμένων των θυρών, προτού παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στη Ρώμη. Παρουσίασε επίσης τα θέματα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της RAI.
“Η ενωμένη κεντροδεξιά που ήρθε στην κυβέρνηση πριν από σχεδόν ένα χρόνο λειτουργεί καλά στην Ιταλία, η ίδια ενωμένη κεντροδεξιά που μας δίνει ελπίδα να κάνουμε τη διαφορά στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Σαλβίνι.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κατέβηκε στην προεκλογική της εκστρατεία με στόχο τον αποκλεισμό των μεταναστών και τη δημιουργία “ναυτικού αποκλεισμού”- ωστόσο, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, έχει επιβλέψει έναν αριθμό ρεκόρ παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία και έχει εγκρίνει ακόμη και σχέδια για την Ιταλία να δέχεται πάνω από 400.000 νόμιμους μετανάστες εκτός ΕΕ ετησίως.
Ο Σαλβίνι, ο οποίος κατάφερε να μειώσει δραματικά την παράνομη μετανάστευση όταν διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, φαίνεται να εκτιμά προς το παρόν την ενότητα με τον Μελόνι και δεν δείχνει δημόσια σημάδια ότι είναι έτοιμος να αμφισβητήσει τον εταίρο του στον συνασπισμό. Όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Remix News, παρά την στροφή της Μελόνι στο θέμα της μετανάστευσης, διατηρεί ισχυρά δημοσκοπικά ποσοστά στην Ιταλία και η αυξανόμενη μεταναστευτική κρίση της χώρας δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την απήχησή της στους ψηφοφόρους.
Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η ένωση των Ευρωπαίων συντηρητικών και μετριοπαθών είναι ο μόνος τρόπος για να “στείλουμε τους σοσιαλιστές σπίτι τους”, αναφερόμενος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το επόμενο έτος. Σημείωσε ότι το διακύβευμα των εκλογών αφορά το μέλλον της Ευρώπης.
Η Ευρώπη σαμποτάρει την Μελόνι;
Η μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους να στραφούν προς τα δεξιά, αλλά θα μπορούσε επίσης να γυρίσει μπούμερανγκ, ειδικά αν οι σκηνές στη Λαμπεντούζα και αλλού στην Ιταλία αρχίσουν να διαχέονται στον ευρύτερο ιταλικό πληθυσμό, ο οποίος μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την κυβερνώσα συντηρητική κυβέρνηση. Η ΕΕ, από την πλευρά της, έχει κάνει ελάχιστα πράγματα για να βοηθήσει την Ιταλία και αν μη τι άλλο ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Μελόνι, αν λάβει οποιαδήποτε σημαντική δράση για την ανάσχεση της μεταναστευτικής κρίσης.
Ο Σαλβίνι ανακοίνωσε επίσης ότι το Σάββατο και την Κυριακή στην παραδοσιακή ετήσια συνάντηση της Λέγκας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ποντίδα της Λομβαρδίας, θα συμμετάσχει η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού. Η Λεπέν έχει ταχθεί υπέρ του Σαλβίνι από τότε που σχηματίστηκε η κυβέρνηση Μελόνι, λέγοντας ότι είναι περισσότερο ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη με τον ηγέτη του κόμματος της Λέγκας. Η Λεπέν, ειδικότερα, λέει ότι απορρίπτει τις θέσεις της Μελόνι για την εξωτερική πολιτική.
Ο ηγέτης της Λέγκας αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ένα μικρό κράτος όπως το Βατικανό κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη σύγκρουση από ό,τι πολλές μεγάλες δυνάμεις. Ο Σαλβίνι είπε ότι ο καρδινάλιος Ματέο Ζούπι, ο οποίος ηγείται της ειρηνευτικής αποστολής που ξεκίνησε ο Πάπας Φραγκίσκος και βρίσκεται στο Πεκίνο για συνομιλίες, έχει κάνει περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει ένα άλλο σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ του Σαλβίνι και του Μελόνι, με τον Σαλβίνι να επιδιώκει την απεμπλοκή της Ιταλίας από την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενώ ο Μελόνι έχει υιοθετήσει μια πιο φιλοβρετανική στάση.
Σαλβινι και το πουτανακι μελονιαχρηστοι και προδοτες της ιταλιας θα εχουν θεμα με τους ψηφοφορους τους