Αγωνία και φόβος επικρατεί στη Σαντορίνη μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες, με τους κατοίκους να επιλέγουν να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους. Πολλοί Σαντορινιοί, θορυβημένοι από τη σεισμική δραστηριότητα, έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού.
«Δεν θα κοιμηθούμε απόψε στα σπίτια μας. Η γη τρέμει συνέχεια και φοβόμαστε για το τι μπορεί να συμβεί», δήλωσε στο protothema.gr κάτοικος του νησιού, περιγράφοντας το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί. Άλλοι αναφέρουν ότι προτιμούν να μείνουν ξύπνιοι ή να κοιμηθούν σε ανοιχτούς χώρους για λόγους ασφαλείας.
Η σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς η Σαντορίνη βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, ενώ οι κάτοικοι θυμούνται πάντα την ηφαιστειακή φύση του νησιού. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, όμως οι συνεχείς δονήσεις διατηρούν την ένταση και την ανησυχία.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ οι αρχές συστήνουν ψυχραιμία και προσοχή, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει άμεσος λόγος πανικού. Ωστόσο, οι κάτοικοι παραμένουν σε εγρήγορση, περιμένοντας τις εξελίξεις με αγωνία.
Κλειστά σχολεία και ακύρωση εκδηλώσεων
Από το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί πάνω από 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 7:29.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Σκοπός ήταν η εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας και η λήψη ενδεχόμενων προληπτικών μέτρων.
Η Επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη και την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, συστήθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή τους στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση ισχυρότερης δόνησης.
Σε συνέχεια αυτών, ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε την εφαρμογή των μέτρων, καλώντας τους κατοίκους να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρχών. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, προκειμένου να εκτιμήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να απαιτηθούν.