Σαντορίνη και Αμοργός: Η σεισμικότητα μειώνεται, αλλά η περιοχή παραμένει σε εγρήγορση

Κοινοποίηση:
seismos-1

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) παρουσίασε την ανάλυσή του σχετικά με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα που πλήττει τις Κυκλάδες.

 

Στην ανακοίνωσή του, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025, το εργαστήριο ανέφερε ότι με τη βοήθεια τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), διαπιστώθηκε ότι από τις 26 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε το σεισμικό σμήνος, έως και τις 4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν συνολικά 8.900 σεισμοί στην περιοχή των Κυκλάδων.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στους επιστήμονες να αναλύουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων και να εντοπίζουν μοτίβα που μπορεί να μην είναι άμεσα ορατά μέσω παραδοσιακών μεθόδων. Η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των Κυκλάδων, καθώς οι συνεχείς δονήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους και την ασφάλεια των υποδομών.

Στις 5 Φεβρουαρίου ωστόσο, η σεισμικότητα ξεκίνησε να μεταναστεύει από τη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού προς τα βορειοανατολικά και μόνο εκείνο το 24ωρο έγιναν 1.200 σεισμοί, με 19 από αυτούς να έχουν μέγεθος 4 Ρίχτερ. Οι 4 από τους 19 είχαν μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και η μεγαλύτερη δόνηση ήταν αυτή των 5,1 Ρίχτερ.

Στις 6 Φεβρουαρίου, έγιναν περισσότεροι 90 σεισμοί, με 18 από αυτούς να ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ ενώ 5 από αυτούς να ξεπερνούν τα 4,5 Ρίχτερ.

Ο μεγαλύτερος σεισμός εκείνης της ημέρας έφτασε τα 4,7 Ρίχτερ.

Όπως εξηγεί το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εργαστηρίου του ΕΚΠΑ
«Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών. Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6,900 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M≥4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M≥1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ³4.0, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response