Σαν σήμερα μια από τις σπουδαιότερες ναυμαχίες της Ιστορίας, αυτή της Ναυπάκτου

Κοινοποίηση:

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, γνωστή και ως Ναυμαχία του Λέπαντου, έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571, κατά τη διάρκεια του Δ΄ Βενετοτουρκικού πολέμου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία και τομή στις ισορροπίες εξουσίας στη Μεσόγειο.

Η ναυμαχία διεξήχθη στον Πατραϊκό κόλπο, κοντά στη Ναύπακτο μεταξύ των ενωμένων χριστιανικών δυνάμεων της Ιερής Συμμαχίας, υπό την καθοδήγηση του Πάπα Πίου Ε΄ και του Οθωμανικού Ναυτικού.

2.H-Naymaxia-ths-Naypaktoy-(Gkraboyra).jpg

Η Ιερή Συμμαχία, με επικεφαλή τον Δον Χουάν της Αυστρίας, περιλάμβανε δυνάμεις από την Ισπανία, τη Βενετία και άλλα χριστιανικά κράτη.

Η μάχη ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς οι χριστιανικές δυνάμεις πέτυχαν μια μεγάλη νίκη επί των Οθωμανών, που ήταν υπό τον Μουεζίν Ζοντέ Αλή Πασά, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του Οθωμανικού στόλου.

Η νίκη αυτή σταμάτησε την οθωμανική επέκταση στη Μεσόγειο και ενίσχυσε το ηθικό των χριστιανικών κρατών της Ευρώπης.

1.H-Naymaxia-ths-Naypaktoy.jpg

Αν και οι Οθωμανοί ανέκτησαν αργότερα τη ναυτική τους δύναμη, η ναυμαχία της Ναυπάκτου αποτέλεσε σημαντικό σημείο καμπής στον πόλεμο για τον έλεγχο της Μεσογείου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Να τονισουμε οτι προσπαθησαν να την αποφυγουν οι λεβαντινοι αλλα κατα λθος καποιο κανονι εκπρυσοκροτησε και ξεκινησε η ναυμαχια.Ευτυχως αυτο μας ηταν προς το συμφερον μας

Leave a Response