Η μεγαλύτερη ηθοποιός προπολεμικά, γεννήθηκε σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου, το 1908. Την τεμάχισαν οι κομμουνιστοσυμμορίτες τον Δεκέμβριο του 1944.
Η Ελένη Παπαδάκη γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1908 στην Αθήνα από ευκατάστατη οικογένεια. Ο πατέρας της, Νικόλαος Παπαδάκης, ήταν ανώτερος υπάλληλος της Ιονικής Τράπεζας και η μητέρα της Αικατερίνη Κωνσταντινίδη ήταν κόρη του πανεπιστημιακού καθηγητή Στυλιανού Κωνσταντινίδη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Η οικογένεια Παπαδάκη είχε και ένα γιo, τον Μιχάλη, δύο χρόνια μικρότερο από την Ελένη.
Έτυχε εξαιρετικής μόρφωσης και από νεαρή ηλικία έτρεφε μεγάλο πάθος για το θέατρο. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και παρακολούθησε ως ακροάτρια μαθήματα φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλούσε απταίστως τέσσερις γλώσσες (γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά) και τελειοποίησε τα αρχαία ελληνικά της για να μπορεί να διαβάζει τους τραγικούς από το πρωτότυπο. Τη μόρφωσή της συμπλήρωσε με σπουδές φωνητικής μουσικής και πιάνου στο «Ελληνικό Ωδείο» Αθηνών.
Σε ηλικία 17 ετών εμφανίσθηκε επί σκηνής στο Θέατρο Τέχνης του Σπύρου Μελά (25 Ιουνίου 1925), ερμηνεύοντας το ρόλο της Προγονής στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλο Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα. Η πρώτη αυτή εμφάνισή της χαιρετίστηκε με ενθουσιώδεις κριτικές. «Η σκηνή απέκτησε μίαν μεγάλην ηθοποιόν» έγραψε στην εφημερίδα Δημοκρατία ο Κωστής Μπαστιάς. Το ίδιο έτος διακρίθηκε και ως Ηρωδιάς στη Σαλώμη του Όσκαρ Γουάιλντ και Ρίλκε βαν Έιντεν στο έργο του Λενορμάν Ο χρόνος είναι όνειρο.
Το 1926 συμμετείχε στο θίασο Οι Νέοι ως πρωταγωνίστρια σε έργα των Ντ’ Ανούτσιο (Τζοκόντα), Γρηγορίου Ξενόπουλου (Η Αναδυομένη) και άλλων συγγραφέων. Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με την Κυβέλη, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τον Αιμίλιο Βεάκη, τον Νίκο Δενδραμή, τον Γιώργο Παππά, τον Περικλή Γαβριηλίδη και διακρίθηκε ιδίως ως:
Μαργαρίτα («Κυρία με τις Καμέλιες» του Δουμά)
Άννα («Ωραία Νεράιδα» του Λοτάρ)
Κάτια Μάσλοβα («Ανάσταση» του Τολστόι)
Νόρα («Σπίτι με τις Κούκλες» του Ίψεν)
Δούκισσα («Εχθρά» του Νικοντέμι)
Ελένη Νικολάγεβνα («Ζήλεια» του Αρτσιμπάτσεφ)
Το 1931 έπαιξε με δικό της θίασο στην Κωνσταντινούπολη, όπου της έγιναν μεγάλες τιμές και γράφτηκαν ενθουσιώδεις κριτικές. Ο Τούρκος συγγραφέας και ποιητής Χαλίτ Φαχρί σε κριτική του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είδα τότε την Παπαδάκη εμπρός μου ζωντανό σύμβολο μιας ευγενούς τέχνης. Αν και δεν γνωρίζω λέξη ελληνική, ούτε και είχα διαβάσει το έργο στο πρωτότυπο, η φωνή της, οι κινήσεις, η μιμική και οι στάσεις της καλλιτέχνιδας αυτής με τη φλογερή ψυχή, μου μιλούσαν και έρχονταν σε εμένα ως λόγια. Είναι ιδιαιτέρως άξιο εκτίμησης και επαίνου το γεγονός ότι μια καλλιτέχνις τόσο νέα υποδύεται με τόση δύναμη το πρόσωπο μιας ώριμης γυναίκας, μιας μητέρας».
Το 1931 πραγματοποίησε και τη μοναδική της εμφάνιση στον κινηματογράφο. Πρωταγωνίστησε στη βωβή ταινία του Ιωάννη Λούμου Στέλλα Βιολάντη, η ψυχή του πόνου, που βασιζόταν στο διήγημα του Γρηγόριου Ξενόπουλου Στέλλα Βιολάντη. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δεν την ικανοποίησε και αποφάσισε να αφιερωθεί στο θέατρο.
Το 1932 προσελήφθη στο επανασυσταθέν Εθνικό Θέατρο, στο οποίο μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής της έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους, που άφησαν εποχή. Ξεχώρισε ως:
Έλα Ρεντχάιμ («Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ίψεν, 1933)
Δυσδαιμόνα («Οθέλλος» του Σέξπιρ, 1933)
Ζελφά («Ιούδας» του Σπύρου Μελά, 1934)
Βασίλισσα («Δον Κάρλος» του Σίλερ, 1934)
Έρσίλια Ντρέι («Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Πιραντέλο, 1935)
Μπετίνα Κλάουζεν («Πριν από το ηλιοβασίλεμα» του Χάουπτμαν, 1936)
Αγγέλα Παπαστάμου («Πειρασμός» του Ξενόπουλου, 1936)
Λαίδη Γουίντερμιρ («Βεντάλια» του Όσκαρ Γουάιλντ, 1937)
Μανταλένια («Ψευτοσπουδαίες» του Μολιέρου, 1938)
Ναταλία της Οράγγης («Πρίγκηπας του Χόμπουργκ» του Κλάιστ, 1938)
Ρεγάνη («Βασιλιάς Λιρ» του Σέξπηρ, 1938)
Λαίδη Τσίλτερν («Ιδανικός σύζυγος» του Όσκαρ Γουάιλντ, 1938)
Λαίδη Τιζλ («Σχολείο κακογλωσσιάς» του Σέρινταν, 1939)
Μαρία («Το Κοντσέρτο» του Χέρμαν Μπαρ, 1939)
Δωροθέα («Δωροθέα Άνγγερμαν» του Χάουπτμαν, 1940)
Δοούκισσα του Μάλμπορο («Ένα ποτήρι νερό» του Σκριμπ, 1940)
Πόρσια («Έμπορος της Βενετίας» του Σέξπιρ,1940)
Σελιμένη («Μισάνθρωπος» του Μολιέρου, 1943)
Στην κριτική του για την παράσταση του έργου του Πιραντέλο Να ντύσουμε τους φτωχούς ο Αχιλλέας Κύρου έγραψε: «Τα χειροκροτήματα ανήκον ιδίως εις την δεσποινίδα Παπαδάκη, η οποία απέδειξε προσόντα αληθώς ανωτέρου ηθοποιού». Για τον ίδιο ρόλο ο Θεμιστοκλής Αθανασιάδης-Νόβας σημείωνε: «Αλλά η δόξα της βραδυάς ήταν η δεσποινίς Παπαδάκη. Σ’ αυτή δεν λέω ότι ημπορεί να είναι υπερήφανη. Υπερήφανοι πρέπει να είμαστε ημείς γι’ αυτήν».
Υψηλού επιπέδου ήταν και οι ερμηνείες της σε παραστάσεις αρχαίου δράματος. Ξεχώρισε ως:
Κλυταιμνήστρα («Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, 1936)
Αντιγόνη («Αντιγόνη» του Σοφοκλή. 1940 και 1941)
Ιφιγένεια («Ιφιγένεια Εν Ταύροις» του Ευριπίδη, 1941)
Εκάβη («Εκάβη» του Ευριπίδη, 1943 και 1944).
Στις 30 Δεκεμβρίου του 1943 ο Άγγελος Σικελιανός έγραψε στο Ελεύθερο Βήμα για την Εκάβη της Παπαδάκη, που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα της καριέρας της: «Η καταπληκτική ερμηνεία της Εκάβης μας σταμάτησε μπρος σε ένα γεγονός, που πολύ ολίγα όμοιά του μπορούμε να απαντήσουμε, όχι μόνο ανάμεσά μας, μα και γενικά στην ιστορία ολόκληρη της ηθοποιίας. Εννοώ το γεγονός αυτό: Να ιδούμε μια μεγάλη καλλιτέχνιδα σαν την Ελένη Παπαδάκη, να υποταχθή, να πειθαρχήση απόλυτα και ολόκληρη στο Λόγο και το Πνεύμα του έργου, με μια τέτοια καθαυτό θρησκευτική ταπείνωση μπροστά στον ποιητή, ώστε μονομιάς -όσο μεγάλη καλλιτέχνιδα κι’ αν ήταν σε πρωτήτερες της επιδόσεις- να μας αποκαλυφθή αναπλασμένη σ’ ένα άλλο ανώτατο επίπεδο δημιουργικής της Αρετής». Η ηθοποιός Έλσα Βεργή έλεγε αργότερα ότι «Η Εκάβη της Παπαδάκη ήταν το σύμβολο μιας ολόκληρης φυλής στο πρόσωπο μιας μάνας».
Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών, η Ελένη Παπαδάκη συνελήφθη στο σπίτι του φίλου και συναδέλφου της Δημήτρη Μυράτ στα Πατήσια (21 Δεκεμβρίου 1944) από άνδρες του ΕΛΑΣ, κατόπιν διαταγής του Καπετάν Ορέστη, του 23χρονου αρχηγού της ΟΠΛΑ της περιοχής. Κατηγορήθηκε για φιλογερμανική στάση και ως «φιλενάδα του Ράλλη», δηλαδή του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη. Φήμες που κυκλοφορούσαν στην Αθήνα την ήθελαν να παντρεύεται τον Ράλλη.
Η πραγματικότητα ήταν ότι οι οικογένειες Ράλλη και Παπαδάκη συνδέονταν με φιλία από τα προπολεμικά χρόνια και η Ελένη Παπαδάκη είχε μεσολαβήσει στον Ράλλη για την απελευθέρωση αντιστασιακών ή Εβραίων καταζητούμενων. Νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1944, η Παπαδάκη είχε διαγραφεί από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), που ελεγχόταν από το ΚΚΕ, για φιλογερμανική στάση.
Τα μεσάνυχτα άρχισε η ανάκριση της Παπαδάκη από τον καπετάν Ορέστη και τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Δεκεμβρίου του 1944 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο του ΕΛΑΣ. Αμέσως μετά μεταφέρθηκε μαζί με άλλους μελλοθανάτους στα διυλιστήρια της ΟΥΛΕΝ στο Γαλάτσι, όπου δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στον αυχένα από τον εκτελεστή της ΟΠΛΑ Βλάσση Μακαρώνα. Η διαταγή του Ορέστη ήταν να εκτελεστεί με τσεκούρι, αλλά ο Μακαρώνας μάλλον τη λυπήθηκε και προτίμησε ένα πιο «ανώδυνο» τρόπο.
Η Παπαδάκη παρέμεινε αγνοούμενη για ένα μήνα. Το πτώμα της βρέθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1945, προκαλώντας σοκ στην αθηναϊκή κοινωνία. Η κηδεία ήταν «μεγαλοπρεπεστάτη», σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, κι έγινε στις 28 Ιανουαρίου στο Άγιο Γεώργιο Καρύτση, παρουσία πλήθους κόσμου. Ο τραγικός θάνατος της Παπαδάκη έθεσε πρόωρα τέρμα σε μια λαμπρή καριέρα και θρηνήθηκε ως εθνική απώλεια. Ο Άγγελος Σικελιανός της αφιέρωσε τους στίχους, εν είδει επιγράμματος:
Μνήσθητι Κύριε: Για την ώρα που η λεπίδα του φονιά άστραψε
κι όλος ο θεός της Τραγωδίας εφάνη.
Μνήσθητι Κύριε: για την ώρα που άξαφνα, κ’ οι εννιά αδελφές εσκύψαν
να της βάλουνε των αιώνων το στεφάνι.
Ο επίλογος της δολοφονίας της Ελένης Παπαδάκη γράφτηκε με τη συγγνώμη του γ.γ. του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, και την εκτέλεση του Ορέστη ως «πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις». Ο Μακαρώνας και η ομάδα του συνελήφθησαν από τις αρχές, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.
Πηγή: www.sansimera.gr
Η Παπαδάκη ήταν πολύ μορφωμένη γυναίκα, άριστη ηθοποιός, από καλή κι εύπορη οικογένεια. Μιλούσε τρεις ξένες γλώσσες και προκάλεσε τον φθόνο των αριστερών (των οπισθίων) συναδέλφων της με την μόρφωση και την αριστοκρατική της καταγωγή.
Την στοχοποίησαν επειδή μιλούσε άπταιστα τα γερμανικά ως συνεργάτιδα των γερμανών, που όμως βοηθούσε πολύ κόσμο στην απελευθέρωση τους από τα κρατητήρια, ή από τον λιμό. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του αριστερού ηθοποιού Πάνου Καραβουσάνου, όπου η Παπαδάκη του έσωσε τον γιο του από την πείνα κι ενώ της φιλούσε τα χέρια, ύστερα έτρεξε και την ΚΑΤΕΔΩΣΕ στους μπολσεβίκους Τσαγανέα, Βεάκη, Μυράτ!
Τέτοια ΑΦΙΛΗ, ΑΧΑΡΙΣΤΗ ΚΙ ΑΤΙΜΗ φάρα είναι οι αριστεροί!
Η ΟΥΛΕΝ φιλοξενεί κ τα κόκαλα του παππού μου ,άφησε τρία ορφανά πίσω !
Τα εγκλήματα των σφαγέων κομουνιστών
Έμειναν έτσι !
Κανείς δεν έχει γράψει για την ΟΥΛΕΝ που ίσως είναι ποιο σκληρή ιστορία σφαγής από την πηγάδα του Μελιγαλά!
Εγκλήματα από άμυαλους πιτσιρικάδες που γύρναγαν με τα σορτς μέχρι το γόνατο ,πλιάτσικο γυρολόγοι ,δολοφόνοι ,σφάχτες !
Με τι ιδεολογία ;
ΤΡΕΧΑ Κ ΓΥΡΕΥΕ !
Τοσοι και τοσες που δολοφονηθηκαν απ’τους δεξιοφασιστες συνεργατες των Ναζι στεφανε,δεν θα ειπωθει τιποτα;
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΟ. ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛ ΠΟΤ…
αν ξέρεις γράμματα, διάβασε λίγη ιστορία. Οι κομμουνισταί, σκότωσαν περισσότερους Έλληνες από γερμανους. Κότες λειράτες ήταν τα Κομμούνα. Για κάθε μισό γερμανό που τραυματίζαν (άμπαλοι και άστοχοι), ένα χωριό ξεκληρίζονταν. Ψάξε στο διαδίκτυο για την Κανδανο, για το Δίστομο… μην τρως αμάσητα ότι σου προσφέρει ο ινστρούχτορας της αριστερίλας από περισσό και κουμουνδούρου. Κι αρης που θαυμάζεις, δηλωσίας ήταν. Έφαγε δυο ανάποδες σφαλιάρες από χωροφύλακα και υπέγραψε δήλωση μετανοίας, χώρια που ήταν παιδόφιλος. Διάβασε ιστορία και μη γίνεσαι πρόβατο του ΚΚΕ εξωτερικού … μη γίνεσαι ανθέλληνας ή αν είσαι, τράβα στο χότζα και στον κιμ … αλλά ξέχασα, εκεί θα στρώσεις κώλο και θα δουλεύεις 10ωρο, μια μια φέτα ψωμί και δυο ελιές για γεύμα.
Ο ρόλος του Μυρατ και της Κοτοπουλη ήταν ύποπτος, όπως ύποπτο ρόλο στην υπόθεσης δολοφονίας της έπαιξε και ο Τσαγανεας με τον Φωτόπουλο και τον Βεακη, όλοι αυτοί είχαν γίνει κουμουνιστες για προσωπικούς λόγους συμφέροντος. Τα γράφει όλα και τα εξηγεί ο Μάνος Ελευθερίου.
ΤΣΑΓΚΑΝΕΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΑΝ?
Πάντως σε αυτή τη χώρα έχει ωραία μοιραστεί το πράγμα. Ο καλλιτέχνης,ο διανοούμενος,ο αγωνιστής, ο επαναστάτης να είναι της αριστεράς και το αφεντικό, ο πλούσιος, ο εισοδηματιας να είναι της δεξιάς. Η δόξα της αριστεράς και το χρήμα της δεξιάς. Ωραία πράγματα.
Αν ήταν πουτανολεσβία σαν την ΜΕΡΚΟΎΡΗ θα ζούσε.
Με την Μελίνα είχαν πολύ καλές σχέσεις! Στην κηδεία της, ανάμεσα στα άτομα που κουβαλούσαν το φέρετρο της, ήταν και η Μελίνα!!! Μετά βέβαια η Μελίνα την έκανε γυριστή και… κουμουνιστοποιήθηκε!!!
Την εκτελεσαν με πιστολι,κανενας δεν την τεμαχισε.
Τεμαχιζω σημαινει κοβω σε κομματια,η Παπαδακη εκτελεστηκε με σφαιρα στον αυχενα.
Μην γραφετε ανακριβειες,ειναι γνωστη η υποθεση.
Α! Το 1944,οχι 1994!!!Ειπα κι εγώ…..!!! Έχει ένα λαθάκι στην αρχή του το άρθρο.
Πολύ ωραίοι οι στίχοι του Σικελιανού.
Οι συνάδελφοί της, όπως ο Μυράτ, την ζήλευαν και την φθονούσαν για την ομορφιά της, το σπάνιο ταλέντο της, τη σεμνότητά της, τη μόρφωσή της, την πνευματική καλλιέργειά της. Την κατασυκοφάντησαν και την σκότωσαν οι ΔΟΛΟΦΌΝΟΙ του έθνους, τα αριστερά κομμούνια της αρπακτής.
Στα 34 να παίξει Εκάβη; Σπουδαία ηθοποιός και άνθρωπος. Έπαιξε όλους τους σπουδαίους ρόλους. Είχε εξαιρετική μόρφωση. Πραγματικά μεγάλη απώλεια για το έθνος.
πουστρογενιές και πουστρογενιές…….