Φορο-μπόνους στους φορολογούμενους που επενδύουν στα ακίνητα τους θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Στο νομοσχέδιο έχει αποφασιστεί να περιληφθούν διατάξεις για την ενίσχυση της οικοδομής.
Είναι γεγονός ότι τα μέτρα θα δώσουν νέα πνοή στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μετά μια σχεδόν δεκαετία κρίσης.
Η βεντάλια μέτρων για τα ακίνητα
Συγκεκριμένα θα προβλέπει:
– Τη θέσπιση ειδικής φοροαπαλλαγής για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων. Αυτό που πρόκειται να οριστικοποιηθεί είναι αν η έκπτωση θα είναι από τον φόρο ή από το εισόδημα. Στην πρώτη περίπτωση η φοροαπαλλαγή θα είναι περισσότερο γενναιόδωρη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων .
– Το πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.
Ο φόρος που θα παγώσει επιβάλλεται με συντελεστή 24% στη διαφορά μεταξύ του κατασκευαστικού κόστους και του τιμήματος πώλησης που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή την αντικειμενική αξία του νεόδμητου ακινήτου, όποιο είναι υψηλότερο.
Αντί για ΦΠΑ που ο υπολογισμός του είναι περίπλοκος και γραφειοκρατικός θα επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή του τιμήματος που αναγράφεται στο συμβόλαιο, όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο.
– Η αναστολή για μια ακόμη τριετία, δηλαδή έως το τέλος του 2022 του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας κτήσης ενός ακινήτου και της αξίας πώλησής του. Ο φόρος επιβάλλεται στον πωλητή αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί καθώς λόγω προβλημάτων που θα δημιουργήσει στην κτηματαγορά αναστέλλεται συνεχώς από το 2014 που επιβλήθηκε τυπικά.
Οι φόροι στα ακίνητα
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπονται αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας αλλά και μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας.
Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), ο φόρος δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομιάς και ΕΝΦΙΑ.
Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Λόγω μεταμνημονιακής δέσμευσης, να γίνει εντός του 2020 η δεύτερη δόση παρεμβάσεων στις τιμές ζώνης προκειμένου οι αντικειμενικές αξίες να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές.
Η πρώτη έγινε το καλοκαίρι του 2018 και ο περυσινός και φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τις νέες αντικειμενικές.
Για την ευθυγράμμιση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών εκκρεμεί η δεύτερη δόση αύξησης των τιμών ζώνης σε περίπου 4.000 περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγοι οι λεγόμενες περιοχές λαϊκής κατοικίας (π.χ. Δυτική Αθήνα, Δυτική Θεσσαλονίκη), μεσαίες περιοχές της Αττικής (π.χ. Χολαργός, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή), καθώς και παραθαλάσσιες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας οι οποίες έχουν γνωρίσει σημαντική τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Τυχόν αναπροσαρμογές προς τα πάνω των τιμών ζώνης θα οδηγήσουν σε αύξηση του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ, ροκανίζοντας τη μείωση μεσοσταθμικά 22% του ΕΝΦΙΑ που προσέφερε πρόσφατα στους φορολογούμενους η κυβέρνηση.
Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται η αναπροσαρμογή εντός του 2020 των τιμών ζώνης να συνοδευτεί και από παρεμβάσεις στις κλίμακες και στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ που θα ακυρώσουν τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης.
Επίσης θα πρέπει να επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε περίπου 7.500 περιοχές οι οποίες σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για περιοχές που σήμερα φορολογούνται με βάση ιδιαίτερα χαμηλές αξίες.