Όλοι ξέρουμε ότι τον χειμώνα έχουμε την διαθέση να τρώμε γλυκά.
Πώς μπορούμε, όμως, να μην φορτωνόμαστε με πολλές θερμίδες;
Μαρόν γλασέ
Τα μαρόν γλασέ (δηλαδή τα κάστανα σε σιρόπι ζάχαρης) είναι χαρακτηριστικά χειμωνιάτικα γλυκά. Δεν περιέχουν λιπαρά (ένα κάστανο έχει λιγότερο από 0,3 γρ. λίπους) και έχουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα γλυκά. Επίσης, τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. 1 κομμάτι (40 γρ.): Θερμίδες 75, λίπη σχεδόν μηδενικά.
Σοκολατάκια
Τα σοκολατάκια (από γνήσια κουβερτούρα, που είναι σκούρα και κάπως πικρή με έντονο άρωμα) ίσως είναι τα μόνα γλυκά που συστήνουν οι ειδικοί, επειδή είναι πλούσια σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, η κουβερτούρα περιέχει στεατικό οξύ, το οποίο έχει την ιδιότητα να μεταβολίζεται στον οργανισμό ως ευεργετικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ. Ιδανικά, λοιπόν, συστήνεται η κατανάλωση 10-20 γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως. 1 σοκολατάκι (20 γρ.): Θερμίδες 110,
λίπη 6,5 γρ..
Γλυκά τύπου κέικ
Tα τύπου κέικ γλυκά γίνονται με πολύ βούτυρο και πολλά αβγά. Ως εκ τούτου, είναι ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες γλυκό με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα. Προσπαθήστε να φάτε μόνο ένα κομμάτι. 1 κομμάτι (100 γρ.): Θερμίδες 350, λιπαρά 20 γρ..
Η μηλόπιτα γινέται με αβγά και βούτυρο. Μια εναλλακτική επιλογή είναι το ψιλοκομμένο φρέσκο μήλο με κανέλλα για αντιοξειδωτικά και περισοτερες βιταμινές και φυτικές ίνες και light γιαούρτι για λιγοτέρα λιπαρά και περισσότερο ασβέστιο. Ένα γλυκό εύκολο και οικονομικό γιατί φτιάχνεται με υλικά που οι περισσότεροι έχουμε στην κουζίνα μας. Θερμίδες 244, λιπαρά 6,5 γρ..