Τηλεπάθεια, μεταθανάτιες εμπειρίες και προαίσθημα ήταν μερικά από τα αντικείμενα μελέτης του ρωσικού στρατού προκειμένου να καταφέρει να έχει το πλεονέκτημα στη μάχη. Ποια είναι η υπερδύναμη της Ρωσίας; Ούτε τα πυρηνικά υποβρύχια, ούτε τα υπερσύγχρονα όπλα, αλλά ο σοβιετικός υπερστρατιώτης.
Σύμφωνα με περιοδικό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο ρωσικός στρατός εκπαιδεύεται πάνω σε θέματα μεταφυσικά, όπως η τηλεπάθεια, το προαίσθημα, οι μεταθανάτιες εμπειρίες και η μετενσάρκωση.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Σοβιετικός στρατός άρχισε να ασχολούνται με αυτό το περίεργο κομμάτι της ψυχολογίας, που αποκαλούσε «μετεπαφή» με σκοπό της δημιουργίας ενός υπερστρατιώτη για μελλοντικούς πολέμους.
Ένας τέτοιος στρατιώτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του εγκεφάλου του «για να κάψει μικροτσίπ σε γεννήτριες, να παρακολουθήσει συζητήσεις ή να διακόψει τις τηλεπικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοπτικών και των ραδιοκυμάτων».
Εκτός από αυτό ο στρατός διεξήγαγε πειράματα που αφορούσαν διάφορες γλωσσικές δεξιότητες.
Μάλιστα, ένας άνδρας με τηλεπάθεια φέρεται να κατάφερε να διαβάσει ένα αρχείο κλειδωμένο σε χρηματοκιβώτιο που ήταν «γραμμένο σε γλώσσα που δεν μιλούσε».
Αυτά τα μεταφυσικά χαρακτηριστικά είχαν, σύμφωνα με το περιοδικό, εμφανείς στρατιωτικές εφαρμογές.
Η τηλεπαθητική επαφή μπορεί να βοηθήσει τα στρατεύματα να αποφύγουν ενέδρες, να ανιχνεύσουν κρησφύγετα και να θεραπεύσουν τους τραυματίες.
Είναι επίσης απαραίτητο κατά τη διεξαγωγή «μιας μη λεκτικής ανάκρισης» σε στρατιώτες του εχθρού.
Ο ανακριτής μπορεί να μάθει για τον άλλο «τι είδους άνθρωπος είναι, ποιες δυνάμεις ή αδυναμίες έχει και αν είναι καλός για στρατολόγηση».
Επιπλέον, υψηλόβαθμοι ρώσοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και κορυφαίοι διευθυντές στον τραπεζικό τομέα διδάσκονταν επίσης κάποιες τέτοιες τηλεπαθητικές δεξιότητες.
Πολλές ηγετικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει ψυχολογικό πόλεμο στις πρόσφατες συγκρούσεις, με το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές δεν ξεπέρασαν ποτέ αυτό που έχει μπορέσει να αποδειχθεί επιστημονικά.
Ρώσοι επιστήμονες εμφανίστηκαν αρκετά επιφυλακτικοί σχετικά με το δημοσίευμα.
Ο Γεβένι Αλεξάντροφ, επικεφαλής της επιτροπής Ψευδοεπιστημών στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, δήλωσε πως όντως γινόταν κάποια έρευνα για την «παραψυχολογία στη μάχη».
Χαρακτήρισε όμως τέτοιες μελέτες «ψευδοεπιστημονικές» και «ανοησίες»