Και οι Τούρκοι ασχολούνται με την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη. Ο Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül Prof. Dr Χασάν Σοζμπιλίρ είπε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu: «Ακόμα κι αν ο σεισμός είναι μεγέθους 7 Ρίχτερ, οι δυτικές ακτές της Τουρκίας δεν θα επηρεαστούν, αλλά υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι στην περιοχή».
Υποστήριξε πως οι περισσότεροι από 400 σεισμοί που καταγράφηκαν στο Αιγαίο από τις 28 Ιανουαρίου δεν είναι φυσιολογικοί.
Υπενθυμίζοντας ότι Έλληνες επιστήμονες εξήγησαν ότι οι σεισμοί είχαν «τεκτονική προέλευση που σχετίζεται με ρήγματα», ο Sözbilir είπε ότι ορισμένοι ειδικοί στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, πιστεύουν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα περιλαμβάνεται επίσης σε αυτό το σύστημα.
Ο Sözbilir, ο οποίος δήλωσε ότι η περιοχή θεωρείται ηφαιστειακό νησί, είπε: «Υπάρχουν πολλά ηφαίστεια. Η σεισμική καταιγίδα εμφανίζεται ακριβώς βόρεια του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Επομένως, η δραστηριότητα εκεί μπορεί επίσης να είναι υδροθερμικής ή γεωθερμικής προέλευσης. Μπορεί επίσης να υπάρχει δραστηριότητα που σχετίζεται με την ανοδική κίνηση του μάγματος, με άλλα λόγια, μπορούμε να το δούμε μόνο με τεκτονική έννοια(…)».
Ο Sözbilir είπε ότι εάν πυροδοτηθούν άλλα ρήγματα, θα μπορούσε να συμβεί σεισμός μεγάλης κλίμακας, αλλά δεν υπήρχε καμία προσδοκία για κάτι τέτοιο στην περιοχή αυτή τη στιγμή.
Υπενθυμίζοντας ότι μια σεισμική καταιγίδα μπορεί να διαρκέσει για μήνες, ο Sözbilir δήλωσε ότι σεισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή το 2011 αλλά δεν υπήρξε ηφαιστειακή δραστηριότητα στην συνέχεια.
Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα νερά στις ακτές του Κόλπου της Σμύρνης υποχωρούν, ο Sözbilir είπε: “Τα σημερινά νερά που υποχωρούν πιθανότατα σχετίζονται με φυσικά γεγονότα. Με άλλα λόγια, τα νερά μπορούν να υποχωρήσουν σε κανονικά φυσικά περιβάλλοντα σωστά Τώρα μπορεί να υπάρχουν παλιρροϊκά γεγονότα, μπορεί να υπάρχουν κινήσεις που σχετίζονται με το φεγγάρι. Μίλησε ως εξής.
Σύμφωνα με το Anadolu, o Διευθυντής του Κέντρου Εφαρμογών και Ερευνών Αντιμετώπισης Καταστροφών και Αντισεισμικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Γαζίου, Prof. Dr. Abdussamet Arslan δήλωσε ότι οι σεισμοί ήταν πιο ενεργοί στο “ρήγμα Helen Arc-Pliny Trench”: «Εάν το ρήγμα σπάσει, προβλέπεται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό οργάνου μεγέθους 7,0-7,5 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τα σεισμοτεκτονικά δεδομένα στην βιβλιογραφία, η αφρικανική πλάκα μπορεί να διεισδύσει σε βάθος 410-420 χιλιομέτρων κάτω από την Κωνσταντινούπολη».
Τέλος, ο τούρκος καθηγητής Övgün Ahmet Ercan, τόνισε στο X:
«Στην ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ, υπάρχουν 3 (σ.σ. 4) συμπτώματα ηφαιστειακών εκρήξεων.
- Ρηχοί σεισμοί και καταιγίδες σεισμών
- Εκπομπές αερίων
- Θόρυβοι που προέρχονται από το έδαφος
- Διόγκωση εδάφους
Τρία από αυτά έχουν συμβεί στην Σαντορίνη. Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να μην συμβεί έκρηξη. Για κάποιους, μπορεί να καθυστερήσει μια εβδομάδα, ένα χρόνο ή και καθόλου. Υπήρξαν εκρήξεις στη Σαντορίνη μεταξύ του 16ου αιώνα και του 1600 π.Χ. Παρόμοιες ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ενδείξεις παρατηρούνται στο όρος Tendürek και Ağrı στην Τουρκία».