Σεισμοί στην Αττική: Μετά το Χαλάνδρι η Βουλιαγμένη; Ασθενής δόνηση

Κοινοποίηση:
sismos

Ακόμη ένας σεισμός που σημειώνεται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής

Στον προβληματισμό που είχε προκαλέσει το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στην περιοχή Χαλανδρίου- Αγίας Παρασκευής ήρθε να προστεθεί μια ακόμη – ασθενής πάντως- σεισμική δόνηση, αυτή τη φορά νοτιότερα.

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αυτή τη φορά στη Βουλιαγμένη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 1,4 της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα.

Screenshot-2025-01-01-231627.jpg

Ωστόσο, δεν είναι το μέγεθος του σεισμού αυτό που απασχολεί του κατοίκους του λεκανοπεδίου, αλλά οι επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αττική.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας ερωτώμενος για τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις τον τελευταίο καιρό στην Αττική, φάνηκε μεν καθησυχαστικός καθώς τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς οι σεισμικές δονήσεις είναι μικρές με την μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στην περιοχή να φτάνει τα 3,7 Ρίχτερ, ωστόσο παραδέχθηκε πως το ρήγμα του Χαλανδρίου δεν ήταν γνωστό στους σεισμολόγους.

«Το ρήγμα αυτό δεν ήταν γνωστό σε εμάς, είναι μικρό ρήγμα και στα μικρά ρήγματα δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία», ανέφερε αρχικά, ενώ συνεχίζοντας ανέφερε: «Είναι περίεργο που έχουμε περιοχή από τις 13 Δεκεμβρίου που έχει ενεργοποιηθεί σεισμικά και ιδίως μέσα στη νύχτα».

Αινιγματική ανάρτηση Παπαδόπουλου

Ακολούθως, ο Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή Χαλανδρίου- Αγίας Παρασκευής. προχώρησε σε μια αινιγματική ανάρτηση, ενώ και ο ίδιος παραδέχθηκε πως έχουμε άγνοια” σχετικά με το ρήγμα.

Αναλυτικά η ανάρτησή του σεισμολόγου και επισκέπτη ερευνητή στο πανεπιστήμιο Τοχόκου της Ιαπωνίας:

Η ακολουθία ξεκίνησε στις 11.12.2024 με μέγεθος 2,8 και συνεχίζεται με μικρότερα μεγέθη. Μέχρι τώρα έγιναν 30 σεισμοί. Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι μικρό το ρήγμα. Στην πραγματικότητα έχουμε πλήρη άγνοια. Τώρα μαθαίνουμε, βλέποντας αυτούς τους μικρούς σεισμούς.

Η ορθή επιστημονική διατύπωση είναι “δεν γνωρίζουμε κάτι για το ρήγμα, τα επίκεντρα αυτών των μικρών σεισμών δεν διασπείρονται σε μεγάλη περιοχή και, συνεπώς, μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί σημαντικό τμήμα ρήγματος”. Στο παρελθόν ζήσαμε πολλές εκπλήξεις, π.χ. ποιός θυμάται τους μικρούς σεισμούς στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Φυλής το Νοέμβριο του 1997 που προετοίμασαν τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας (Φυλής) στις 7.9.1999;

Ας είμαστε, λοιπόν, κάπως επιφυλακτικοί δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response