Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες για το μέλλον

Κοινοποίηση:
santorini-volcano-1200x900-1

Ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Δημήτρης Παπανικολάου, εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά του ότι δεν αναμένονται σεισμοί με μέγεθος άνω των 6,1 Ρίχτερ στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού.

 

Ο καθηγητής τόνισε ότι το μέγιστο μέγεθος σεισμού που μπορεί να προκύψει από το συγκεκριμένο ρήγμα στην υποθαλάσσια περιοχή γύρω από τη Σαντορίνη είναι περίπου 6 Ρίχτερ. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε λεπτομερείς γεωλογικές μελέτες και ιστορικά δεδομένα που αφορούν τη δραστηριότητα του ρήγματος.

 

Η υποθαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης έχει μια μακρά ιστορία σεισμικών γεγονότων, και οι επιστήμονες έχουν παρακολουθήσει τις κινήσεις του εδάφους για αρκετές δεκαετίες. Ο καθηγητής Παπανικολάου εξήγησε ότι οι διαστάσεις και η συμπεριφορά του συγκεκριμένου ρήγματος υποδεικνύουν ότι οι σεισμοί που μπορεί να συμβούν δεν θα ξεπεράσουν το όριο των 6 Ρίχτερ.

Η γεωλογική δομή της περιοχής είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέπει την ανάπτυξη μεγαλύτερων σεισμών, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από προηγούμενες μελέτες. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές παρακολούθησης, όπως η γεωφυσική χαρτογράφηση και η ανάλυση των σεισμικών κυμάτων, για να κατανοήσουν καλύτερα τη δυναμική των ρηγμάτων.

Όποιος έχει μιλήσει για μεγαλύτερα μεγέθη «προφανώς δεν έχει γνώση των τοπικών συνθηκών των ρηγμάτων στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής» ανέφερε μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή.

Ωστόσο, ο καθηγητής σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα νέο στοιχείο που πρέπει να εξετάσουν οι επιστήμονες.

Ενώ μέχρι προχθές, οπότε και σημειώθηκαν τα 5,2 Ρίχτερ, η πιθανότητα να γίνει ένας σεισμός της τάξεως του 6 Ρίχτερ ήταν αρκετή μεγάλη, «τώρα με το τελευταίο τριήμερο δεν περάσαμε τα 5,2 Ρίχτερ. Αυτό έχει σημασία γιατί από το περασμένο Σαββατοκύριακο μέχρι και πριν από τρεις ημέρες. κάθε ημέρα είχαμε μία αύξηση της τάξεως του 0,1 και 0,2 Ρίχτερ

 

Ενώ τις τελευταίες τρεις ημέρες δεν έχουμε αύξηση και μάλιστα έχουμε μία μικρή μείωση ίσως και κάποια μικρότερη συχνότητα των σεισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά για να σημειώσει πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ειδικοί.

«Είναι καινούριο στοιχείο, των τελευταίων δύο ημερών και με βάση αυτό θα πρέπει να πορευτούμε για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση» είπε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το ρήγμα της Αμοργού που είχε δώσει το 1956 το μεγάλο σεισμό «δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει τώρα ένα τέτοιο γεγονός. «Χρειάζεται τουλάχιστον άλλους δύο με τρεις αιώνες για να ξαναφορτίσει και να δώσει ξανά τέτοιο γιγαντιαίο σιεισμό» εξήγησε.

 

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπανικολάου με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει σε δύο πιθανότητες.

Είτε να συμβεί ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ, ένα σενάριο, ωστόσο, που φαίνεται να απομακρύνεται μετά τις εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών ή να διατηρηθεί το επόμενο διάστημα η σεισμική δραστηριότητα, δίνοντας σεισμούς με «ταβάνι» τα 5,2 Ρίχτερ. Δυστυχώς, όμως αυτή η σεισμική δραστηριότητα, όπως εξήγησε, «θα κρατήσει για πολλές εβδομάδες, ίσως και λίγους μήνες, ακόμα και μέχρι το Πάσχα. Και αυτό είναι ανησυχητικό».

Στην περίπτωση που η κατάσταση αποκλιμακωθεί, αυτό σημαίνει πως θα μειωθεί το μέγεθος των σεισμών, «αλλά, κυρίως, ότι θα μειωθεί η συχνότητά τους».

Τέλος, έκανε λόγο για ακραία σενάρια που διαδίδονται κατά κανόνα από μη ειδικούς.

Νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ το απόγευμα
Στις 18:29 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 19μ χιλιόμετρα νότιο, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response