Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα και ο Εγκέλαδος μπορεί να μας βρει στη δουλειά, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις οι περισσότεροι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να προστατευθούν, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν το σεισμό αν τους πετύχει στο αυτοκίνητο.
Οπως και στο σεισμό της Αθήνας την Παρασκευή όσοι ήταν στο αυτοκίνητο είπαν πως δεν κατάλαβαν κάτι παρά μόνο όταν είδαν τον κόσμο να βγαίνει από τα κτίρια. Ωστόσο και στο αυτοκίνητο χρειάζεται προσοχή.
Ενδεχομένως ο οδηγός να αισθανθεί μια ξαφνική αναπήδηση στο όχημα και το τιμόνι, αν ο σεισμός είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Ακόμη ο οδηγός μπορεί να αισθανθεί ότι κάποιο ελαστικό έχει χάσει εντελώς τον αέρα ή ότι «χτύπησε» το ΙΧ ένας δυνατός πλευρικός άνεμος.
Επίσης οι οδηγοί μπορεί να παρατηρήσουν ότι κουνιούνται τα φώτα του δρόμου ή τα φανάρια.
Οδηγίες προφύλαξης σε περίπτωση μετασεισμών έδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και μέσα σε αυτές αναφέρει τι θα πρέπει να κάνουν αν χτυπήσει ο σεισμός ή μετασεισμοί την ώρα που είναι στο αυτοκίνητο.
Αν είστε σε κινούμενο αυτοκίνητο, σταματήστε όσο γίνεται πιο γρήγορα και με ασφάλεια κοντά σε πεζοδρόμιο.
Απομακρύνετε το αυτοκίνητό σας από τους πυλώνες της ΔΕΗ, καλώδια εναέριας κυκλοφορίας και κάτω από γέφυρες.
Μείνετε στο αυτοκίνητο και τραβήξτε χειρόφρενο.
Ενεργοποιήστε το ραδιόφωνο για πληροφορίες και οδηγίες έκτακτης ανάγκης.
Το αυτοκίνητο είναι ένα καλό μέρος για να μείνετε μέχρι να σταματήσει το κούνημα.
Αν καλώδια της ΔΕΗ ή των τρόλεϊ πέσουν πάνω στο αυτοκίνητο, παραμείνετε στο εσωτερικό, έως ότου εκπαιδευμένο άτομο προσεγγίσει για να αφαιρέσει το καλώδιο.
Όταν οδηγείτε, προσέχετε τους κινδύνους που δημιουργεί ο σεισμός, όπως τα σπασίματα του πεζοδρομίου, τους πεσμένους πυλώνες και καλώδια, τα αυξανόμενα επίπεδα νερού, τις υπερυψωμένες διαβάσεις ή τις γέφυρες που μπορεί να έχουν καταρρεύσει.