Το γνωστό, διαχρονικό σενάριο της απόβασης σε ελληνικό νησί ή νησίδα στο Αιγαίο, ήταν ένα από τα αντικείμενα της μεγάλης τουρκικής άσκησης, «Γαλάζια πατρίδα», από τις 7 έως τις 16, στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Συνολικά, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Αμυνας της γείτονος, θα λάβουν μέρος 87 πλοία επιφανείας, 7 υποβρύχια, 7 μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα, 31 αεροσκάφη, 17 ελικόπτερα, 28 UCAVs/UAVs και 20 χιλιάδες προσωπικό.
Να σημειωθεί πως το σενάριο απόβασης σε νησί, ένα καθαρά επιθετικό σχέδιο κατάληψης εδάφους, είναι μόνιμο και διαχρονικό στις τουρκικές ασκήσεις τουρκικών. Ενδεικτικά, το ίδιο είχε γίνει και στην προηγούμενη μεγάλη τουρκική άσκηση EFES-2024, τον Ιούνιο του 2024, στην οποία μάλιστα είχαν παραβρεθεί και Ελληνες αξιωματικοί (!), συγκεντρώνοντας, μάλιστα, τότε, τα ενθουσιώδη σχόλια του τουρκικού Τύπου. Το ίδιο σενάριο εκτυλίσσεται εδώ και πολλές δεκαετίες.
Και στην τωρινή άσκηση «Γαλάζια πατρίδα 2025», επαναλήφθηκε. Μπορεί, βέβαια, οι Τούρκοι αξιωματούχοι να μην αναφέρονται σε ελληνικά νησιά, και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, να προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, αλλά είναι εμφανές ότι στόχος είναι ελληνικά νησιά. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Τουρκία διατηρεί απέναντι από τα ελληνικά νησιά την τεράστια αποβατική στρατιά της.
Παρ’ όλα αυτά, η Αγκυρα έχει το θράσος να «απαιτεί» την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών. Εκτός των άλλων, η Τουρκία έχει το ιδιαίτερα βεβαρυμένο παρελθόν της εισβολής στην Κύπρο και της κατοχής της μισής μεγαλονήσου. Ως εκ τούτου, είναι τουλάχιστον παιδαριώδης η «απαίτησή» της για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», «πεζοναύτες, τόσο με ελικόπτερα όσο και με αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα προσέγγισαν τους στόχους που χτυπήθηκαν από αέρος με ελικόπτερα, κράτησαν την παραλία και κατέλαβαν το νησί».
Τη στιγμή, λοιπόν, που η Τουρκία έχει ανοίξει διάπλατα το μέτωπο της Συρίας, καθώς και σε άλλες γειτονικές χώρες (Ιράκ), και ταυτόχρονα αναπτύσσει μεγάλη κινητικότητα και στη Βόρειο Αφρική (Λιβύη), επιχειρεί να στείλει μηνύματα ιδιαίτερα στην Ελλάδα ότι είναι εις θέσιν να διατηρεί ταυτόχρονα δύο και περισσότερα στρατιωτικά μέτωπα.
Κι’όλα αυτά σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι Ελλάδα και Τουρκία ακολουθούν την … «διπλωματία των ήρεμων νερών» και βρίσκεται σε εξέλιξη «διάλογος» για να αποτρέπονται οι εντάσεις σαν αυτή στην Κάσο για παράδειγμα, όπως συνηθίζουν να λένε στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε αντίθεση με τους επικριτές τους, οι οποίοι, αναφερόμενοι στην Κάσο, υποστηρίζουν ότι ήταν μια περίπτωση χειρότερη και από τα Ιμια.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, όχι μόνο δεν φρόντισε να κρατήσει τα προσχήματα για το απαράδεκτο σενάριο της κατάληψης νησιού, αλλά επιχείρησε να βγει και από πάνω. «Η προσπάθεια να παρουσιαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη “Γαλάζια Πατρίδα” της ως ιστορικός επεκτατισμός και επιθετικότητα, είναι μια μάταιη προσπάθεια να αγνοηθούν τα δικαιώματα που παρέχει στην Τουρκία το διεθνές δίκαιο. Αποτελεί απλώς μια διαστρέβλωση των υπαρχόντων πραγματικοτήτων», ισχυρίστηκε.
Επίσης, αναφερόμενος στους πολέμους στη Μέση Ανατολή, κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι επιδίδεται σε «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες που γίνονται υπό τον μανδύα της ανθρωπιστικής βοήθειας», καθώς και «σε εξοπλιστικές προσπάθειες με στόχο τη διατάραξη της ισορροπίας δυνάμεων στο νησί».
Επετέθη, επίσης, σε «ορισμένους συμμάχους», εννοώντας προφανώς τις ΗΠΑ, ότι ενθαρρύνουν την Κύπρο, ισχυριζόμενος πως η συμπεριφορά τους «είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της Συμμαχίας», ενώ υποστήριξε πως η μόνη λύση είναι αυτή των δύο κρατών και όλα τα άλλα σχέδια αποτελούν παρελθόν. Να σημειωθεί πως στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου πρόσφατα βρέθηκε και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.