Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως η σεξουαλική δυσλειτουργία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους άνδρες.
Υπολογίζεται ότι το 43% των γυναικών αντιμετωπίζει κάποιας μορφής σεξουαλική δυσλειτουργία, που την κάνει να νιώθει απογοήτευση, θυμό και να αμφισβητεί τη θηλυκότητά της.
Τα σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες μπορεί να παρουσιαστούν σε διάφορες φάσεις και σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως, όμως, σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, που συμβαίνουν στην εμμηνόπαυση, την εγκυμοσύνη ή αμέσως μετά τον τοκετό.
Όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας, οι γυναίκες με σεξουαλική δυσλειτουργία συνήθως έχουν ελάχιστη έως καθόλου διάθεση για σεξ. Μπορεί βέβαια να έχουν ερωτική επιθυμία, αλλά αυτή να συνοδεύεται από αδυναμία διέγερσης ή διατήρησής της, ακόμη και από αδυναμία επίτευξης οργασμού.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο πόνος (δυσπαρευνία), που πολλές γυναίκες όλων των ηλικιών αισθάνονται κατά τη σεξουαλική επαφή. «Όλα αυτά επηρεάζουν τον ψυχισμό της γυναίκας και κατ’ επέκταση τη συμπεριφορά της και τις σχέσεις με τον/την σύντροφό της», προσθέτει.
Πέντε μορφές
Στην πραγματικότητα, πέντε είναι οι κύριες μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται στις γυναίκες η σεξουαλική δυσλειτουργία:
- Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία: Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία χαρακτηρίζεται από απώλεια ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής δραστηριότητας. Την εκδηλώνει μία στις τρεις γυναίκες με σεξουαλική δυσλειτουργία.
- Διαταραχές στη σεξουαλική διέγερση: Η γυναίκα έχει σεξουαλική επιθυμία, αλλά της είναι αδύνατον να νιώσει σεξουαλική διέγερση ή να τη διατηρήσει στη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.
- Διαταραχές οργασμού: Οι διαταραχές οργασμού πλήττουν μία στις τέσσερις γυναίκες. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει δυσκολία στην επίτευξη οργασμού κι ας έχει προηγηθεί σεξουαλική διέγερση.
- Επώδυνη σεξουαλική επαφή: Η γυναίκα νιώθει από ενόχληση έως έντονο πόνο κατά τη διείσδυση του πέους στον κόλπο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγει το σεξ, διότι δεν της είναι καθόλου ευχάριστο. Μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 75% των γυναικών νιώθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο ή δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.
- Σεξουαλική αποστροφή: Σε αυτή την περίπτωση η γυναίκα δεν θέλει καθόλου να κάνει σεξ, νιώθει αποστροφή και μόνο στην ιδέα και πολλές φορές εκφράζεται με φόβο απέναντι στη σεξουαλική επαφή.
Η αντιμετώπιση
Οι γυναίκες που βιώνουν σεξουαλική δυσλειτουργία πρέπει να απευθύνονται σε έναν ειδικό στην σεξουαλική υγεία, τονίζει ο κ. Ρόκκας. Και αυτό διότι, αναλόγως με το πρόβλημα, υπάρχουν τρόποι για να βοηθηθούν.
Ειδικά για τον πόνο και τη δυσφορία κατά την σεξουαλική επαφή, πολύτιμη μπορεί να είναι η βοήθεια από τα κρουστικά κύματα. «Είναι μια επαναστατική, ταχείας δράσης, μη επεμβατική θεραπεία για τις κοινές γυναικείες σεξουαλικές δυσλειτουργίες και ουρολογικές διαταραχές», αναφέρει ο κ. Ρόκκας.
Η θεραπεία με τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης είναι σύντομη και επιτρέπει στις ασθενείς να συνεχίσουν άμεσα τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Κάθε συνεδρία της διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Έπειτα από 6 συνεδρίες η γυναίκα μπορεί να δει αισθητή διαφορά στη σεξουαλική της ζωή.
Τα κρουστικά κύματα δρουν ενισχύοντας την ελαστικότητα και το πάχος του κολπικού επιθηλίου. Βελτιώνουν επίσης την αιμάτωση του κόλπου και των έξω γεννητικών οργάνων, αυξάνοντας την ερωτική επιθυμία και διευκολύνοντας την σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό.
Μία ειδική συσκευή, που λέγεται LilyCare, συμβάλλει στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων με φυσικό τρόπο, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στις περιοχές που είναι κρίσιμες για τη γυναικεία ευχαρίστηση και καταπολεμώντας την σεξουαλική δυσλειτουργία, προσθέτει ο ειδικός.
Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ακράτειας ούρων, μέσω της ενδυνάμωσης του ουρηθρικού σφιγκτήρα. Η ακράτεια ούρων είναι, επίσης, ένα σοβαρό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες και άνδρες.