Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στους “Financial Times” ότι δεν σκοπεύει να διατάξει τον Σερβικό Στρατό να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι παρατηρείται μια ασυνήθιστη συγκέντρωση σερβικών δυνάμεων στην περιοχή. Σε δήλωση στους «Financial Times» ο Βούτσιτς είπε ότι θα αποσύρει τις σερβικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, επειδή η κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι αντίθετη με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Βελιγραδίου» Τόνισε μάλιστα ότι η Σερβία δεν θέλει πόλεμο.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρατήρησαν “προηγμένη ανάπτυξη πυροβολικού, τανκς και μηχανοποιημένων μονάδων πεζικού” στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και την χαρακτήρισε «αποσταθεροποιητική εξέλιξη» και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε τρόπους αποκλιμάκωσης της κατάστασης με τον Βούτσιτς.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύγκρουση στη Μπανίσκα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, η οποία άφησε νεκρούς τέσσερις ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός Κοσοβάρου αστυνομικού, ο Κίρμπι είπε ότι «η επίθεση ήταν καλά συντονισμένη και σχεδιασμένη» και «η ποσότητα των όπλων που βρέθηκαν μετά την επίθεση θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια των Κοσοβάρων αξιωματούχων και διεθνές προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ» – σχολιάζουν οι «Financial Times». Ο Βούτσιτς είπε ότι η προειδοποίηση της Ουάσιγκτον ήταν εσφαλμένη, καθώς οι σερβικές δυνάμεις είχαν σταδιακά αποσυρθεί από την περιοχή προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση της Σερβίας στις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, που διεξάγονται με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Πρίστινα ζήτησε από τη Σερβία «να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τα σύνορα και να αποστρατικοποιήσει τις βάσεις που αποτελούν μόνιμη απειλή για το Κοσσυφοπέδιο».
Οι «Financial Times» αναφέρουν ότι την ευθύνη για την επίθεση στην Μπάνσκα ανέλαβε ο «Μίλαν Ραντόιτς, ένας σκληροπυρηνικός Σέρβος πολιτικός ηγέτης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι ήθελε να αντιταχθεί στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου υπό τον Άλμπιν Κούρτι και ότι οι αρχές στο Βελιγράδι δεν το έκαναν – γνώριζαν το σχέδιο και δεν το στήριξαν καν». Τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο Βούτσιτς όσο και ο Κούρτι ζήτησαν από την αποστολή KFOR, την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, να ενισχύσει την παρουσία της στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την παρουσία του στο πεδίο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης ανάπτυξης εκατοντάδων Βρετανών στρατιωτών, αναφέρουν οι «Financial Times».