Σε υποτίμηση του νομίσματός της και αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η κυβέρνηση της Αργεντινής, που απειλείται και πάλι με οικονομική καταστροφή.
Αμέσως μετά την απροσδόκητη πρωτιά του ακροδεξιού και άκρως φιλελεύθερου οικονομολόγου Χαβιέ Μιλέι στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής, η κυβέρνηση της Αργεντινής υποτίμησε το νόμισμα κατά 18% έναντι του δολαρίου, ενώ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων στο 118% σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.
Στη μαύρη αγορά ένα δολάριο αγοράζει πλέον 705 αργεντίνικα πέσο, όταν η επίσημη ισοτιμία είναι 361 πέσο προς ένα δολάριο. Ετσι το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα του αργεντίνικου νομίσματος σε κυκλοφορία δεν υπερβαίνει σε αξία τα 3 δολάρια.
Ο υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα, που αντιστάθηκε για καιρό στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για υποτίμηση του νομίσματος, υπόσχεται να μην προχωρήσει σε νέα υποτίμηση πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα θα τηρήσει τον λόγο του.
Η νέα υποτίμηση προκάλεσε σοκ στους καταναλωτές, καθώς οι εταιρείες ανέβασαν αυτομάτως τις τιμές των προϊόντων κατά διψήφια ποσοστά. Ειδικότερα, οι τιμές εισαγόμενων ειδών, όπως φορητών υπολογιστών και ηλεκτρονικών ειδών, εκτοξεύθηκαν εν μια νυκτί κατά 20%, καθώς τα καταστήματα προσπαθούν να αναπληρώσουν τις απώλειες από τη νέα υποτίμηση του νομίσματος. Ακόμη και πριν από αυτή την τελευταία υποτίμηση, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας είχε περιέλθει σε δεινή θέση.
Με πληθωρισμό 116%, περίπου το 40% των Αργεντινών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και όλα δείχνουν πως η οικονομία της Αργεντινής οδεύει ολοταχώς προς την ύφεση. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και είδη πρώτης ανάγκης, η κυβέρνηση κατέφυγε σε ακραία μέτρα. Ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, σχέδιο για την προσωρινή αναστολή των εξαγωγών αργεντίνικου βοδινού κρέατος σε πρώτη φάση για δύο εβδομάδες.
Η νέα υποτίμηση του νομίσματος εκτιμάται, πάντως, πως θα διευκολύνει τις συνομιλίες με το ΔΝΤ, καθώς υπήρξε επίμονο αίτημα των στελεχών του. Αυτός είναι ο στόχος του υπουργού Οικονομίας που αγωνίζεται να διασφαλίσει την τελική έγκριση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 7,5 δισ. δολ. από το δάνειο των 44 δισ. δολ. που έχει λάβει η χειμαζόμενη χώρα. Οικονομικοί αναλυτές παραμένουν, πάντως, εξαιρετικά απαισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της Αργεντινής να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση. Μιλώντας στους Financial Times ο Αλμπέρτο Ράμος, οικονομολόγος της Goldman Sachs, αρμόδιος για θέματα Λατινικής Αμερικής, τόνισε πως «φαίνεται πραγματικά απίθανο είτε ο Σέρτζιο Μάσα είτε οποιοσδήποτε άλλος να μπορέσει να διορθώσει την κατάσταση της οικονομίας σε εύλογο χρονικό διάστημα». Ο ίδιος εξηγεί ότι τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί πάρα πολύ και «οι ανισορροπίες της οικονομίας είναι τόσο μεγάλες, ώστε πιθανώς να έχουμε χάσει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε την προσαρμογή της».
Λίγοι πιστεύουν, πάντως, πως το ΔΝΤ θα αφήσει την Αργεντινή να καταρρεύσει και επικρατεί η πεποίθηση πως το Ταμείο θα προχωρήσει σε εκταμίευση της τελευταίας δόσης.
Και στα δικά μας.Μόνο που εμάς μας έχουν ξεσκίσει τα τελευταία 13 χρόνια