Σε απόγνωση οι φοιτητές της οδοντιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. – Χάνουν το εξάμηνο λόγω μη λειτουργίας των κλινικών.

Κοινοποίηση:
odontiatriki-960x580

Σε απόγνωση βρίσκονται οι φοιτητές της οδοντιατρικής σχολής του Α.Π.Θ και πιο συγκεκριμένα, οι τελειόφοιτοι – προπτυχιακοί φοιτητές, δηλαδή όσοι βρίσκονται κοντά στην απόκτηση του πτυχίου τους, αφού οι κλινικές όπου έκαναν τα πρακτικά τους μαθήματα είναι κλειστές, με αποτέλεσμα να χάνουν το εξάμηνο και η απόκτηση του πτυχίου για τους συγκεκριμένους φοιτητές να παίρνει ουσιαστικά αναβολή.

Μάλιστα για το ζήτημα αυτό έστειλαν και σχετική επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, η οποία σαφώς και πρέπει να επιληφθεί, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο για αυτά τα παιδιά που τόσο μόχθησαν για να φτάσουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Αναλυτικά όλη η επιστολή :

“Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Έχοντας πλήρη επίγνωση των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνία μας, του μεγάλου φόρτου εργασίας σας και του δύσκολου έργου σας ως Υπουργός Παιδείας για μια ασφαλή και ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, πήραμε την πρωτοβουλία ως τελειόφοιτοι και επί πτυχίω προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ. να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για να σας γνωστοποιήσουμε την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε, η οποία είναι απόρροια όχι μόνο των συνεπειών της πρόσφατης πανδημίας που έπληξε την κοινωνία μας, αλλά και του ιδιαίτερου συστήματος λειτουργίας του ίδιου του τμήματός μας.

Αρχικά, θα θέλαμε να αναφερθούμε περιληπτικά στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν το τμήμα μας και ειδικά εμάς τους φοιτητές, στην προσπάθειά μας να φέρουμε εις πέρας τις σπουδές μας. Όπως είναι λογικό, στο πρόγραμμα σπουδών μας περιλαμβάνεται εκτός από το θεωρητικό, εργαστηριακό και κλινικό κομμάτι. Από το 3ο έτος κι έπειτα, θεραπεύουμε ασθενείς και βγάζουμε εις πέρας όλο και πιο περίπλοκες οδοντιατρικές εργασίες, χρόνο με το χρόνο, ώσπου στο 5ο έτος αντιμετωπίζουμε συνολικά ασθενείς στην κλινική συνολικής αντιμετώπισης ασθενών. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το γεγονός ότι τα περιστατικά που καλούμαστε να δουλέψουμε, προσφέρονται σε μικρό μόνο βαθμό από τη σχολή. Έτσι αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε για ασθενείς και εκτός πλαισίου σχολής. Τα σύνθετα περιστατικά που υποχρεούμαστε να διεκπαιρεώσουμε απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα εργασίας από πλευράς μας και είναι σύνηθες φαινόμενο, ασθενείς να εγκαταλείπουν για λόγους υγείας, μη διαθεσιμότητας χρόνου αλλά και οικονομικής επιβάρυνσης σε κάποιες περιπτώσεις. Και σε αυτή την περίπτωση ο φοιτητής καλείται να ψάξει και να βρει από την αρχή καινούριο περιστατικό για να φέρει εις πέρας.

Ερχόμενοι στο σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως τα κλινικά και εργαστηριακά μαθήματα των ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης από τις 25/5 και διασφάλισε στους φοιτητές πως δε θα υπάρξει καθυστέρηση στο χρόνο φοίτησής τους. Ωστόσο, μετά από εποπτεία των κλινικών της σχολής μας από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, κρίθηκε πως οι κλινικές μπορούν να δουλέψουν με τη λήψη μέτρων προστασίας (τήρηση αποστάσεων, μειωμένος αριθμός ασθενών και φοιτητών στην αίθουσα, μέτρα ατομικής προστασίας) και πρότεινε συγκεκριμένες βελτιώσεις του χώρου, αφήνοντας τον τελευταίο λόγο στους καθηγητές. Παράλληλα, τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση της εκπαίδευσής μας, καθώς η διαδικασία χρηματοδότησης από πολιτεία και φορείς και υλοποίησης των συστάσεων του ΕΟΔΥ, απαιτεί μεγάλο χρονικό διαστημα. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των καθηγητών είναι η προσπάθεια επαναλειτουργίας της σχολής την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να διασφαλίζεται αυτό, δεδομένου, μάλιστα, ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Παρ’ όλα αυτά, γίνεται προετοιμασία των κλινικών για επιστροφή των μεταπτυχιακών φοιτητών μέσα στο καλοκαίρι, ενώ για τους

προπτυχιακούς θα διατεθεί μόνο ένα ραντεβού για έκτακτη αντιμετώπιση των ασθενών.

Είμαστε φοιτητές σε κλινική άσκηση και πολλοί από εμάς επί πτυχίω που προγραμματίζαμε την ολοκλήρωση των σπουδών μας το καλοκαίρι του 2020. Λόγω της φύσεως του προγράμματος σπουδών της σχολής που απαιτεί κλινική άσκηση επί ασθενών, γίνεται λοιπόν κατανοητό, πως το εαρινό εξάμηνο χάνεται για εμάς σε κλινικό επίπεδο.

Οι ασθενείς μας έχουν αφεθεί όλο το διάστημα της πανδημίας χωρίς θεραπεία ή με ημιτελείς εργασίες, γεγονός που θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη στοματική τους υγεία. Έχουμε χρέος κι ευθύνη απέναντί τους και η προαναφερθείσα κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε, δε συνάδει με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε ως θεράποντες χιλιάδων ασθενών κάθε χρόνο κι επιπλέον, διακυβεύεται το κύρος της επιστημονικής μας ταυτότητας. Ως φοιτητές οδοντιατρικής προσφέρουμε έργο κι έχουμε ενεργό ρόλο στην ιατρική κοινότητα και αυτό δε θα πρέπει να μας στερηθεί.

Επιπροσθέτως, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της φοίτησής μας για τους ανωτέρω λόγους, για τους οποίους δεν ευθυνόμαστε, επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειές μας. Εξάλλου, έχει ήδη χαθεί άλλο ένα κλινικό εξάμηνο, όταν το 2017 οι καθηγητές μας απείχαν από τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις για την ικανοποίηση προσωπικών τους συμφερόντων. Η μόνη μας επιθυμία και δικαίωμα είναι η επιστημονική μας πρόοδος και εν τέλει η ολοκλήρωση των σπουδών μας. Όσο καθυστερεί η έξοδος μας προς την αγορά εργασίας, τόσο επιβαρυνόμαστε οικονομικά και ψυχολογικά. Νιώθουμε ότι το μέλλον μας καθορίζεται για εμάς, χωρίς εμάς.

Είναι, λοιπόν, εμφανές, ότι ζητάμε μέριμνα για την ολοκλήρωση των εργασιών στους ασθενείς που έχουμε δέσμευση και πληρώνουν, σε κατάλληλες υγειονομικά εγκαταστάσεις και άμεσα, ενώ η ολοκλήρωση της κλινικής μας άσκησης, που βρίσκεται σε σημαντικό και ποιοτικά αξιόλογο επίπεδο εξέλιξης, να γίνει με αναπροσαρμογή των προαπαιτούμενων εργασιών, σε συνδυασμό με εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης. Μόνο έτσι, θα αποσυμφορηθούν άμεσα οι κλινικές και θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους βρίσκονται σε προγενέστερα στάδια να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, όταν αποκατασταθεί η υγειονομική καταλληλότητα των κλινικών”.

Με εκτίμηση,

Οι τελειόφοιτοι και επί πτυχίω φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: