Σε αυτές τις παραλίες υπάρχουν τσούχτρες. Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό

Κοινοποίηση:
shutterstock1383102575

Πριν από δύο χρόνια το πρόβλημα με τις τσούχτρες σε Πατραϊκό και Κορινθιακό είχε μετατρέψει σε εφιάλτη το μπάνιο των λουόμενων. Το φετινό καλοκαίρι μπορεί η κατάσταση να είναι καλύτερη, όμως φαίνεται ότι τα θαλάσσια ασπόνδυλα συνεχίζουν να επιλέγουν κάποιες από τις παραλίες σε Αθήνα και περιφέρεια.

Μια πλατφόρμα της Google δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας να ενημερωθούμε για τις παραλίες που υπάρχουν τσούχτρες.

Την εμφάνισή τους έχουν κάνει στην παραλία Αυλάκι στον Πόρτο Ράφτη, στην Κανταρέ της Κορίνθου, στην Άναυρο, Λύρη και Κριθάρια Μαγνησίας, στην παραλία Νέοι Πόροι Πιερίας, στην παραλία Ναυάγιο Επανομή αλλά και στα Πυργαδίκια Χαλικιδικής.

Τι κάνουμε όταν μας τσιμπήσει τσούχτρα
Αρχικά, απομακρύνετε από το σώμα σας τα τυχόν κολλημένα πλοκάμια της. Προσοχή, ποτέ με γυμνά χέρια. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό.

Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό, γιατί αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας.

Πλύνετε την περιοχή με ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα. Αυτό θα απενεργοποιήσει τα μικροσκοπικά κεντριά.

Χρησιμοποιείστε πάγο ή κάποιο καλά παγωμένο μπουκάλι ή κρύες κομπρέσες για να περιορίσετε τη φλεγμονή.

Μία κορτιζονούχα αλοιφή ή αντισταμινικό χάπι ενδεχομένως να κριθούν απαραίτητα, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα χρησιμοποιείτε μόνο με συνταγή γιατρού.

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό
Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα της τσούχτρας, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή στον γιατρό. Επίσης, αν σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και νιώθετε ναυτία ή δυσκολία στην αναπνοή, η πίεσή σας έχει πέσει ή παρουσιάζετε ταχυκαρδία και πιθανώς κεφαλαλγία.

Πάντως, η ενόχληση λόγω της τοξίνης που εκτοξεύει η τσούχτρα παραμένει για αρκετές ημέρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: