Σε αχαρτογράφητα νερά χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις -Χωρίς ταμειακά αποθέματα ετοιμάζονται για το 2021

Κοινοποίηση:
aerodromio-gynaika-mov-valitsa

Μόνο η κορυφή του παγόβουνου, είναι τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού στο υπουργικό συμβούλιο, αν και η απότομη προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα του Σεπτεμβρίου αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην πτώση κατά 70% των αφίξεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Με φόντο τις δραματικές προβλέψεις της ΙΑΤΑ για βύθιση των αεροπορικών μετακινήσεων στο σύνολο της χρονιάς μετά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα στοιχεία από την πρώτη γραμμή του μετώπου, δηλαδή τα τουριστικά καταλύματα, επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι η έξαρση των κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου και μετά, έριξε τίτλους τέλους στη φετινή σεζόν.

Μεγάλος χαμένος της κρίσης τα ξενοδοχεία

Ο μεγάλος χαμένος είναι αναμφίβολα τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ειδικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για όλη την αλυσίδα, δηλαδή τις επιχειρήσεις εστίασης και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, που ποντάρουν στην άφιξη ξένων επισκεπτών για την αύξηση του τζίρου τους ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιου, η πληρότητα των ξενοδοχείων διαρκούς λειτουργίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 15% (!!!), ενώ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού Ευγένιο Βασιλικό, συνολικά στη σεζόν οι πληρότητες στην Αθήνα κυμάνθηκαν στο 35% και με τιμές χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι! Όσο για τους επόμενους μήνες, προμηνύονται ακόμα χειρότεροι, καθώς μια βασική πηγή εσόδων, όπως τα συνέδρια, έχουν πέσει θύμα του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι έχει αναβληθεί το 80% των συνεδρίων για το 2021 και 2022, ενώ ένα 20% θα γίνει διαδικτυακά.

Απογοητευτικός ο Σεπτέμβριος για τον τουρισμό -Οι 5 προορισμοί που διασώθηκαν

Λίαν απογοητευτικά έκλεισε ο Σεπτέμβριος και για τα καταλύματα σε αγαπημένους προορισμούς Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, όπως η Πελοπόννησος, η Σαντορίνη και η Μύκονος, ενώ στην Πιερία και στη Θάσο επί της ουσίας οι μονάδες έχουν κατεβάσει ρολά. Μόνο 5 προορισμοί διασώθηκαν από το ναυάγιο του Σεπτεμβρίου. Ηράκλειο, Κως, Ρόδος, Κέρκυρα και Χαλκιδική ευτύχησαν να δουν πληρότητες 60- 70% από Γερμανούς, Βρετανούς και Ολλανδούς, οι οποίοι είτε ματαίωσαν τις διακοπές τους σε άλλους προορισμούς στην Ευρώπη είτε έσπευσαν να αξιοποιήσουν τα ως και 50% φτηνότερα πακέτα, σε σχέση με τον Αύγουστο.

Στο 20% σε σχέση με το 2019 τα έσοδα της θερινής περιόδου στον τουρισμό

Τον Οκτώβριο πέφτει και τυπικά η αυλαία της χειρότερης θερινής σεζόν, καθώς κατ’ αρχάς από τα 5.500 ξενοδοχεία θα κατεβάσουν ρολά τουλάχιστον 2.000 κι εν συνεχεία οι μηχανές του Τουρισμού θα δουλεύουν στο ρελαντί με τα περίπου 2.500 καταλύματα συνεχούς λειτουργίας, τα οποία αντιμετωπίζουν, όμως, πρόβλημα επιβίωσης.

Επί της ουσίας, η εκτίμηση ότι φέτος η χρονιά θα κλείσει με εισπράξεις περίπου 3,5 δις ευρώ, δηλαδή μόλις το 20% των περσινών εσόδων, δίνει μόνο μια διάσταση του προβλήματος. Όπως σημειώνει ο Γρ. Τάσιος, ο κλάδος ετοιμάζεται να μπει στο 2021 χωρίς «μαξιλάρια» ρευστότητας, καθώς πέρα από τις ισχνές εισπράξεις του 2020, τα καταλύματα θα κληθούν να εξαργυρώσουν τα voucher της καραντίνας, καθώς και να επιστρέψουν τις κρατήσεις στους tour operators. «Μηδέν ρευστότητα. Θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2012», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΞ και καλεί το οικονομικό επιτελείο αλλά και τις τράπεζες να κινηθούν γρήγορα, πριν σκάσουν «κανόνια».

Οι επιχειρηματίες ζητούν την αναβίωση των 100 δόσεων

Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, η συσσώρευση μεγάλων ποσών από οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίες είναι προφανές ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στις 24 δόσεις, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με δεδομένο ότι οι ταμειακές ροές θα παραμείνουν προβληματικές για πολλούς μήνες ακόμα. Με αυτό το δεδομένο, ο κλάδος έχει ζητήσει την αναβίωση των 100 δόσεων, αφού σε διαφορετική περίπτωση η στάση πληρωμών είναι αναπόφευκτη.

Οξύ είναι και το πρόβλημα πρόσβασης στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά «εργαλεία». Όπως επισημαίνει ο Γρ. Τάσιος, υπάρχουν αιτήσεις από τον Ιούνιο για το ΤΕΠΙΧ, αλλά οι εγκρίσεις ακόμα και σήμερα παραμένουν μετέωρες. Επίσης, στο όντως αποτελεσματικό «εργαλείο» της επιστρεπτέας προκαταβολής, προβλέπεται ότι από τα ποσά που δικαιούνται οι επιχειρήσεις, αφαιρείται το ποσό που αντιστοιχεί στις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Ιουλίου και του Αυγούστου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: