Όλοι προσπαθούν να περιγράψουν το μέλλον υιοθετώντας σχεδόν πάντα ένα αισιόδοξο σενάριο… και σχεδόν πάντα προσπαθούν να υποβαθμίσουν το δυσμενές σενάριο γιατί σε κανένα δεν αρέσει το κακό σενάριο…
Ωστόσο ποιο είναι το κακό σενάριο για την Ελλάδα;
Η βασική πρόβλεψη στηρίζεται στην παραδοχή ότι ξεκινάει ο ανοδικός κύκλος, ο ενάρετος κύκλος σε οικονομία και χρηματιστήριο, σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει σταθερότητα και γενικά η κατάσταση εξελίσσεται… θετικά..
Όμως πολλές φορές υπολογίζουμε και σχεδιάζουμε το μέλλον αψηφώντας τα σημάδια που μας δείχνουν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή… όσο περιγράφεται…
Το δυσμενές σενάριο από το μέλλον για οικονομία και πολιτική
Η Ελλάδα στηρίζεται σε ανάπτυξη με δανεικά, ενώ και το υψηλό ΑΕΠ οφείλεται στα δανειακά…
Κοινώς έχουμε δημιουργήσει ως χώρα ένα μοντέλο στηριζόμενο στα δανεικά.
Το πραγματικό ΑΕΠ εάν εξαιρέσουμε την στήριξη των δανειακών δεν είναι 2,5% για το 2023 – ως πρόβλεψη – αλλά κάτω από 1%.
Αυτή είναι η πραγματική δυναμική της ελληνικής οικονομίας…
Η παροχολογία των 48 δισεκ. δημιούργησε τεχνητή ευφορία πλούτου και κατανάλωσης αλλά είναι πλασματική και κατασκευασμένη αυτή η εικόνα της οικονομίας…
Το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί λόγω του ενδοκυβερνητικού δανεισμού μέσω repos και κανείς δεν σχολιάζει γιατί η κυβέρνηση αντί να μειώνει αυξάνει τα repos και εν τέλει γιατί δεν μπορεί να μειώσει τα repos.
To ελληνικό δημόσιο χρέος στα 404,6 δισεκ. σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών αυτό δεν λέγεται επιτυχία αλλά οικονομική παρακμή…
Πολλοί χτίζουν πάνω στο σενάριο της έναρξης του ενάρετου κύκλου στην Ελλάδα, όταν η Γερμανία μπαίνει σε ύφεση…
Προφανώς και ο ενάρετος κύκλος είναι φαντασίωση…
Δεν θα ξεκινήσει κανένας ενάρετος κύκλος στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα δεν διαθέτει σοβαρή και ενάρετη οικονομία…
Στο χρηματιστήριο επιμένουμε ότι θα δούμε τις 950 μονάδες εκεί θα είναι η βάση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς… ο χρόνος για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου δεν είναι μακριά…
Σε όποιον τομέα της οικονομίας και εάν κοιτάξεις και ειδικά στις τράπεζες παρατηρούμε συγκυρία και όχι δομική ανάπτυξη.
Οι τράπεζες θα έχουν 8 δισεκ. έντοκα έσοδα λόγω Euribor κοντά στο 4% ενώ χωρίς αυτή την συγκυριακή κερδοφορία τα έντοκα έσοδα θα ήταν 5 δισεκ. δηλαδή 3 δισεκ. λιγότερα.
Με πολιτικούς όρους, η κυβέρνηση εμφανίζεται σταθερή να υλοποιήσει το πρόγραμμα της…
Όμως στο δυσμενές σενάριο οι κυβερνητικοί τριγμοί το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν, η κυβέρνηση υποπίπτει σε πολλά λάθη παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση….
Η δεύτερη 4ετία Μητσοτάκη θα εξελιχθεί σαν την τελευταία θητεία Σημίτη όπου τα λάθη ήταν η μόνιμη επωδός.
Ας αναλογιστούμε γιατί ενώ η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα η χώρα κόλλησε στον βούρκο.
Η απάντηση είναι τριπλή
Η Ελλάδα παραμένει ένας οικονομικός βούρκος που στηρίζεται σε δανειακά.
Η Ελλάδα δεν κερδίζει επί της ουσίας από αυτή την αναβάθμιση
Η αναβάθμιση της Ελλάδος ήταν και μια χάρη προς την κυβέρνηση για την σταθερά φιλοδυτική της στάση… ειδικά και λόγω του Ουκρανικού.