ΣΚΑΝΔΑΛΟ: ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΤΟΝ… ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΑΝΤΕ ΤΟΥΣ Μ@Λ@ΚΕΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Κοινοποίηση:
ομαδα διας

Να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για ανθρωποκτονία με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά και για παράνομους πυροβολισμούς εξουδετέρωσης, προτείνει ο εισαγγελέας για τον 35χρονο αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, από τα πυρά του οποίου έχασε τη ζωή του ο 16χρονος Ρομά, κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης, πέρυσι το Δεκέμβριο, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που θα αποφανθεί για την παραπομπή του κατηγορούμενου αστυνομικού, ο εισαγγελικός λειτουργός περιγράφει αναλυτικά το χρονικό της καταδίωξης, η οποία ξεκίνησε, όταν αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι το 16χρονο θύμα αποχώρησε με το Ι.Χ. φορτηγάκι του πατέρα του από βενζινάδικο, χωρίς να πληρώσει το ποσό των 20 ευρώ για τα καύσιμα που είχε βάλει.

Όπως περιγράφεται στην εισαγγελική πρόταση, ο κατηγορούμενος αστυνομικός πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο δύο φορές από απόσταση 10-15 μέτρων: μία από τις βολίδες πέτυχε το αυτοκίνητο από το πίσω μέρος, διαπέρασε τον υαλοπίνακα, πλήττοντας το πίσω μέρος του κεφαλιού του 16χρονου ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του και τον έλεγχο του αυτοκινήτου, με συνέπεια αυτό να προσκρούσει διαδοχικά στα σκαλοπάτια παρακείμενου ξενοδοχείου και εξωτερικού τοίχου, όπου ακινητοποιήθηκε. Το ανήλικο θύμα υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από νοσηλεία οκτώ ημερών, ενώ από τις τοξικολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν προέκυψε ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών χαπιών, όπως επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση.

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό του 35χρονου αστυνομικού ότι βρισκόταν σε άμυνα κι ότι προέβη στον πυροβολισμό για εκφοβισμό, λόγω των επικίνδυνων ελιγμών που πραγματοποιούσε ο 16χρονος θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα τόσο του ίδιου όσο και των συναδέλφων του, ο εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει: «Αν ήθελε πραγματικά απλώς να εκφοβίσει τον 16χρονο θα μπορούσε να πυροβολήσει μία ή και περισσότερες φορές στον αέρα».

Σχολιάζοντας την ενέργεια του αστυνομικού να πυροβολήσει, ο εισαγγελέας πρωτοδικών επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι «πυροβόλησε προκειμένου να αναγκάσει τον 16χρονο να σταματήσει την πορεία του οχήματός του και να τερματίσει με τον τρόπο αυτό την καταδίωξη», ενώ σε άλλο σημείο τονίζει: «Ίσως και εμφορούμενος από αισθήματα οργής και εκδικητικότητας για τον επικίνδυνο τρόπο που οδηγούσε ο ανήλικος και την άρνησή του μέχρι τότε να συμμορφωθεί στα σήματα στάσης σε συνδυασμό με την ελλιπή εκπαίδευση που έχει λάβει και λαμβάνει για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών (εκπαίδευση ως αστυνομικός επί τέσσερις μήνες, εκπαίδευση στη χρήση όπλου άπαξ ετησίως)».

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία περί άσκοπων πυροβολισμών εξουδετέρωσης, στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι ο πυροβολισμός «στη συγκεκριμένη περίπτωση απαγορευόταν, καθώς στρεφόταν εναντίον ανηλίκου, όπως γνώριζε ο κατηγορούμενος, χωρίς μάλιστα να αποτελεί μοναδικό μέσο για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου θανάτου, αφού, αφενός ο 16χρονος επιχειρούσε πλέον μόνο να διαφύγει και δεν επιτίθετο στους αστυνομικούς, αφετέρου θα μπορούσε ο κατηγορούμενος να πυροβολήσει προς εκφοβισμό στοχεύοντας ψηλά».

Τεκμηριώνοντας την πρότασή του περί παράνομων πυροβολισμών εξουδετέρωσης, ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι «δεν επρόκειτο για απόκρουση επίθεσης ενωμένης με επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης ανθρώπου, ούτε για διάσωση ομήρων, όπως προβλέπεται από τον νόμο».

Να σημειωθεί ότι ο 35χρονος μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικό όρο, ενώ τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

33 Σχόλια

  1. Οταν διεπεστε απο ρατσιμο και ο ρατσιμος ειναι μπολιασμενος μεσα σας , τοτε δεν βλεπετε αντικειμενικα .
    Λετε απλα καλα τον εκανε τον « γιουφτο » , επειδη ειναι « γιουφτος » . Η δικαοσυνη λειτουργει ομως με αποδεικτικα στοιχεια , οχι με ρατσιστιλικια . Και σωστα αποφασισε .Καθαρη δολοφονια ,επρεπε να τον κυνηγησει και να τον συλλαβει ,οχι να τον καθαρισει , τα αλλα ειναι ρατσιστιλικια

  2. Αθωώστε τον μπάτσο και βάλτε τον να σκοτώνει βρομά τώρα που πήρε το βάφτισμα του πυρός

  3. Κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος εισαγγελέας δεν είναι κάτοικος δυτικής Αττικής. Ο αστυνομικός υπερέβη σαφώς πολλούς νόμους. Αλλά αν δεν προσπαθούσε να τον σταματήσει θα τον κατηγορούσαμε για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του. Αν δεν βρεθούμε στην θέση του, με την αδρεναλίνη να κατακλύζει τον εγκέφαλο, δεν έχουμε δικαίωμα να κατακρίνουμε.

  4. Να σαπιση στην φυλακή ο μπάσταρδος.
    Έτσι είναι οι αστυνομικοί.
    Επιτέλους win win.
    Ξεφορτωθηκαμε έναν γύφτο και μια μαϊμού αστυνομικό.

    1. Αφού ο αστυνομικός είναι μαιμού γιατί δεν πας εσύ win win να κάνεις τον αστυνομικό να κυνηγάς τον κάθε πρεζάκια και τον κάθε γύφτο νύχτα 2 η ώρα και να μην ξέρεις αν έχει όπλο ή αν θα σε σκοτώσει με τους ελιγμούς που κάνει; Άντε γιατί βαρεθήκαμε τους δικαστές του καναπέως.

  5. Σε καμία περίπτωση αυτός που τρέχει μπροστά σου (εσύ ακολουθείς) δεν σε απειλεί. Τρέχει να ξεφύγει. Καμία απειλή λοιπόν για τον μπάτσο. Ούτε δέχθηκε πυρά ώστε να κινδυνεύσει ο μπάτσος. Βολή ευθέως στο κεφάλι και από πίσω. Ο γύφτος έτρεχε να φύγει. Εκφοβίζεις μόνο με πυρά στον αέρα, μόνο αν κινδυνεύσεις. Απαντάς μόνο αν σου ρίξουν ευθέως με όπλο. Σκοπός είναι να βρεις και να πιάσεις τον δράστη. Όχι να σκοτώσεις. Ούτε στα λάστιχα επιτρέπεται εντός κατοικ. περιοχής, γιατί μπορεί το όχημα του δράστη να χάσει τον έλεγχο και να σκοτώσει αθώους περαστικούς ή άλλους οδηγούς. Φυσικά και είναι ανθρωποκτονία με πρόθεση, σήκωσες όπλο, στόχευσες στην πλευρά του οδηγού, σκότωσες. Δεν σε απειλούσε, έτρεχε να διαφύγει, ήσουν πίσω του και όχι σε θέση άμυνας, δεν οπλοφορούσε ο γύφτος. Ο γύφτος έκλεψε και έπρεπε να πάει φυλακή, όχι στον τάφο. Δεν σε χτύπησε με κανενός είδους όπλο.Παράσιτα είναι οι γύφτοι, αλλά οι μπάτσοι είναι ψευτονταήδες χουνταίοι.

    1. Εντάξει τώρα,σε χάλασε που σκοτώθηκε ένας επιβήτοράς σου,καραγκιόζη;

      1. Εσύ χαλαστηκες που θα πάει φυλάκα ο μπάτσος νταβάς στο μπ/ρδέλο που δουλεύει η μάνα σου;

    2. Κατ΄αρχήν ο αστυνομικός δεν ήξερε ότι το θύμα είναι 16 χρονών, στις 2 την νύχτα μπορείς να μαντέψεις την ηλικία κάποιου που είναι στο τιμόνι αυτοκινήτου που τρέχει μπροστά σου με ιλιγγιώδη ταχύτητα; Δεύτερον πού ήξερε ότι δεν έχει όπλο; Μπορεί σε όλο το κυνηγητό να μην πυροβολήσει και εσύ να νομίζεις ότι δεν έχει όπλο και όταν τον ακινητοποιήσεις και πας να τον συλλάβεις να βγάλει όπλο και να σε σκοτώσει. Τρίτον το θύμα που έτρεχε μπροστά από τις μοτοσυκλέτες έκανε ελιγμούς για να πέσουν οι μοτοσυκλέτες επάνω του ή να χάσουν την ισορροπία τους και πιθανόν και να σκοτωθούν για να σταματήσει η καταδίωξη. Καλά του έκανε. Σου έκανε σήμα η τροχαία να σταματήσεις; Σταμάτα και άσε τις εξυπνάδες. Στην Αμερική θα δίνανε του αστυνομικού παράσημο και ούτε καν θα είχανε ασχοληθεί.

      1. Δεν μίλησε για ηλικία. 2ον, μας λες αν θέλεις πως σε απειλεί κάποιος που τρέχει, ενώ εσύεί σαι από πίσω; 3ον, μιλας υποθετικά, αποδείχθηκε ότι ο γύφτος δεν είχε όπλο. Όσο για το αμέρικα που θες, ξεχνάς ότι εκεί έχουν ΟΛΟΙ όπλο και νόμιμα, με ό,τι αυτό σημαίνει… Δεν πυροβολείς με την υπόθεση ότι ο άλλος έχει όπλο ή ότι θα… μου ρίξει. Για μένα καλύτερα να μην πάει φυλακή για να μπορέσουν να τον ξεκάνουν οι γύφτοι κάποια ανύποπτη στιγμή. Η χούντα τελείωσε χρυσαύγουλα μπατσάκια, όπως και η γυφτοκρατία του σύριζα, τα άκρα γενικά τελείωσαν. Ξυδάκι…

        1. Ο αθώος γυφτακος που στα 16 είχε παιδί για να παίρνει επιδόματα που τα πληρώνω εγώ και εσύ,γιατί δεν σταμάτησε στο σινιαλο της αστυνομίας?εσύ δεν σταματάς??γιατί έβαλε βενζίνη και δεν πλήρωσε??εσύ δεν πληρωνεις??ο εισαγγελέας αυτής της χώρας δεν έχει να ασχοληθεί με τα τόσα χάλια της χώρας??θυμήθηκε τον γύφτο??ποιοι δώσανε λεφτά στην οικογένεια του γυφτου να βάλει δικηγόρους???εσυ λοιπόν που τους αγαπάς τους γύφτους,σας προσφέρω τζάμπα σπίτι τεσσάρι στο ζεφυρι να έρθετε να μείνετε,που μας τα λες ωραία,από μακριά!!!γύφτοι με τζιπ μερσεντες,τέλεια σπίτια,όλα τα επιδόματα και εσύ περίμενε το μάρκετ πας,για να ζήσεις κακομοίρη!!!

  6. Παλι θα βγει ο συριζα να φωναζει δηκεοσινι παντου αντι να ασχολειθει με τα πραγματικα προβληματα του τοπου

    1. Είσαι αγράμματος περισσότερο και από γύφτο.Αρα δικαιολογούνται οι βλακείες σου.

  7. Θα μπορούσε να πυροβολήσει τα ελαστικά του αυτοκινήτου κι όχι τον ίδιο. Υπάρχουν κανόνες εμπλοκής και δεν επιτρέπεται να πυροβολείς το δράστη εάν δεν απειλεί με όπλο. Το αν αστόχησε ο αστυνομικός δεν το γνωρίζω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να σκοτώσεις από πρόθεση το δράστη.

  8. Προφανώς απο πρόθεση τον παίρνει και γέρνει απο τσιγγάνο ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει εξήγηση σε αυτήν την ανωμαλία. Τους πληρώνουμε και αδρά τους πισωγλέντηδες. Εύχομαι απο γύφτο να το βρεί ο εισαγγελέας του κώλου.

  9. Μέσα τώρα μπατσακο να σου γίνει ο κωλος τάλιρο

    1. Σου έφαγε τον γέρο ρε δίποδο,βρωμιάρη;Καλά τον έκανε

  10. δωστε και σε μενα οπλο.
    καμια βολιδα χαμενη!!!
    ευγε μπατσε

  11. Κουλη δε θελατε; φατε τον στη μαπα γιδια. Νομιζετε οτι σας εχει σε υποληψη επειδη εισαστε αστυνομικοι; ποιο πανω βαζει τον γυφτους απο εσας γιατι φοβουνται μην αντιδρασουν, ενω εσεις δεν αντιδρατε, πιειτε λοιπον το καφεδακι σας και παρακολουθηστε τη γελοια δικαιοσυνη να χαιδευει τους βρωμογυφτους.

  12. Γύφτοι και μπάτσοι,μπάτσοι και γύφτοι.Δολοφονια ξεκάθαρη,ισόβια στον μαγγα με το κουμπουρι τα υπόλοιπα είναι να χαμε να λέγαμε.

  13. να αγιασει το χέρι του καταρχήν…….και να αθωωθεί ο άνθρωπος..

  14. κάτσε μαλάκα ελληναρά στον καναπέ σου….
    δικαστές κ πολιτικοί στα αρχίδι@ τους σε ΓΡΑΦΟΥΝ ….

  15. Πως γνώριζε ο Αστυνομικός ότι ο οδηγός είναι 16 ετών?
    Ας απαντήσει ο κ. Εισαγγελέας παρακαλώ πολύ.
    Πολιτική απόφαση, για να μην εξαγριωθούν οι ΡΟΜΑ.
    Και μη χειρότερα.

  16. Μαλιστα κ.εισαγγελεα ! Βαστανε κουμπουρια, μας κατακλεβουνε τα σπιτια και φταιει ο αστυνομικος ! Να μας μαμησουνε και τις γυναικες μας και τα παιδια μας να φταιμε κι απο πανω αν προβουμε σε κτηνοκτονια! Ελληνικη δικαιοσυνη!

  17. Καλά παθαίνει για να καταλάβουν ότι αυτοί οι προδότες που προστατεύουν θα γαμήσουν και τους ίδιους.Χωστε τον μέσα να δει τι θα πει σάπιο πουλημένο σύστημα.

Comments are closed.