Σε δοκιμαστική λειτουργία το νέο εργοστάσιο τηλεθέρμανσης με βιομάζα στο Αμύνταιο

Κοινοποίηση:
τηλεθερμανση-1021x580

Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκαν σήμερα οι μονάδες μικτής καύσης βιομάζας, οι οποίες θα υποκαταστήσουν πλήρως την απαιτούμενη θερμική ισχύ, που χάθηκε μετά την απόσυρση των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης του Δήμου Αμυνταίου. Το νέο εργοστάσιο τηλεθέρμανσης κατασκευάστηκε από την ΗΛΕΚΤΩΡ για λογαριασμό του Δήμου και αποτελείται από 2 μονάδες ισχύος 15 MWh έκαστη, όπου με τη μικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της πόλης και των οικισμών του Αμυνταίου.

Η δημοτική αρχή, μετά το οριστικό κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου, που τροφοδοτούσε επί πολλά έτη με θερμό ατμό την τηλεθέρμανση του ομώνυμου δήμου, έκανε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσει την κατασκευή της νέας μονάδας ώστε να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων της περιοχής. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, «η νέα μονάδα θα παρέχει τηλεθέρμανση στο Αμύνταιο, τον Φιλώτα και την Λεβαία, ενώ στο άμεσο μέλλον προβλέπονται επεκτάσεις του δικτύου και σε άλλους μικρότερους οικισμούς του δήμου».

Οι προετοιμασίες και οι μελέτες του έργου ξεκίνησαν το 2015, ενώ η υπογραφή της σύμβασης της Δημοτικής Επιχείρησης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ) με την ανάδοχο τον ΗΛΕΚΤΩΡ καθώς και η κατασκευή του στη συνέχεια, ξεκίνησαν το 2018. Το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020, αλλά η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να παραταθεί η παράδοσή του για τέσσερις μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.75 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε με 53% από το ΕΣΠΑ και 47% από ιδίους πόρους του Δήμου.

Παράλληλα, ο δήμος Αμυνταίου σε συνεννόηση με τους δήμους Εορδαίας και Κοζάνης «τρέχει» το επιχειρησιακό σχέδιο της διασύνδεσης και των τριών τηλεθερμάνσεων με τη νέα μονάδα της ΔΕΗ που θα τεθεί σε λειτουργία του 2023. «Στην παραπάνω λύση έχουν συμφωνήσει όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές και η κυβέρνηση, ενώ το έργο προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ», σημείωσε ο κ. Μπιτάκης, επισημαίνοντας πως «το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου, με τη λειτουργία του νέου εργοστασίου με τη χρήση βιομάζας είναι αυξημένο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυξημένες θα είναι οι τιμές της θερμικής κιλοβατώρας που θα πληρώνουν οι δημότες σε σχέση με την παροχή θερμικής ενέργειας από τον λιγνίτη του εργοστασίου της ΔΕΗ». Όπως εξήγησε, η παραγωγή θερμικής ενέργειας από βιομάζα είναι κατά πολύ οικονομικότερη από την καύση πετρελαίου αλλά είναι ακριβότερη από την ενέργεια που προερχόταν από λιγνιτικές μονάδες. Η κατάσταση -επισήμανε ο κ. Μπιτάκης- θα εξομαλυνθεί όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση των τηλεθερμάνσεων με τη νέα μονάδα της ΔΕΗ, όπου «οι δημότες του Αμυνταίου θα επιβαρύνονται το ίδιο με τους καταναλωτές των τηλεθερμάνσεων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης».

Ο γενικός διευθυντής Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου, Κωσταντίνος Κυριακόπουλος, σημείωσε ότι «το δοκιμαστικό στάδιο λειτουργίας του νέου εργοστασίου θα διαρκέσει μια βδομάδα» ενώ σταδιακά θα αρχίσει να γεμίζει με ατμό το δίκτυο τηλεθέρμανσης. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι ρυθμίσεις λειτουργίας, το εργοστάσιο τηλεθέρμανσης θα περάσει και επισήμως από την ανάδοχο εταιρία στην ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ).

Το νέο εργοστάσιο της ΔΕΤΕΠΑ είναι μοναδικό στην Ελλάδα και αποτελεί πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ αντιγράφει πρότυπα κατασκευής και λειτουργίας από αντίστοιχες μονάδες που λειτουργούν με επιτυχία στη Δανία.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που διαθέτει, εκπληρώνει τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αλλά και του Σχεδίου Μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο. Εκτός από φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές, μπορεί να προσφέρει μια σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία καθώς τμήμα ή το σύνολο της βιομάζας που θα απαιτηθεί για τη λειτουργία του εργοστασίου μπορεί να καλυφθεί από αγροτικά και δασικά υπολείμματα που στην περιοχή υπάρχουν σε αφθονία.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: