Σε ετοιμότητα η ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη – Προληπτικά μέτρα για σεισμούς στις Κυκλάδες

Κοινοποίηση:
santorini-seismoi

Η πολιτεία έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Σήμερα, καταγράφηκαν πολλές σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων τρεις ξεπέρασαν την κλίμακα των τεσσάρων Ρίχτερ, με το εστιακό βάθος να κυμαίνεται από 4 έως 10 χιλιόμετρα.

 

Στη Σαντορίνη, όπου υπάρχουν αρκετά παλαιά κτίρια, αποφασίστηκε προληπτικά να μην λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο. Οι πολίτες καλούνται επίσης να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Παρόμοια μέτρα ισχύουν και για την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη, καθώς η περιοχή διαθέτει σημαντικά ρήγματα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού στο άμεσο μέλλον.

Το τελευταίο 48ωρο έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 σεισμικές δονήσεις μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Το Σάββατο καταγράφηκαν 85 σεισμοί, ενώ την Κυριακή σημειώθηκαν 78 δονήσεις μέχρι το μεσημέρι με τις επτά από αυτές να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε το πρωί σε ενημερωτικό μέσο εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη. «Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος».

 

Προληπτικά μέτρα που πρότειναν οι επιστήμονες:

  • Αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους
  • Αποφυγή προσέγγισης εγκαταλελειμμένων κτηρίων
  • Αποφυγή πρόσβασης στα λιμάνια: Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου, Παλαιού Λιμένα Φηρών

 

Τη Δευτέρα 3/2 τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή, τόνισε ότι:

«Τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο “φρύδι” στη Σαντορίνη ενδεχομένως να κινδυνεύουν με τις ισχυρές δονήσεις. Λίγα είναι τα κτίρια που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς που αν τους ακολουθούσαμε, μάλλον δεν θα μπορούσαν να χτιστούν κτίρια πάνω στο “φρύδι” της Σαντορίνης. Τα υπόσκαφα είναι τα πλέον σταθερά. Επιπλέον, ο κόσμος να αποφεύγει να περπατάει πολύ κοντά στα κτίρια. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσουμε οτιδήποτε εξέχει από την όψη του κτιρίου».

Στο νησί της Σαντορίνης έχουν μεταβεί προληπτικά μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο και 2 ομάδες της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων καθώς και ομάδα χειριστών μη επανδρωμένων αλλά και εναέριοι διασώστες.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στη Σαντορίνη, ενώ προληπτικά έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response