Σε «θολό τοπίο» οι συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές

Κοινοποίηση:
An investor monitors stock prices at a brokerage house in Beijing, Thursday, Jan. 3, 2019.  Asian markets were mixed on Thursday after tumbling more than 1 percent on the first trading day of 2019. Apple downgraded its sales projections, citing slowing Chinese growth, hitting technology shares in South Korea and Taiwan. The Japanese yen, seen as a relatively safe asset, strengthened against the dollar, euro and several other Asian and European currencies.(AP Photo/Andy Wong)

Μικτές τάσεις και μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα (5/9) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε από τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση και την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους για πιθανή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 237.000 στα 7,673 εκατομμύρια στο τέλος Ιουλίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με το γραφείο Στατιστικών Εργασίας του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM παρέμεινε τον Αύγουστο κάτω από το όριο του 50, για 5ο συνεχόμενο μήνα. Κάθε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 2,9% τον Ιούλιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Ο προηγούμενος μήνας ήταν, επίσης, καλύτε-ρος από τις προβλέψεις, καθώς είχαν καταγράψει αύξηση κατά 4,6%.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 εμφανίζει οριακή άνοδο κατά 0,16%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,67%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δεί-κτης κινείται υψηλότερα κατά 0,65%, το Μιλάνο ενισχύεται σε ποσοστό 0,18% και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,11%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 105 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1446,56 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,75%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται οριακά πτωτικά μόλις κατά 1 μονάδα βάσης, στο 2,23%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,91%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολό-γου κινείται χαμηλότερα κατά 2 bps στο 3,62%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,01% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 2,79%, με πτώση κατά 2 μονάδες βάσης ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού σημειώνει απώλειες κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,21%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που αδυνατούν να ανακάμψουν από τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει μικρά κέρδη κατά 0,23%, στα 69,36 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αδύναμη άνοδο 0,48%, βρίσκεται στα $ 73,06.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει ανεπαίσθητες μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1089 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 143,53 γιεν/δολ.

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου να διαπραγματεύ-ονται, στα 2546,50 δολ./ουγκιά. Επίσης, κέρδη καταγράφει το ασήμι, που κινείται εκ νέου πάνω από τα 29 δολάρια ανά ουγκιά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response