Σε κατάσταση συναγερμού για ακόμα τρία χρόνια για την ενέργεια – Τo LNG δεν επαρκεί για όλους

Κοινοποίηση:
LNG

Κιλοβατώρα, την κιλοβατώρα… θα μετράμε για δύο με τρία χρόνια ακόμα, καθώς οι εκτιμήσεις των αρμοδίων αρχών θέλουν μέχρι το 2024, ίσως και το 2025, η Ελλάδα, όπως και όλη η Ευρώπη, να έχει απόλυτη ανάγκη την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ολες οι αναλύσεις δείχνουν πως η ενεργειακή κρίση θα έχει διάρκεια και οι σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ στον τομέα του φυσικού αερίου μοιάζει απίθανο να αποκατασταθούν. Συνεπώς τα πλάνα ετοιμότητας και συναγερμού στα 27 κράτη – μέλη θα πάρουν παράταση για άλλους 36 μήνες.

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για την κάλυψη των αναγκών ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου και όλου του πλανήτη με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) δείχνουν πως οι ποσότητες δεν αρκούν.

Στο τελευταίοWorld LNG Summit & Awards που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στην Αθήνα ο ανεξάρτητος αναλυτής Andy Flower παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ζήτηση σε LNG το 2025 θα ανέλθει στους 505 εκατομμύρια τόνους αλλά η προσφορά υπολογίζεται στους 460 εκατ. τόνους με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό της τάξης των 45 εκατ. τόνων. Το έλλειμμα δείχνει την οριακή κατάσταση της αγοράς αλλά και τη στενότητα για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ήδη κινείται προς την κατεύθυνση της επικαιροποίησης των φετινών σχεδίων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Πηγές αναφέρουν πως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραταθεί όλος ο σχεδιασμός που έχει γίνει για τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 προκειμένου οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας να καλύπτονται επαρκώς. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για φέτος θα ισχύσουν σίγουρα για όλο το 2023, δηλαδή και για τον επόμενο χειμώνα και πιθανότατα και για το 2024 ίσως και το 2025.

Σημαντική ανάσα, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, στο ενεργειακό μας σύστημα θα δώσει από το τέλος του 2023 με αρχές του 2024 ο πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησηςLNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης (αλλά με τι τιμές). Η δυναμικότητα αποθήκευσής του ανέρχεται στα 153.500 κυβικά μέτρα.

Εντός του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ένα ακόμη FSRU, το ΔιώρυγαGAS, στην Κόρινθο. Η αποθηκευτική του δυναμικότητα είναι στα 210.000 κυβικά μέτρα.

Οι προσθήκες των συγκεκριμένων υποδομών αναμένεται να αυξήσουν τις δυνατότητες υποδοχής φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές και ετησίως έχουν αθροιστικά τη δυνατότητα μεταφοράς ποσοτήτων αερίου 7,5 δισ. κυβικών μέτρων. Ποσότητες ικανές να καλύψουν και ανάγκες γειτονικών χωρών.

Στα έκτακτα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η κυβερνητική απόφαση για αύξηση της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη ώστε αυτή να ανέλθει στις 10 Τεραβατώρες καλύπτοντας το 20% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι λιγνιτικές μονάδες αναμένεται και φέτος να δουλέψουν στο φουλ (όσο μπορούν μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για κλείσιμο).

Σε ετοιμότητα θα παραμείνουν και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, οι οποίες έχουν και τη δυνατότητα λειτουργίας με ντίζελ. Και φυσικά οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας θα καλύπτονται και από τη διασύνδεση της χώρας με τον αγωγό TAP και από τον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο όσο συνεχίζονται οι ροές του. Στο φουλ επίσης λειτουργεί και ο τερματικός σταθμός αποθήκευσηςLNG στη Ρεβυθούσα.

Σημειώνεται ακόμη ότι μέχρι το τέλος του φετινού χειμώνα είναι σε ισχύ η συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας -TotalEnergies για την προμήθεια ποσοτήτωνLNG ισχύος 10 Τεραβατωρών. Οι συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου αναμένεται να τρέχουν και για το 2023, ενώ απαιτούνται αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τη συνέχιση των μέτρων του περιορισμού της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από τους μεγάλους καταναλωτές μέσα από υποχρεωτικά μέτρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: