ΔΝΤ ή BRICS το δίλημμα Ερντογάν εν μέσω καταιγίδας οικονομικών αναλύσεων και δημοσιευμάτων που τον φέρνουν πιο κοντά στην αγκαλιά του ΔΝΤ και των capital controls.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ερντογάν θα μεταβεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου την Γερμανία όπου σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην καγκελαρία, θα είναι η άσχημη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.
Ενώ, στέλνει παράλληλα, αντιπροσωπία στις ΗΠΑ προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε να πραγματοποιήσει συνομιλίες για την λύση των προβλημάτων μεταξύ των δυο χωρών.
Στην Τουρκία «βλέπουν» συνωμοσίες παντού και άρχισαν να εμφανίζονται ισχυρισμοί ότι δήθεν η Ουάσιγκτον σπρώχνει τη χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ για να την ελέγξει πολιτικά και οικονομικά, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Μιχ. Ιγνατίου.
Βροχή τα δημοσιεύματα
Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για την κακή οικονομική κατάσταση στην Τουρκία.
Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Αγκυρα για την τούρκικη λίρα απηύθυνε η επενδυτική τράπεζα, Goldman Sachs.
Μια περαιτέρω υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος προς τα επίπεδα των 7,1 λιρών ανά δολάριο θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να διαβρώσει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών της χώρας, προειδοποίησε συγκεκριμένα η Goldman Sachs.
Την ίδια στιγμή το Bloomberg σημειώνει ότι στην Τουρκία έρχεται μεγάλο σοκ.
Οπως υπογραμμίζει το πρακτορείο, αυτή τη στιγμή εξετάζονται μέτρα απελπισίας με προσφυγή στο ΔΝΤ και πιθανή υιοθέτηση ελέγχων κεφαλαίων capital controls.
«Πρόκειται να υπάρξει ένα σοκ, είτε πολιτικής, είτε μακροοικονομικό, είτε ένας συνδυασμός και των δύο. Ωστόσο, για να χρυσώσουμε το χάπι απαιτείται πολιτική διευθέτηση με τη Δύση, που θα μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκράνβιλντ, διευθυντής πολιτικών ερευνών της ΕΜΕΑ, της TS Lombard στο Λονδίνο.
Σε δημοσίευμα τους εξάλλου, οι Financial Times σχολιάζουν τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας.
«Η απομάκρυνση των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές αποδυνάμωσε φέτος την τουρκική λίρα κατά 25% έναντι του δολαρίου.
Αυτό πυροδότησε τον πληθωρισμό και κατέστησε ανεπιθύμητη την περαιτέρω υποτίμηση της λίρας» σχολίαζε η η Τατιάνα Όρλοβα, ιδρύτρια και επικεφαλής οικονομολόγος της Emerginomics και συνέχιζε:
«Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο μιας κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών.
Η υπερχρέωση των επιχειρήσεων προκαλεί ανησυχία.
Οι τουρκικές τράπεζες έχουν συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τους επόμενους 12 μήνες έχουν σοβαρές υποχρεώσεις αποπληρωμής εξωτερικού χρέους«.
Σύμφωνα με την κα Ορλόβα, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ο Ερντογάν πρέπει να μιμηθεί τον Πούτιν και να τοποθετήσει ειδικούς στο οικονομικό επιτελείο.
Πρέπει επίσης να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να ανακτήσει την ανεξαρτησία της.
«Η αλλαγή όμως του πολιτικού συστήματος σε μια ισχυρή εκτελεστική προεδρία δεν αφήνει πολλές ελπίδες για κάτι τέτοιο.
Ο Ερντογάν ελπίζει πως η Τουρκία θα λάβει μεγαλύτερα δάνεια από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως συνέβη με τη Ρωσία.
Η ρωσική εμπειρία όμως δείχνει ότι η αντικατάσταση ορισμένων ξένων επενδύσεων απαιτεί χρόνο.
Η Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσει γρήγορα τις σχέσεις της με τη Δύση αν θέλει να αποφύγει μια μεγαλύτερη κρίση», καταλήγει το δημοσίευμα.
Εκτός εαυτού στην Αγκυρα με το Newsweek
Στην Αγκυρα, βρίσκονται ωστόσο, εκτός εαυτού με ένα ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού Newsweek το οποίο προχωρά σε δημόσιο κάλεσμα ανατροπής του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ιμπραίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με tweet του κατηγορεί το αμερικανικό περιοδικό αναφέροντας:
“Ένα από τα χειρότερα κείμενα για την Τουρκία από το Newsweek.
Η προπαγάνδα του PKK και των Γκιουλενιστών/FETO παρουσιάζεται ως δεδομένη…
Τώρα που πέρασαν οι εκλογές της 24ης Ιουνίου, μήπως το Newsweek καλεί σε μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος;”
Το δημοσίευμα – κόλαφος του Newsweek
«Κυριευμένος από την ανάγκη για μεγαλεία, μοιράζεται τα τερατώδη σχέδια του και μετά τα εκτελεί, ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχώρησε σε εκστρατεία δαιμονοποιώντας την μειονότητα των Κούρδων ώστε να δημιουργήσει έναν κοινό εχθρό.
Οπως ακριβώς κάνουν οι τύραννοι”.
«Σε δύσκολες στιγμές, οι άνθρωποι λατρέουν τους ηγετες με αυτοπεποίθηση και ο Ρ.Τ.Ερντογάν βλέπει τον εαυτό του ως το όχημα ανάστασης του Οθωμανισμού”.
«Επέτρεψε στο ISIS να δολοφονήσει Κούρδους και απελευθέρωσε τον Στρατό του εναντίον τους.
«Μπορούμε και πρέπει να τον σταματήσουμε”
«Οι Κούρδοι αποτελούν το 20% των κατοίκων της χώρας.
Πολλοί θέλουν την ανεξαρτησία αλλά το 1999 ο Α.Οτσαλάν, ο ηγέτης τους, κάλεσε για ειρήνη μετά την αιχμαλωσία του.
Οι περισσότεροι υπάκουσαν αλλά ακόμη υπάρχουν πολλοί που ονειρεύονται την ένωση τους με τους συμπατριώτες τους σε Συρία-Ιράκ-Ιράν ώστε να δημιουργήσει το Κουρδιστάν”.
«Το 2013 ο Ρ.Τ.Ερντογάν υποσχέθηκε την αναγνώριση κουρδικής ταυτότητας, γλώσσας ενώ θα προχωρούσε σε αύξηση των κουρδικών ελευθεριών. Ακολούθησε εκεχειρία αλλά οι εχθρότητες ξεκίνησαν ξανά το 2015”.
«Ο Ερντογάν έλεγε πως απαντούσε στην τρομοκρατία του PKK.
Ο Ερντογάν επιτέθηκε με ελικόπτερα, πυροβολικό, τεθωρακισμένα και δολοφόνησε χιλιάδες ενώ έδιωξε 335,000 Κούρδους”.
«Η απόπειρα πραξικοπήματος έγινε δυο χρόνια πριν αλλά ακόμη διατηρεί ουσιαστικά την κατάσταση ανάγκης.
Κατηγορεί την Αμερικανό πάστορα, Andrew Brunson, που υπηρετούσε για 20 χρόνια μια μικρή κοινότητα στην Σμύρνη,πως επιτίθεται στο Ισλάμ, υποστηρίζει το πραξικόπημα και το PKK”.
«Για την ανατροπή του Μ.Ασαντ, ο Ερντογάν μετέφερε τζιχαντιστές στην Συρία, βοήθησε το ISIS και απελευθέρωσε τους βαρβάρους, μια τρομοκρατία εναντίον οποιουδήποτε δεν ήταν Σουνίτης.
Ενώ ο τουρκικός στρατός αναλάβανε δράση, το ISIS διέλυσε τους Κούρδους στο συριακό Κομπάνι”.
«Τώρα αλλάζει το Αφρίν δημογραφικά μεταφέροντας πρόσφυγες αντικυβερνητικούς από την Τουρκία.
Απειλεί τους Κούρδους στην Μάνμπιτζ λέγοντας πως θα αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς εκεί.
Εκεί η Ουάσινγκτον έκανε λάθος.
Αντί να δείξει πόσο ισχυρή είναι, έκανε πίσω, οι Κούρδοι YPG αποσύρθηκαν και οι Τούρκοι πανηγύρισαν μια νίκη επί της Αμερικής”.
«Εχοντας τους Κούρδους υπό σουνιτικη-οθωμανική κυριαρχία, ο Ερντογάν θέλει σε συμμαχία με τους Σιίτες του Ιράν να σκοτώσει Κούρδους στο βουνό Qandil στα σύνορα με Ιράν και Τουρκία”.
«Παρά την συμμαχία του με τους Σιίτες, βλέπει τον εαυτό του ως τον σωματοφύλακα των Σουνιτών.
Υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους Παλαιστινίους τρομοκράτες, την πτέρυγα της Χαμάς προσβάλλοντας την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή”.
«Προσβάλλει την Ιορδανία, ανακηρύσει την Ιερουσαλήμ ως την πρώτη πόλη του Ισλάμ προσβάλλοντας την Σ.Αραβία λόγω Μέκας και Μεδίνας”.
«Θέλει να αγοράσει τα F-35 ενώ παίρνει από την Μόσχα S-400, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει την Ρωσία να γίνει ακόμη καλύτερη μόλις αποκτήσει πρόσβαση στο μαχητικό 5ης γενιάς.
Αργότερα ανακοίνωσε πως θέλει να μπει στους BRICS, τους ανταγωνιστές της Δύσης”.
«Ο ελεύθερος κόσμος δεν μπορεί να κατευνάσει την τυραννία.
«Η Αμερική, η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη μπορεί να προσφέρει κρίσιμη βοήθεια”.
«Να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Αρμενίων”
«Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας θα αποδειχτούν χρήσιμα στον περιορισμό του Ερντογάν”
«Παρόλ αυτά, αν συνεχιστούν οι πολιτικές διώξεις και οι επιθέσεις στους Κούρδους, η Δύση πρέπει να σταματήσει να δανείζει στην Τουρκία, να επιβάλλει κυρώσεις σε αυτόν και την οικογένεια του”
«Οσο πιο σύντομα, ο ελεύθερος κόσμος δράσει κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν, τόσο πιο ασφαλής θα είναι”
«Η Τουρκία πρέπει να μεταμορφωθεί”.
Πηγή: epilekta.com