20/10/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Σε κούρσα με το χρόνο για τις εκλογές

Κοινοποίηση:
kalpi_ΚΥΠΡΟΣ

Σε κούρσα με τον χρόνο βρίσκονται η Υπηρεσία Εκλογών και τα κόμματα. Η πρώτη για να προλάβει και να είναι όλα έτοιμα μέχρι τις 9 Ιουνίου. Τα δεύτερα για να πάρουν τον κόσμο τους να ψηφίσει.

Ταυτόχρονα όμως, η Υπηρεσία Εκλογών και τα κόμματα έχουν ακόμα μια κοινή ανησυχία που έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα των εκλογών και τις πολλές απορίες των πολιτών. Αυτό το οποίο φοβίζει την Υπηρεσία Εκλογών είναι η καθυστέρηση που μπορεί να παρατηρείται στα εκλογικά κέντρα, ενώ τα κόμματα τα άκυρα και η αποχή.

Χθες από την Υπηρεσία Εκλογών, τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα «Πού Ψηφίζω», η οποία έχει ενοποιηθεί με την πλατφόρμα «Τι Ψηφίζω». Εισάγοντας ταυτότητα και ημερομηνία γέννησης, ο κάθε ψηφοφόρος, μπορεί να μάθει το εκλογικό κέντρο στο οποίο μπορεί να ψηφίσει και παράλληλα και τα ψηφοδέλτια που θα πάρει και τους σταυρούς προτίμησης που θα μπορεί να βάλει στο κάθε ψηφοδέλτιο.

Η υπηρεσία «Πού και Τι Ψηφίζω» είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών στον σύνδεσμο www.elections.gov.cy, στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα.

Σε εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου για τις εκλογές βρίσκονται και τα κόμματα, τα οποία στις επαφές τους με τον κόσμο διαπιστώνουν ότι ο κόσμος έχει πολλές απορίες και αυτό δημιουργεί μια ανησυχία ότι μπορεί να οδηγήσει κάποιους στην απόφαση να μην πάνε να ψηφίσουν.

Στην Υπηρεσία Εκλογών βρίσκονται και όλες οι πληροφορίες σε σχέση με τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε ψηφοφόρος θα πάρει μέχρι έξι ψηφοδέλτια. Οι πρόσφυγες θα ψηφίσουν και για τον τόπο καταγωγής τους σε ξεχωριστό εκλογικό κέντρο.

Όλα τα ψηφοδέλτια θα ρίχνονται σε μία κάλπη. Προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, αλλά και των υπαλλήλων κατά τη διαδικασία διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, τα ψηφοδέλτια έχουν εκτυπωθεί σε διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το είδος της εκλογής και, συγκεκριμένα:

>> Μέλη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Μπλε

>> Προέδροι Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης: Μωβ

>> Δημάρχοι: Κίτρινο

>>  Αντιδημάρχοι: Καφέ

>> Δημοτικοί Σύμβουλοι: Λευκό

>> Μέλη Σχολικών Εφορειών: Πράσινο

>> Κοινοτάρχες: Πορτοκαλί

>> Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων: Γκρίζο

Σημειώνεται επίσης ότι, ο ψηφοφόρος, για να γίνει δεκτός στο εκλογικό κέντρο και να του δοθεί ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο σχετικό εκλογικό κατάλογο του οικείου εκλογικού κέντρου και να παρουσιάσει εκλογικό βιβλιάριο ή δελτίο πολιτικής ταυτότητάς. Οι πολίτες άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. μπορούν να ψηφίσουν και με οποιοδήποτε άλλο έγγραφο έχει προσκομιστεί για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ενώ οι εγκλωβισμένοι μπορούν να ψηφίσουν προσκομίζοντας πολιτική ταυτότητά, διαβατήριο, άδεια οδηγού ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας που φέρει τη φωτογραφία τους.

Τονίζεται επίσης ότι ο ψηφοφόρος δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει υποψήφιους από διαφορετικούς συνδυασμούς ή/και μεμονωμένους υποψήφιους, καθώς, σε τέτοια περίπτωση, το ψηφοδέλτιό θα είναι άκυρο.

Στην περίπτωση που ο εκλογέας το επιθυμεί όμως, μπορεί να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένο ή ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού της επιλογής του, σημειώνοντας σταυρό ή σταυρούς προτίμησης μέσα στα μικρά τετράγωνα δίπλα από το όνομα του κάθε υποψήφιου.

Για τους ευρωβουλευτές μπορεί να βάλει μέχρι δύο σταυρούς σε υποψήφιους του ίδιου εκλογικού συνδυασμού.

Σε ο,τι αφορά τους σταυρούς προτίμησης για δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους καθώς και σχολικούς εφόρους, ο ψηφοφόρος μπορεί να ενημερωθεί συγκεκριμένα για το τι ισχύει για την περιοχή που ψηφίζει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: