Σε νέα μείωση επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Κοινοποίηση:
Greece Bailout

Στην τρίτη μείωση των επιτοκίων της φέτος και τη δεύτερη συνεχόμενη, μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης, 17 Οκτωβρίου.

Η μείωση του πληθωρισμού στο 1,8% στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με την εξασθένιση της οικονομίας της, κάνουν σχεδόν αναπόφευκτη μία νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%.

Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, θέλοντας να έχει ελευθερία κινήσεων, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την πορεία της οικονομίας.

Αν και ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους, επειδή οι τιμές των καυσίμων θα συγκρίνονται με τα χαμηλά περσινά επίπεδα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κινείται προς τον στόχο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε, σε συνέντευξή που έδωσε στους Financial Times, ότι ο στόχος είναι πιθανό να επιτευχθεί από το α’ τρίμηνο του 2025, νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τόσο τον Οκτώβριο όσο και στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της μείωσής τους το 2025, εφόσον συνεχισθεί η αποκλιμάκωση των αυξήσεων στις τιμές.

Για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό, η οποία θα ληφθεί υπόψη στη ερχόμενη συνεδρίαση, έκανε λόγο η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προϊδεάζοντας από την πλευρά της για μία πιθανή μείωση των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη.

Η καχεκτική πορεία της οικονομίας κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Μετά από μία αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% στο α’ τρίμηνο του 2024, σημειώθηκε επιβράδυνση στο β΄ τρίμηνο στο 0,2%, ενώ η έρευνα συγκυρίας της S&P Global έδειξε ότι η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Σεπτέμβριο.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, από την αρχή του έτους και οι τρεις μεγάλες οικονομίες της περιοχής – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – λειτουργούσαν σε συνθήκες συρρίκνωσης της ιδιωτικής οικονομίας.

Ο συνδυασμός, λοιπόν, αυτών των δεδομένων κάνει πολύ πιθανή την απόφαση της επόμενης Πέμπτης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι κανένα από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, με εξαίρεση τον Σλοβάκο Πέτερ Κάζιμιρ, δεν έχει εκφράσει αντίρρηση στην προοπτική νέας μείωσης των επιτοκίων.

Ακόμη και γνωστά «γεράκια» στο διοικητικό συμβούλιο, όπως ο Γερμανός Γιόαχιμ Νάγκελ, δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε μία μείωση. Αλλά και ο Ολλανδός, Κλάας Κνοτ, είχε δηλώσει ότι δεν βλέπει κάτι περίεργο με τις προσδοκίες των επενδυτών για γρήγορη μείωση των επιτοκίων.

Οι αγορές θεωρούν ως βέβαια τη μείωσή τους τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ βλέπουν να συνεχίζεται αυτή με ταχύ ρυθμό και το 2025

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response