Μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περίπου 3,3 δισεκατομμύρια Χριστιανοί όπως αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Μελέτης του Παγκόσμιου Χριστιανισμού στο Θεολογικό Σεμινάριο Gordon Conwell
Ο Χριστιανισμός αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 1,18%, δηλαδή κατά 30 εκατομμύρια πιστούς ενώ καθημερινώς η χριστιανική κοινότητα αυξάνεται κατά περίπου 82.000 άτομα.
Το 2023, ο αριθμός των χριστιανών παγκοσμίως θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 2,6 δισεκατομμύρια.
Μείωση από το 1900 με τάση ανάκαμψης
Ο αριθμός των χριστιανών ως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού μειώθηκε από 34,5% σε 32,3% από το 1900 έως το 2000, πριν αυξηθεί κατά 0,1% από το 2000 έως το 2022.
Εάν οι εκτιμήσεις της έκθεσης αποδειχθούν ακριβείς, οι χριστιανοί θα αποτελέσουν το 34,4% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2050, αναφέρει η έκθεση, δηλαδή λιγότερη από τις αρχές του περασμένου αιώνα.
Ταυτόχρονα, ο διωγμός των Χριστιανών αυξάνεται παγκοσμίως, όπως αναφέρει το pagenews.gr. Ειδικά στον αραβικό κόσμο, αλλά και στην Ινδία και τη Βόρεια Κορέα, οι Χριστιανοί απειλούνται μαζικά λόγω της πίστης τους, μερικές φορές διώκονται βάναυσα και απειλούνται με θάνατο.
Οι Γερμανοί επίσκοποι καλούν μάλιστα σε προσευχή για τους διωκόμενους Χριστιανούς, στις 26 Δεκεμβρίου- ημέρα μνήμης του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος θεωρείται ο πρώτος μάρτυρας του Χριστιανισμού. Ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται μάλιστα να είπε: «Δεν είναι απαραίτητο να πάτε στις κατακόμβες ή στο Κολοσσαίο για να βρείτε τους μάρτυρες: οι μάρτυρες ζουν τώρα, σε πολλές χώρες.»
Ο Ποντίφηκας χρησιμοποίησε επίσης τα 87α γενέθλιά του την Κυριακή για να καλέσει για ειρήνη στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της προσευχής του Αγγέλου, ο Φραγκίσκος καταδίκασε τον πυροβολισμό δύο γυναικών στην καθολική ενορία της Γάζας από Ισραηλινούς στρατιώτες. Στη μεσημεριανή προσευχή, κατονόμασε τις δύο Παλαιστίνιες που πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.
Ο Πάπας τόνισε ότι «δεν υπάρχουν τρομοκράτες στην ενορία, αλλά οικογένειες, παιδιά, ασθενείς, ανάπηροι και θρησκευόμενες γυναίκες».
Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας ζήτησε μάλιστα από τη μικρή χριστιανική κοινότητα στη Λωρίδα της Γάζας «να προστατεύσει τα παιδιά που στην πραγματικότητα πληρώνουν το τίμημα για τον πόλεμο».
Τι συμβαίνει με μουσουλμάνους και άλλες θρησκείες
Οι ισλαμικές θρησκευτικές ομάδες αναπτύσσονται επί του παρόντος ακόμη πιο γρήγορα (1,87%). Ο αριθμός των μουσουλμάνων ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια για πρώτη φορά φέτος. Η τρίτη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα, οι Ινδουιστές (ρυθμός ανάπτυξης 1,2%), αριθμεί τώρα 1,09 δισεκατομμύρια άτομα.
Ο αριθμός των Βουδιστών δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο οι χριστιανικές κοινότητες (0,77%), στα 535 εκατομμύρια.
Οι Εβραίοι είναι μόνο 15 εκατομμύρια άτομα παρουσιάζοντας μία αύξηση μόνο κατά 0,7% μια πιο αργή σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό (αύξηση 1,18%).
Ενώ οι χριστιανοί αποτελούν σήμερα το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, το ποσοστό των Εβραίων είναι μόνο 0,2%.
Στην Αφρική η μεγαλύτερη αύξηση
Οι ρυθμοί αύξησης του χριστιανικού πληθυσμού από το 2000 έως σήμερα είναι οι υψηλότεροι στην Αφρική (2,76%), ακολουθούμενη από την Ασία (1,62%), τη Λατινική Αμερική (1,03%), την Ωκεανό (0,92%), τη Βόρεια Αμερική (0,29%) και την Ευρώπη ( 0,04%). Συνολικά, ο χριστιανικός πληθυσμός του Παγκόσμιου Νότου αυξήθηκε κατά ετήσιο ποσοστό 1,8% κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, σε σύγκριση με ένα ποσοστό 0,12% για τον Παγκόσμιο Βορρά.
Από το 2000 έως σήμερα, ο παγκόσμιος μουσουλμανικός πληθυσμός αυξήθηκε με τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό από όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις στο 1,87%, αυξάνοντας κατά 697,8 εκατομμύρια οπαδούς σε 2.007.352.000 (προβολή στα μέσα του 2023).
Το χρονικό της ανάπτυξης
Από το 2000 έως το 2022, ο παγκόσμιος χριστιανικός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 1,18% ετησίως, με τους Πεντηκοστιανούς / Χαρισματικούς να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (1,88%), ακολουθούμενοι από τους Ευαγγελικούς (1,79%), τους ανεξάρτητους (1,65%), τους Προτεστάντες (1,58%), Ρωμαιοκαθολικοί (0,93%), μη συνδεδεμένοι χριστιανοί (0,82%) και Ορθόδοξοι χριστιανοί (0,53%).
Το 2050, οι Ρωμαιοκαθολικοί προβλέπεται να παραμείνουν η πολυπληθέστερη χριστιανική παράδοση (1,5 δισεκατομμύρια), ακολουθούμενοι από Πεντηκοστιανούς / Χαρισματικούς (1 δισεκατομμύριο), Προτεστάντες (881 εκατομμύρια), Ευαγγελικούς (620 εκατομμύρια), Ανεξάρτητους (616 εκατομμύρια), Ορθόδοξους (307). εκατομμύρια) και μη συνδεδεμένες Εκκλησίες (131 εκατομμύρια).
Η Καθολική Εκκλησία αναπτύσσεται σημαντικά πιο αργά (0,93%) από τις ελεύθερες εκκλησίες. Ιδιαίτερα οι Ευαγγελιστές καταγράφουν μεγάλη εισροή, με ετήσια αύξηση 1,79%.
Η ανάπτυξη του Χριστιανισμού είναι ισχυρότερη στο νότιο ημισφαίριο. Πριν από 100 χρόνια υπήρχαν διπλάσιοι χριστιανοί στην Ευρώπη από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο μαζί. Τώρα υπάρχουν περισσότεροι χριστιανοί που ζουν τόσο στη Λατινική Αμερική (611 εκατομμύρια) όσο και στην Αφρική (718 εκατομμύρια) από ό,τι στην Ευρώπη (566 εκατομμύρια). Στην Ασία υπάρχουν περισσότεροι από 400 εκατομμύρια Χριστιανοί για πρώτη φορά.
Καλά γιατί η Παναγία φοράει μπουργκα είναι μέρος της αρχαίας ελληνικής ρίζας μας και θρησκείας;;;η Παναγία που αφήνει ατιμωρητους τους πλούσιους και λατρεύει τον χρυσό και το ασημί τα ταματα..ενώ στην αρχαία θρησκεία ήταν τρόφιμα και ποτά για τους θεούς έχει ακριβά γούστα ατιμωρησία στους πλούσιους και μισεί τους φτωχούς εγώ αυτό ξέρω αυτό ζω κάθε μέρα ..δοξαστε σατανάς χριστους και Παναγίας να δούμε πότε θα δοξαστεί εσείς και πότε θα δοξασετε αυτόν η αυτούς που έχετε δίπλα σας και αυτοί που έχουν εσάς που στημένοι οικογένεια φίλοι συνάνθρωποι αυτό πρέπει να δωξαζουμε που έχουμε ο ένας τον άλλο και να αγαπάς ότι έχεις και ότι σου δίνει η ζωή όχι τα είδωλα του Γιαχβε και την παραιστορια
Αγαπητέ/η σχολιαστή/τρια Φονιάς, καταλαβαίνω από τα σχόλιά σου ότι είσαι είτε άθεος/η είτε άθρησκος/η είτε αγνωστικιστής. Σέβομαι απόλυτα την ‘πίστη’ σου ή την ιδεολογία σου(όπως θες πες το). Αλλά με κάθε σεβασμό, λες ανοησίες. Καταρχάς, η λέξη διάβολος είναι ετυμολογικά από το δια+βάλλω(και σημαίνει τον πονηρό, τον οξαπωδώ, το ταγκαλάκι όπως το λέει ο Άγ.Παίσιος- αφού ο διάβολος μας διαβάλλει πνευματικά, εμποδίζει δλδ τον πνευματικό μας αγώνα-). Ενώ η λέξη δαίμων είναι από το αρχαιοελληνικό ρ. Δαίω/δαίομαι(στην παθητική). Την λ.δαίμων την χρησιμοποιούμε κι εμείς οι Χριστιανοί(μιας και δεν μισούμε την Γνώση), βλέπε εκφράσεις ο δαίμων του τυπογραφείου ή το επιχειρηματικό δαιμόνιο κλπ.. Και ο δαίμων σήμαινε για τους δωδεκαθεϊστές αρχαιοέλληνες θεός ή τύχη(σύμφωνα με το βικιλεξικό). Όσο για τις ανοησίες ότι οι Χριστιανοί μισούν την γνώση, σε παρακαλώ αυτές τις μέρες που δεν θα χεις δουλειές να κάνεις, να ψάξεις τους βίους Όλων των Αγίων. Πάρα πολλοί από Αυτούς ήταν άνθρωποι μορφωμένοι(πχ ο Άγ.Λουκάς ο γιατρός ή ο Μέγας Βασίλειος ή η Αγ.Αικατερίνη κλπ). Κλείνοντας, σε προτρέπω αυτές τις Άγιες μέρες του Δωδεκαημέρου, εκτός από τους Βίους των αγίων, να διαβάσεις και κανα λεξικό να δεις την ετυμολογία. Θα ωφεληθείς και Πνευματικά και νοητικά(δεν το λέω με κακή πρόθεση, μην παρεξηγηθείς). Και μια ερώτηση, τροφή για σκέψη: αν για να γίνουμε τετράποδα ερπετά χρειάζεται μηδενικός χρόνος και πίστη σε μια θρησκεία, τότε με πίστη σε μια ιδεολογία(είτε πολιτική είτε φιλοσοφική όπως η δικιά σου, πχ αθεία), α. Πόσος χρόνος χρειάζεται; και β) θα γίνουμε τετράποδα ερπετά [αν έχουμε πίστη σε μια πολιτική ή φιλοσοφική ιδεολογία]? Ή τετράποδα είμαστε μόνο οι Χριστιανοί αλλά οι αγνωστικιστές ή οι άθεοι-(πίστη δεν είναι κι αυτό;)-δεν είναι; [σ.σ. Γιατί οι άθεοι άθρησκοι κλπ αυτή την άποψή τους την προσωπική την έχουν παραλλάξει και μεταλλάξει και την έχουν κάνει θρησκεία ή κάτι σαν θρησκεία]. Σέβομαι την πίστη ή την ιδεολογία σου, αλλά σεβάσου κι εσύ την δική μου Πίστη. Αλλιώς όπως βρίζεις κι υποτιμάς την Πίστη μου, τότε μπορώ κι εγώ να βρίσω ή να υποτιμήσω την δικιά σου άποψη. Αλλά ξέχασα.. τότε θα είμαι εγώ ο ρατσιστής και ο κακός και όχι εσύ που το ξεκίνησες. Ελπίζω κ.Χιο και αγαπητό μακελείο να δημοσιευθεί το σχόλιό μου. Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές με υγεία, ευτυχία χαρά κι ευλογία σε εσάς και στις Οικογένειές σας. Και με μετάνοια(κι ευγένεια) στον σχολιαστή/τρια φονιά…
Ένας μελλοντικός άνεργος(αλλά προς το παρόν φοιτητής)
Η λέξη δαίμων βγαίνει από το ευδαίμων εξού και ευδαιμονία. Αλλά οι αβρααμικές θρησκείες ενοχοποίησαν αυτή τη λέξη.
Πίπη, μάλλον τα μπέρδεψες. Το ευδαίμων είναι σύνθετη λέξη.(Ευ+Δαίμων). Το ευ σημαίνει καλά(εξού και ευ ζην). Η λ. Ευδαιμονία ή η λ.ευδαίμων έχει 2 συνθετικά. Και όχι:ούτε οι αβρααμικές θρησκείες ούτε ο Χριστιανισμός ενοχοποίησαν αυτή τη λέξη.
Λιπαμε ο κάθε ποντιφικας και κάθε χριστιανός επίσκοπος δεσπότης και μουσουλμάνος που βρισκοντε σε μεγάλα πόστα έπρεπε να είχαν πιάσει το προθηπουργο και να των πέταγαν κάτω αντί αυτού εκμεταλευομαστε 2 γυναίκες κλπ μέχρι εδώ το ψεύδος όλων αυτών κσι η πολιτική στάζει το ράσο αίμα από όπου και να πεοερχετε ας πάνε να ψαλλουν εν Ιορδάνη τώρα κλπ σίγουρα θα φιξουμε και πιστούς κλπ σαν δεν ντρέπονται όλοι τους ναι ρε θα δλθ δώσει η εκλησσια να φας που κοιτάει να δου πάρει και το χωράφι και το δπιτι να διαφεντεύει σε ότι γίνετε στην Παλεστηνη στο λουτρό έχουν μερίδα όλοι αυτοί
Γιά νά σηκωθεί ο άνθρωπος όρθιος καί νά περπατήσει μέ τά δυό του πόδια, (homo erectus) χρειάστηκαν εκατομύρια χρόνια. Γιά νά ξαναγίνει ερπετό τετράποδο, χρειάζεται η πίστη σέ μιά θρησκεία καί μηδενικός χρόνος.
“Δαίμων” στα Ελληνικά, σημαίνει κάτοχος της Γνώσης, αλλά επειδή οι Χριστιανοί μισούν τη Γνώση, δώσανε στη λέξη την σημασία “Διάβολος”
Το δαίμων βγαίνει από το ευδαίμων εξού και ευδαιμονία.