Η Δόμνα Μιχαηλίδου με δήλωσή της γνωστοποίησε ότι πλέον η Αστυνομία θα αναλαμβάνει την προστασία ενός παιδιού όταν ο γονέας κρατείται ή συλλαμβάνεται.
Τα παραπάνω ανοίγουν νέα συζήτηση για το τι απέγινε το κοινωνικό κράτος και η πρόνοια στη χώρα ώστε η αστυνομία να αναλαμβάνει πλέον και την παιδική προστασία.
Για την ακρίβεια η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι πλέον «στις περιπτώσεις που υπάρχουν ανήλικά που ζουν χωρίς γονείς είτε γιατί έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί ή τελούν υπό ποινή φυλάκισης» την μέριμνα θα έχει η ΕΛΑΣ, για να δει ποιος θα είναι υπεύθυνος για τα παιδιά.
Η ίδια μιλώντας στη ΕΡΤ, σημείωσε ότι για αυτή την πρωτοβουλία είναι ενήμερος ο πρωθυπουργός οποίος φέρεται να ανησύχησε τι γίνονται τα παιδιά αυτών που συλλαμβάνονται.
«Έχουμε συνεννοηθεί αρχικά με την ΕΛΑΣ έτσι ώστε να υπάρχει πλέον η υποχρέωση της ΕΛΑΣ και να μην είναι στην κρίση του κάθε αστυνομικού, να υπάρχει η θεσμική και οριζόντια υποχρέωση για κάθε σύλληψη, για κάθε προφυλάκιση και μετά για κάθε εκτέλεση ποινής. Η αστυνομία θα τραβά αυτόματα από τα μητρώα πολιτών τα στοιχεία και αν υπάρχει παιδί θα ορίζεται αντίστοιχα από το αρμόδιο όργανο ποιος θα είναι ο επίτροπος, ποιος θα βοηθήσει το παιδί κατά τη διάρκεια της απουσίας του γονέα».
Στο παραπάνω πλαίσιο έντονη ήταν η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και συγκεκριμένα από τη Θεανώ Φωτίου που κάνει λόγο για «νοσηρό εγκέφαλο» όποιον θεωρεί ότι η προστασία των ανήλικων παιδιών είναι θέμα που πρέπει να χειρίζεται η αστυνομία.
Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη ότι όταν ένας άνθρωπος συλλαμβάνεται και κρατείται, αυτεπάγγελτα η αστυνομία θα έχει την υποχρέωση να ερευνήσει αν έχει ανήλικα τέκνα, θα τα αναζητήσει και θα εισηγηθεί πιθανόν στον εισαγγελέα τον διορισμό επιτρόπου. Και όλα αυτά επειδή ο πρωθυπουργός ανησύχησε τι γίνονται τα παιδιά αυτών που συλλαμβάνονται».
«Ποιος νοσηρός εγκέφαλος θεωρεί ότι η προστασία των ανήλικων παιδιών είναι θέμα που πρέπει να χειρίζεται η αστυνομία και όχι όπως μέχρι τώρα οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και οι εισαγγελείς ανηλίκων; Μήπως είναι καιρός να στελεχωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών; Μήπως πρέπει να συσταθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των Πρωτοδικείων που προβλέπονται από τον 2447/96 αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ;» διερωτάται με νόημα η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώς Φωτίου.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η προστασία των παιδιών παραμένει ως απόλυτο δικαίωμα στον γονέα, μέχρι αυτό να του αφαιρεθεί και για πολύ σοβαρούς λόγους από αρμόδιο δικαστήριο. Σε έκτακτες περιπτώσεις μόνο οι Εισαγγελείς έχουν τη θεσμική αρμοδιότητα να παρέμβουν, διότι αυτοί και μόνον μπορούν να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα όλων των πλευρών».
«Μετά την φύλαξη των πανεπιστημίων και την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, η αστυνομία αναλαμβάνει πλέον και την παιδική προστασία. Δεν πρόκειται για επιτελικό αλλά για αυταρχικό, αστυνομικό κράτος» καταλήγει αιχμηρά η αν. τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου.
Να τα δίνετε στον αχλάδη για προστασία. ξέρετε εσείς…