Σε ποιους έγινε… «δώρο» το πρόγραμμα «Πράσινος Αγροτουρισμός»; – Πάλι έφαγαν εκατομμύρια;

Κοινοποίηση:
ΧΡΗΜΑ

Αναβρασμός επικρατεί σε όλα τα μελετητικά, λογιστικά, χρηματοοικονομικά, γραφεία συμβούλων επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα από… το «εξαφανισμένο» πρόγραμμα «Πράσινος Αγροτουρισμός», προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

Πριν καλά καλά «ανέβει» (μέσα στον Αύγουστο κιόλας που τα περισσότερα γραφεία είναι κλειστά αλλά και οι επενδυτές δεν μπορούν να βρουν δικαιολογητικά και προσφορές αφού και οι προμηθευτές είναι κλειστές λόγω διακοπών ενώ και οι δημοσιές υπηρεσίες υπολειτουργούν ) η ειδική πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο διαδίκτυο…. «πάγωσε» μέσα σε 6 λεπτά 4 ημέρες!!! Οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας… «έκλεισαν» και η ειδική πλατφόρμα, η οποία επισήμως κλείνει στις 29 Σεπτεμβρίου, είτε υπάρχει είτε όχι είναι το ίδιο, αφού… είναι «κλειδωμένη» και δεν δέχεται αιτήσεις!

 

Το ιστορικό του προγράμματος…

 

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα «Πράσινος Αγροτουρισμός» έχει προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους με δυνατότητα επέκτασης εάν υπάρξουν αξιόλογες προτάσεις. Αφορά μεγάλης επιχειρήσεις αφού, καλύπτει το 50% για επενδύσεις από 500 χιλιάδες ευρώ έως 11,5 εκατομμύρια και πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συγκέντρωνε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμα και του εξωτερικού.

Η προκήρυξη του προγράμματος ανέφερε ότι από τις 30/5 έως τις 29/9 θα λειτουργεί ξεχωριστή πλατφόρμα για τις αιτήσεις. Με διάφορες όμως τροποποιήσεις και τεχνικά τερτίπια όπως αλλαγές στα δικαιολογητικά που αντί να βοηθούν τους επενδυτές δημιουργούν τεχνητά προσχώματα της τελευταίας στιγμής ώστε να εγκαταλείψει η προσπάθεια υποβολής από τους περισσότερους δυνητικούς επενδυτές, η έναρξη του προγράμματος «σύρθηκε» επιμελώς από τις 30 Μάϊου στις… 29 Ιουλίου με την πλατφόρμα να ξεκινά να δέχεται τελικά προτάσεις την 29η Ιουλίου ημέρα Παρασκευή και λογά Σαββατοκύριακου (άρα επί της ουσίας από την 1η Αυγούστου-ημέρα Δευτέρα ) με όσους είχαν απομένει να συμμετέχουν λογά επισήμων διακοπών του Αυγούστου!

Μέσα σε 6 λεπτά από την έναρξη της διαδικασίας Στις 4 Αυγούστου όμως άλλαξαν οι απαιτήσεις και τα δικαιολογητικά και «έκλεισαν» ξαφνικά οι τηλεφωνικές γραμμές!

Την προηγούμενη Τρίτη, 16 Αυγούστου, και χωρίς καμία επίσημη δημοσίευση του υπουργείου (μέχρι και σήμερα) δημοσιογραφικό site «διέρρευσε» ότι το πρόγραμμα έκλεισε, ο προϋπολογισμός υπερκαλύφθηκε και πως σταματούν οι αιτήσεις κάτι που δεν προβλέπεται από τον οδηγό του προγράμματος !

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη τα επενδυτικά γραφεία σε ολόκληρη τη χώρα που εκτρεπόσουν  εκατοντάδες σοβαρούς έλληνες και ξένους επενδυτές «πάγωσαν» και προσπαθούν (ματαίως) να βγάλουν άκρη αφού το Υπουργείο Αγροτική ανάπτυξης δεν ενημερώνει επίσημα αλλά μέσω διαρροών!

Μελετητικό επενδυτικό γραφείο που το «Sovaro.gr» γνωρίζει και έχει όλα τα στοιχεία, επικοινώνησε με ειδική χειρίστρια του προγράμματος στο επίσημο site της, για να λάβει μια απάντηση από… προσωπικό email, ότι όντως το πρόγραμμα έκλεισε και δεν γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις!

 

Κάτι δεν πάει καλά εδώ…

 

Τα ερωτήματα που γεννιούνται από την όλη πορεία του προγράμματος είναι πολλά.

  1. Πρώτο και καλύτερο, γιατί σταμάτησε η πλατφόρμα να δέχεται νέες αιτήσεις και που αναφέρεται αυτή η δυνατότητα πρακτικής στην προκήρυξη? . Εάν οι αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί είναι λανθασμένες, με ελλείψεις δικαιολογητικών (κάτι σύνηθες) ή ανέφικτες, γιατί αποκλείστηκαν με αυτόν τον τρόπο όλες οι υπάλληλες επενδύσεις που θα μπορούσαν να υποβληθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και σε αυτήν την περίπτωση τι θα γίνουν με τα χρήματα του προγράμματος.
  2. Γιατί η προκήρυξη σύρθηκε μασά στον Αύγουστο όπου τα πάντα είναι κλειστά και δεν αξιοποιήθηκε ο Σεπτέμβριος.? Ποιος ο λόγος της βιασύνης? Δεν ήταν ζητούμενο της πρόκλησης η αρτιότητα των σχεδίων και η μεγίστη δυνατή προσέλκυση επενδυτών ???
  3. Πως είναι δυνατόν στελέχη του υπουργείου να αξιολόγησαν επενδυτικές προτάσεις 50 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγες μέρες και μάλιστα τον Αύγουστο και τις βρήκαν σωστές; (φαινόμενο που δεν έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως σε προτάσεις που απαιτούν εβδομάδες μελέτης και αξιόλογης??)
  4. Μήπως το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω εθνικών πόρων –και μόνο -για να μην μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει έλεγχο μέσω των μηχανισμών της ώστε να εξασφαλιστεί το κριτήριο της ισοτιμίας και της αξιοκρατίας και εντέχνως να κατευθυνθούν τα χρήματα χωρίς ουσιαστικό Έλενο σε αυτούς που πρέπει?
  5. Μήπως τελικά δημιουργήθηκε μια νέα πλατφόρμα υποβολής έκτος πληροφοριακού συστήματος (ΠΣΚΕ) ώστε να μην υπάρχει ο αυστηρός Έλενος που επιβάλει αυτή η δοκιμασμένη μεθοδολογία υποβολής και τεκμηρίωσης επενδυτικών σχεδίων
  6. Γιατί δεν επιτράπηκε σε όλους τους επενδυτές να καταθέσουν προστάσεις και να αξιολογηθούν στο τέλος οι σωστές μεθοδολογικά αλλά και ουσιαστικά, όπως γίνεται σε όλα τα προγράμματα με δυνατότητα αξιοποίησης των καλύτερων ακόμα και μέσω ανεύρεσης επιπρόσθετων κονδυλίων όπως πράττει παγίως το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και όχι μόνο (βλ προγράμματα Leader?) αλλά έπρεπε να «κλείσει» τόσο σύντομα και προκλητικά η διαδικασία των 50 εκατομμυρίων σε 6 λεπτά ? Άραγε η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από σοβαρές επενδύσεις, και δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει περισσότερες αξιόλογες επενδύσεις στον αγροτουρισμό αφού «αποδειγμένα» υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που εξαερώθηκαν 50 εκατομμύρια σε 6 λεπτά? Δηλαδή εάν το πρόγραμμα έμενε ανοιχτό μέχρι 29 Σεπτεμβρίου που δεσμεύεται η προκήρυξη, πόσες καλές επενδύσεις θα υποβάλλονταν με πολλαπλασιαστικό όφελος για τον τόπο και τις τοπικές κοινωνίες που το υπουργείο αγνόησε με την πρακτική του αυτή ????
  7. Είναι αλήθεια αυτό που καταγγέλλουν πελότες ότι μόνο μέσω δυο αθηναϊκών εταιριών συμβούλων μπορούσε κάποιος να «προλάβει» να καταθέσει πρόταση μασά στο 6λεπτο με αποτέλεσμα να κατευθύνονται πελότες αναγκαστικά σε αυτές μέσω μόχλευσης???
  8. Μήπως τελικά δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω αλλά το πρόγραμμα είχε από την αρχή… «ονοματεπώνυμο» για επενδυτές και γραφεία συμβούλων και έγινε «δώρο» σε κάποιον ή κάποιους;
  9. Τέλος, δεν ενδιαφέρεται το επίσημο κράτος για την τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζει αυτή η διαδικασία υποβολής επενδυτικών σχεδίων, η οποία αποτρέπει μελλοντικά τους δυνητικούς επενδυτές, κυρίως από το εξωτερικό, να κάνουν επενδύσεις , οι όποιοι πείσθηκαν να επενδύσουν στην χώρα μας και βλέποντας αυτήν την κατάσταση απογοητεύθηκαν για άλλη μια φορά έχοντας αποκομίσει τις χειρότερες εντυπώσεις από την προχειρότητα και το «ύποπτο» της διαδικασίας που επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο κάτι δεν αλλάζει προς το καλύτερο, αλλά ότι κάποιοι επιμένουν να χειρίζονται το δημόσιο χρήμα με αυτόν τον τρόπο,  κρατώντας την χώρα και την επιχειρηματικότητα δέσμια, μέσω πρακτικών και ηθών άλλων εποχών που θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί. Η τεχνολογική δυνατότητα υπάρχει η πολιτική βούληση????

 

Η έρευνα του «Sovaro.gr» συνεχίζεται και θα επανέλθουμε σύντομα με νέα στοιχεία!

sovaro.gr 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: