Σε συζήτηση η επαναλειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου της Άϊοβα

Κοινοποίηση:
nuke_3

 Μετά την είδηση της επανεκκίνησης του πυρηνικού εργοστασίου Three Mile Island κοντά στο Χάρισμπουργκ της Πενσυλβάνια και την παροχή δανείου ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την αναβίωση του πυρηνικού εργοστασίου Palisades της Holtec στο Μίσιγκαν, μαζί με την Amazon, τη Microsoft και τη Google που όλοι μπαίνουν στο πυρηνικό εμπόριο μέσω του “επόμενου εμπορίου τεχνητής νοημοσύνης”, η ατομική εποχή συνεχίζει να εκτοξεύεται με την είδηση ότι ένα άλλο αδρανές πυρηνικό εργοστάσιο, αυτή τη φορά στην Αϊόβα, προγραμματίζεται για πιθανή επανεκκίνηση.

Σε μια κλήση κερδών την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της NextEra Energy, Τζον Κέτσαμ, δήλωσε στους επενδυτές ότι η εταιρεία ενδέχεται να επανεκκινήσει το κλειστό ενεργειακό κέντρο 600 μεγαβάτ Duane Arnold Energy Center (DAEC), το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο της Αϊόβα. Βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Σένταρ, περίπου οκτώ μίλια βορειοδυτικά του Σένταρ Ράπιντς.

Κλήση για τα κέρδη…

«Ως κορυφαίος φορέας εκμετάλλευσης όλων των μορφών παραγωγής ενέργειας, συχνά μας ρωτούν για την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Κέτσαμ στους επενδυτές.

Εξήγησε: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την πυρηνική ενέργεια. Η πυρηνική ενέργεια θα παίξει ρόλο, αλλά υπάρχουν κάποιοι πρακτικοί περιορισμοί. Θυμηθείτε, σε εθνικό επίπεδο, αναμένουμε ότι θα χρειαστεί να προσθέσουμε 900 γιγαβάτ νέας παραγωγής στο δίκτυο μέχρι το 2040», και πρόσθεσε: »Υπάρχουν μόνο λίγα πυρηνικά εργοστάσια που μπορούν να επαναλειτουργήσουν με οικονομικό τρόπο. Επί του παρόντος αξιολογούμε την επαναλειτουργία του πυρηνικού σταθμού Duane Arnold στην Αϊόβα, ως ένα παράδειγμα».

Ο DAEC ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 1975 και λειτούργησε για δεκαετίες. Τον Αύγουστο του 2020, οι πύργοι ψύξης της εγκατάστασης υπέστησαν ζημιά σε ένα καιρικό φαινόμενο και οι επισκευές κρίθηκαν ασύμφορες. Η NextEra κατέχει περίπου το 70% των μετοχών της DAEC.
Ο αναλυτής της Jefferies, Ντουμουλίν Σμιθ, δήλωσε στους πελάτες του σε σημείωμά του ότι η επανεκκίνηση της DAEC θα ήταν δαπανηρή…

«Πιστεύουμε ότι μια επανεκκίνηση της Duane Arnold είναι δύσκολη, δεδομένης της ζημιάς του εργοστασίου και της ισχυρής περιφερειακής αιολικής παραγωγής».

Το Bloomberg επικαλέστηκε την πρόεδρο της NextEra Energy, Ρεμπέκα Κουτζάουα, η οποία δήλωσε ότι οι δυνητικοί πελάτες της DAEC θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δύο πελάτες της Fortune 50:

«Αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι μιας σημαντικής, ευρείας ζήτησης», δήλωσε η Κουτζάουα στην κλήση. «Έχουν μεγάλες, σημαντικές και επείγουσες ενεργειακές ανάγκες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response