Σε συναγερμό η Ταϊβάν για την στρατιωτική άσκηση της Κίνας – Η Ταϊπέι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση

Κοινοποίηση:
ff0213fe-Taiwan-China-Drills

H Κίνα ανακοίνωσε ότι ξεκινά μεγάλη στρατιωτική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν, διαμηνύοντας ότι πρόκειται για αυστηρή προειδοποίηση προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της νήσου που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι δεν θα κλιμακώσει την ένταση, ωστόσο εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για την «παράλογη και προκλητική ενέργεια» του Πεκίνου, συμπληρώνοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί οι ένοπλες δυνάμεις της.

Η Ταϊβάν έχει τεθεί σε συναγερμό στις περιφερειακές περιοχές της, παρακολουθώντας τις κινήσεις των στρατιωτικών και πυραυλικών δυνάμεων της Κίνας.

Οι παράλογες και προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας διαταράσσουν την κατάσταση ασφάλειας στο Στενό της Ταϊβάν και δεν συνάδουν με την υγιή ανάπτυξη των διασυνοριακών σχέσεων στο στενό, ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

«Η Κίνα πρέπει να σεβαστεί την επιλογή του λαού της Ταϊβάν για έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής και ν’ απέχει από στρατιωτικές προκλήσεις, ανακοίνωσε σήμερα το Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν», μετά από την κίνηση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων ν’ αρχίσουν ένα νέο γύρο πολεμικών γυμνασίων κοντά στη Ταϊβάν.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι λειτουργίες του αεροδρομίων και του λιμανιών παραμένουν ομαλές στη διάρκεια των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων.

Η Ταϊβάν θα διασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων στο FIR της Ταϊπέι, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, το ίδιο υπουργείο.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις
Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με προσοχή την κινεζική στρατιωτική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν, συμπληρώνοντας ότι το Πεκίνο θα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πριν από λίγες ώρες, η Κίνα ανακοίνωσε την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Joint Sword-2024B», διατυπώνοντας παράλληλα αυστηρή προειδοποίηση προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της νήσου που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response