Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή – Νεκρός κι άλλος επικεφαλής της Χεζμπολάχ

Κοινοποίηση:
beirut

Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή- Συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις του Ισραήλ στον βόρειο Λίβανο και τη Γάζα, ενώ ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του για την προδιαγεγραμμένη απάντηση στο Ιράν

Νεκρός ένας ακόμη επικεφαλής της Χεζμπολάχ σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Κατά τα λοιπά το Ισραήλ λέει ότι θα εξετάσει την «άποψη» των ΗΠΑ πριν απαντήσει σε μια ιρανική πυραυλική επίθεση, αλλά θα ενεργήσει με βάση τα δικά του «εθνικά συμφέροντα», την ώρα που ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πάνω από 200 χτυπήματα σε όλο τον Λίβανο τις τελευταίες 24 ώρες, επεκτείνοντας τις επιθέσεις του κατά της Χεζμπολάχ.

Η UNICEF εν τω μεταξύ προειδοποίησε για μια «χαμένη γενιά» στον Λίβανο, λέγοντας ότι 400.000 παιδιά έχουν εκτοπιστεί σε τρεις εβδομάδες ισραηλινών επιθέσεων. Οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Γάζα συνεχίζονται για 11η ημέρα καθώς πλήττει κτήρια στο πολιορκημένο στρατόπεδο Τζαμπάλια. Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα την περασμένη ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τα πλήγματα στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο «χωρίς έλεος», συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βηρυτού. Η προειδοποίησή του σημειώθηκε μία ημέρα αφότου η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες σε επίθεση με drone σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ.

«Έρχεται η απάντηση στο Ιράν»

Τις τελευταίες ώρες εν τω μεταξύ πραγματοποιούνται πυρετώδεις διαβουλεύσεις ασφαλείας στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ προκειμένου να σχεδιαστεί η προδιαγεγραμμένη όπως όλα δείχνουν «απάντηση» στο Ιράν, με το Ισραήλ να αγνοεί τα «έμμεσα αιτήματα» που έχει λάβει τόσο από τη Χεζμπολάχ όσο και από το Ιράν για κατάπαυση του πυρός.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ. Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η Washington Post, τα αντίποινα του Ισραήλ δεν θα στοχεύουν σε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο Νετανιάχου έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ θα πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι στρατηγικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο Ισραηλινός ηγέτης φέρεται να δεσμεύτηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μπάιντεν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ να ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response