Σε υψηλό 50ετίας οι τιμές του καφέ λόγω κλιματικών πιέσεων και αυξημένης ζήτησης

Κοινοποίηση:
ae892bdaf65db67b1eba50e15f01a546_L

Οι διεθνείς τιμές του καφέ έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών, σημειώνοντας αύξηση που ξεπερνά το 70% από τις αρχές του 2024.

Οι βασικές αιτίες αυτής της ανόδου είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες, που επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή, και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

Η Βραζιλία, η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Κατά τους μήνες Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, η χώρα αντιμετώπισε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών. Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές για τις καλλιέργειες, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο από έντονες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν νέες ζημιές στις σοδειές. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή για τη σεζόν 2024/2025 αναμένεται να είναι μειωμένη.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, η συνολική παραγωγή καφέ θα φτάσει τους 66,4 εκατομμύρια σάκους των 60 κιλών, εκ των οποίων οι 45,4 εκατομμύρια θα είναι της ποικιλίας Arabica και οι 21 εκατομμύρια της ποικιλίας Robusta. Αυτές οι προβλέψεις είναι χαμηλότερες από εκείνες που είχαν ανακοινωθεί πριν από λίγες εβδομάδες, όπου αναμενόταν η παραγωγή να φτάσει τα 69,9 εκατομμύρια σάκους.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα παγκοσμίως, με δισεκατομμύρια ανθρώπους να τον καταναλώνουν καθημερινά. Η ζήτηση έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της διεύρυνσης της κατανάλωσης σε αγορές όπως η Κίνα. Ωστόσο, η καλλιέργεια καφέ περιορίζεται σε συγκεκριμένες κλιματολογικές ζώνες, με τη Βραζιλία, το Βιετνάμ, την Κολομβία και την Αιθιοπία να αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς. Μόνο η Βραζιλία και το Βιετνάμ παράγουν το 56% του παγκόσμιου καφέ.

Η μεγάλη εξάρτηση από λίγες χώρες καθιστά την αγορά ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι δυσμενείς συνθήκες στη Βραζιλία έρχονται να προστεθούν σε αυτήν την ευαισθησία, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την επάρκεια του προϊόντος.

Εκτός από τις κλιματικές δυσκολίες, οι διεθνείς τιμές του καφέ επηρεάστηκαν και από την τακτική ορισμένων Βραζιλιάνων παραγωγών. Σύμφωνα με δηλώσεις διεθνών εμπόρων καφέ στο Reuters, πολλοί αγρότες καθυστέρησαν τις παραδόσεις της φετινής σοδειάς, περιμένοντας ακόμη υψηλότερες τιμές. Αυτή η πρακτική δημιούργησε ελλείψεις στην αγορά, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. να κοψουμε τον καφε ιδιως τον ακριβο. 3, 4 ευροπουλα για μια καρεκλα με θεα????.αυτο μας καιει.ας τον περνουμε απο το σπιτι που κοστιζει ΤΙΠΟΤΑ. διαφορετικα οταν δεν θαχετε να φατε, θα τον κοψετε. αυτο βεβαια εννοειτε οτι θα γινει αναλογα με την καβατζα μαυρο ευρο που διαθετετε.

Comments are closed.