Σημαντική εξέλιξη: Η Χαμάς δέχεται να διαπραγματευτεί για τους ομήρους ακόμη και χωρίς κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Κοινοποίηση:
όηκλήλκ

Πρόθυμη να διαπραγματευθεί με το Ισραήλ για την τύχη των Ισραηλινών ομήρων και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, ακόμη και χωρίς το προαπαιτούμενο  της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, φέρεται να είναι, πλέον, η Χαμάς.

«Η Χαμάς απαιτούσε την συμφωνία του Ισραήλ για μία καθολική και μόνιμη κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για διαπραγμάτευση. Αυτό το σημείο ξεπεράστηκε, αφού οι μεσολαβητές δεσμεύθηκαν ότι όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η κατάπαυση του πυρός θα παραμένει σε ισχύ», δήλωσε σχετικά ανώτατος αξιωματούχος του κινήματος που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η Χαμάς υπαναχώρησε ως προς τον όρο που είχε θέσει για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και δέχθηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος, την ώρα που ενισχύονται οι μεσολαβητικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Με βάση την ίδια πηγή, η Χαμάς πληροφόρησε τους μεσολαβητές ότι προσβλέπει σε τρία στάδια: αρχικά, στην είσοδο στην Γάζα 400 φορτηγών μεταφοράς βοήθειας καθημερινά, στην συνέχεια στην αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον διάδρομο της Φιλαδελφείας και το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και στην τελική φάση στην πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ισραηλινών. Αν θέλουν επίτευξη συμφωνίας, αυτή πιθανότατα θα επιτευχθεί», δήλωσε επίσης ο αξιωματούχος της Χαμάς, πιθανολογώντας ότι οι συνομιλίες θα διαρκέσουν «από δύο έως τρεις εβδομάδες, εάν το Ισραήλ δεν μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις όπως στο παρελθόν».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: