Σημαντική εξέλιξη: To ελληνικό δημόσιο εξετάζει νέα έξοδο στις αγορές ομολόγων – Όχημα το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Αυτό που μένει ανοικτό είναι η διάρκεια του τίτλου με το πιο πιθανό σενάριο να είναι η πενταετία ή η επταετία αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή

  «Σήμα» στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για νέα έξοδο στις αγορές δίνει ο προϋπολογισμός μετά τις θετικές εξελίξεις στα δημοσιονομικά καθώς στο πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφεται πλεόνασμα ύψους 3,4 δις. ευρώ με βασική «όχημα» τις υπερεισπράξεις των 950 εκ. ευρώ από τα φορολογικά έσοδα.
Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι η συγκυρία για προσφυγή σε νέο δανεισμό είναι ευνοϊκή και δεν αποκλείουν εξελίξεις ακόμα και την επόμενη εβδομάδα εφόσον βέβαια οι πέντε τράπεζες που λειτουργούν ως ανάδοχοι της έκδοσης ανάψουν το πράσινο φως.
Αυτό που μένει ανοικτό είναι η διάρκεια του τίτλου με το πιο πιθανό σενάριο να είναι η πενταετία ή η επταετία αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή και με πλοηγό το ενδιαφέρον των επενδυτών που παραμένει ισχυρό για τα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο εκεί που θα δοθεί έμφαση είναι η σύνθεση των επενδυτών να είναι εξαιρετικά «ποιοτική».
Όσον αφορά στο ύψος του νέου δανεισμού σύμφωνα με την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι δεν θα ξεπεράσει το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ αν και δεν αποκλείεται ο ΟΔΔΗΧ να δεχτεί προσφορές που θα μειώσουν το επιτόκιο με αποτέλεσμα να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές δεδομένου ότι στις 20 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη άλλη μία επανέκδοση.
Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής το δημόσιο έχει δανειστεί 4,9 δις. ευρώ, ποσό που καλύπτει το 50% των μεικτών δανειακών αναγκών για το 2024 αφού οι καθαρές είναι μόλις 5,4 δις. ευρώ ενώ στο σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ

είναι η μείωση του στοκ των εντόκων γραμματίων κατά 3 δις. ευρώ στα 8,7 δις. ευρώ και αντικατάσταση τους με ομόλογα διάρκειας μεγαλύτερη του ενός έτους.

Η δανειακή στρατηγική για το 2024

Η δανειακή στρατηγική για το 2024 προβλέπει ακόμη πρόωρες αποπληρωμές χρέους 12 δισ. ευρώ και μείωση των ταμειακών διαθέσιμων κατά 3,62 δισ. ευρώ.
Ήδη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν βάλει πλώρη για την προεξόφληση δόσεων ύψους 5,29 δις. ευρώ που λήγουν το 2026 και το 2027 από τα ακριβά διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στον ESM.

Επισημαίνεται ότι τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δις. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως τα 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά καθώς το Euribor 3μηνου είναι 3,94%.
Επίσης από φέτος τρέχει και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF ύψους 141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056 ενώ από το 2034 προστίθενται τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM ως το 2060.
Σύμφωνα με τους αναλυτές μέχρι το 2034 η χώρα μας θα πρέπει να έχει αποκλιμακώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100% ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν.
Για το 2024 προβλέπεται νέα συρρίκνωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,3% του ΑΕΠ το 2023 ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά θα μειωθεί και σε απόλυτα μεγέθη στα 354 δισ. ευρώ από 355 δισ. ευρώ το 2023.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: