Σημαντική μείωση της παραγωγής μελιού στη Ροδόπη αναμένεται φέτος, με ποσοστά που αγγίζουν το 70%. Αυτή η κατάσταση καθιστά επιτακτική την ανάγκη στήριξης των μελισσοκόμων της περιοχής.
Η ανομβρία, οι καιρικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας την άνοιξη, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους, έχουν οδηγήσει σε σοβαρές δυσκολίες για τις μέλισσες. Οι πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή έχουν καταστρέψει εκτενή βοσκοτόπια, γεγονός που έχει περιορίσει τη δυνατότητα των μελισσών να παράγουν νέα γύρη για τη διατροφή του γόνου τους. Ως αποτέλεσμα, τα μελίσσια βρίσκονται σε κίνδυνο κατάρρευσης.
Επιπλέον, οι μελισσοκόμοι που επλήγησαν από τις φωτιές έχουν λάβει αποζημιώσεις από τους πόρους που προορίζονται ετησίως για τον κλάδο, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για επιδοτήσεις πετρελαίου και αντικατάσταση κυψελών. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μειωμένη στήριξη των μη πληγέντων συναδέλφων τους.
Δοθέντων των παραπάνω, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ροδόπης, με ανοιχτή επιστολή του, στην οποία τονίζει ότι «η μείωση της παραγωγής μελιού δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα αλλά και θέμα διατροφικής ασφάλειας και οικολογικής ισορροπίας», ζητά από το ΥΠΑΑΤ οικονομική ενίσχυση de minimis.
Κρούει, δε, τον κώδωνα του κινδύνου, για μελλοντικό αφανισμό της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, καθώς όπως επισημαίνει, «αν δεν στηριχθεί επαρκώς ο κλάδος, θα προκληθεί μαζική φυγή από το επάγγελμα, και τότε είναι που οι Έλληνες θα τρέφονται μόνο με μέλια εισαγωγής».
Μάλιστα ο πρόεδρος του συλλόγου, Στέλιος Κεχαγιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, υπενθυμίζει ότι «το μέλι είναι το 4ο πιο νοθευμένο αγροτικό προϊόν στη σχετική λίστα της Ε.Ε.».
ζαχαρη και δεν θα μεινει τιποτα