Σημασία έχει ο τρόπος που σκεπτόμαστε

Κοινοποίηση:
cherry-blossoms

Σε όλων το μυαλό στριφογυρίζουν συνεχώς διάφορες σκέψεις. Σκέψεις για το «τι» για το «γιατί» σκέψεις για το «πως» σκέψεις πολλές συνεχώς.

Σκέψεις χαρούμενες και ελπιδοφόρες αλλά και σκέψεις δυσάρεστες που πονούν.

Σημασία έχει ο τρόπος που σκεπτόμαστε.

Σοφή η ρήση του στωικού φιλοσόφου μας του Επίκουρου, ο οποίος ασχολήθηκε με την θεραπεία της Ψυχής και είχε στόχο την αναζήτηση των αιτιών της ανθρώπινης δυστυχίας, είπε:

     « ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ  ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ»

Αναρωτηθείτε, λοιπόν, τι σας ταλαιπωρεί στην καθημερινότητα σας, ποια σκέψη συχνά γυροφέρνει στο μυαλό σας  και σας βασανίζει. Σε όλους μας έχει συμβεί αυτό με όχι καλές συνέπειες στην υγεία μας ψυχική και σωματική.

Εκείνο που μπορείτε να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις που διεγείρονται αρνητικά συναισθήματα, (από core belifes,  ανεξέλεγκτες κυτταρικές μνήμες),είναι να μην βιαζόμαστε να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα πιθανά παρερμηνεύοντας λόγια ακόμη και πράξεις. Μια δεύτερη σκέψη περισσότερο αντικειμενική βοηθάει.

Ας γίνω περισσότερο συγκεκριμένη, διότι το θέμα είναι μεγάλο και ανεξάντλητο.  Θα χρησιμοποιήσω την θεωρία του Aaron Beck ο οποίος ασχολήθηκε με την προσέγγιση CBTκαι  μιλά  για τρείς αρνητικές σκέψεις που ταλαιπωρούν πολλούς

ανθρώπους και είναι:

0ι αρνητικές αντιλήψεις για τον Εαυτό, τον Κόσμο και το Μέλλον τις οποίες κληρονομούμε από τους γονείς μας, το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, το σχολείο, παρέες κ.α, και εμείς ανεξέταστα τις υιοθετούμε πιστεύοντας «ότι έτσι είναι», χωρίς να εξετάσουμε και να αναρωτηθούμε «είναι έτσι;» η απλώς καταγράφηκαν στη σκέψη μας παιδιόθεν από άλλων ατόμων λάθος ερμηνείες και λάθος αντιλήψεις;  Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην κακή ψυχική υγεία του πληθυσμού. Επομένως πλήττεται συνολικά η υγεία, οι διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις μας.

Ως γνωστόν στα πρώτα μας χρόνια, ως παιδιά μικρά , καταγράφονται στον εγκέφαλο μας αρνητικά σχήματα, λέξεις ακόμη και έννοιες οι οποίες χρειάζονται επανέλεγχο στην ενήλικη ζωή μας. Αυτές  οι αρνητικές μνήμες από τιμωρίες, προσβολές, φόβους και ανησυχίες επηρεάζουν τα συναισθήματα μας και συνεπώς την συμπεριφορά μας.

Σας θυμίζω ότι ο άνθρωπος είναι θεϊκά  πλασμένος ,είναι ένα θαύμα, το τελειότερο ον στην Φύση και αξίζει τον σεβασμό και τον θαυμασμό μας.

Η ψυχική και σωματική υγεία είναι απόρροια καλών πραγμάτων. ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ για τον ΑριστοτέληΗ χαρά η καλοσύνη και η αγάπη οδηγούν σε επιθυμητά αποτελέσματα σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ύπαρξης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: