Ενδεικτικές είναι, εξάλλου, οι τοποθετήσεις τόσο από στελέχη της κυβέρνησης όσο και από τους ειδικούς, που μιλούν μόνο για τη μάχη περιορισμού της έξαρσης της πανδημίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συζήτηση για το ζήτημα της άρσης του lockdown. Το μόνο ζητούμενο τώρα είναι η εξέλιξη της πανδημίας, ενώ το ζήτημα των μέτρων μετατίθεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς το σύστημα υγείας πλέον πιέζεται ασφυκτικά λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και της ανάγκης για διασωλήνωση ασθενών.
Μητσοτάκης: Σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας
Μόλις χθες εξάλλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα για το πώς θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση στο μέτωπο του κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκανε ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει ακόμα στο τραπέζι καμία συζήτηση για την άρση των μέτρων και του lockdown, αφού η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. «Θέλω να σας πω ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνον όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Διαφορετικά θα είναι φέτος τα Χριστούγεννα
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις γιορτές των Χριστουγέννων, οι οποίες πλησιάζουν, και κατέστησε σαφές πως φέτος θα είναι διαφορετικά από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα: «Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας, σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας, είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως στο κόκκινο, όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα».
Πέτσας για άρση μέτρων: Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα
«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ1. Ο κ. Πέτσας είπε πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου». Αναφορικά με την επίταξη των δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως αυτό έγινε εξαιτίας της πίεσης στο σύστημα υγείας.
Όσον αφορά στο εμβόλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εάν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν εγκριθεί το εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Δεκέμβριο, τότε τέλος του έτους-αρχές του επόμενου θα αρχίσει ο εμβολιασμός».
Θεοδωρικάκος: Υπενθυμίζω πως το Πάσχα μείναμε σπίτια μας
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έδειξε και αυτός πως η άρση του lockdown στο τέλος του Νοεμβρίου απομακρύνεται όλο και περισσότερο: «Είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας. Καλύτερα θα είναι να μετράμε αντίστροφα μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα».
Βατόπουλος: Να πάμε σε μέτρα Ουχάν -Να κλείσουν όλα για 10-15 ημέρες
Παράλληλα, προβληματισμό προκάλεσαν οι δηλώσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου, ο οποίος σήμερα το πρωί είπε πως η χώρα θα έπρεπε να πάρει πιο αυστηρά μέτρα, τύπου Ουχάν για 10-15 ημέρες, ώστε να υπάρξει άμεση μείωση των κρουσμάτων και περιορισμός της επιδημίας. «Να βγαίνει ένας από κάθε οικογένεια μία φορά κάθε 3-4 ημέρες για να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ προκειμένου να αγοράζει τα βασικά και στη συνέχεια να επιστρέφει και να μένει στο σπίτι», είπε ο κ. Βατόπουλος.
εσεις ρε τσαρλατανοι δεν ειπατε για 3εβδομαδες? χασισι παιρνετε? και στο φιναλε μην περιμενετε να πληρωθουν ουτε τελη κυκλοφοριας ουτε φοροι εισοδηματος ουτε τιποτα δεν ειστε αξιοι να μοιρασετε δυο γαιδουριων τα αχυρα
Καλά κάνουν οι κομμουνιστές Νεοισλαμοκράτες της γαλαζαίας παράταξης.Γλεντάνε τους ελληνέζους,ειδικά αυτούς που τους ψήφισαν.