Σκάνδαλο Α.Μ.Ασημακοπούλου: Δικάζονται οι πρώτες αγωγές των αποδήμων

Κοινοποίηση:
anna-misel-asimakopoulou-Eurokinissi

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικάζονται οι έξι πρώτες αγωγές αποδήμων για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων, που προκάλεσε αντιδράσεις και οδήγησε σε πρόστιμα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ως υπεύθυνους για το συμβάν.

Οι απόδημοι διεκδικούν αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο για την ηθική βλάβη που υπέστησαν.

Η υπόθεση αφορά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία έγινε γνωστή μετά από καταγγελίες αποδήμων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο, κάθε απόδημος αξιώνει αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, έντοκα από την επίδοση των αγωγών μέχρι την εξόφληση. 

Οι πρώτες έξι αγωγές θα εκδικαστούν από διαφορετικά τμήματα του Δικαστηρίου, ώστε να διασφαλιστεί η αμεροληψία και η διαφάνεια.

Το δικαστήριο έχει προγραμματίσει τις δικάσιμες για τις 10 και 12 Φεβρουαρίου 2025, εντός του προβλεπόμενου χρόνου ενός έτους από την κατάθεση των αγωγών.

Η στρατηγική των δικηγόρων αποσκοπεί στην αποφυγή ομαδικών αγωγών για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, επιδιώκοντας τη διάχυση των υποθέσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαστές, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες για δίκαιες αποφάσεις.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για την παραβίαση της νομοθεσίας, με τις σχετικές διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: