Σκάνδαλο! Συνεχίζουν κανονικά οι intersex αθλήτριες στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Κοινοποίηση:
khelif-ting-282024-851

Στην κατακραυγή που έχει προκληθεί από τη συμμετοχή δύο intersex πυγμάχων στους Ολυμπιακούς Αγώνες απαντάει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Αναφερόμενη στην Ιμάνι Κέλιφ από την Αλγερία και τη Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν, η ΔΟΕ υποστηρίζει πως οι δύο αθλήτριες, που αποκλείστηκαν από διεθνείς αγώνες πυγμαχίας για ιατρικούς λόγους, έπεσαν θύματα «μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας(ΙΒΑ)».

Η ΔΟΕ υπερασπίζεται την απόφασή της να επιτρέψει τη συμμετοχή των δύο αθλητριών, ενώ επικρίνει την απόφαση της IBA να τις αποκλείσει, λέγοντας ότι ελήφθη πρακτικά χωρίς την έγκριση των διοικητικών οργάνων. Εξηγεί ακόμη ότι «έχουμε δει σε δημοσιεύματα παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με δύο αθλήτριες» και καταλήγει λέγοντας ότι «η σημερινή επιθετικότητα εναντίον των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμιά σωστή διαδικασία».

Την Πέμπτη, 1 Αυγούστου, η Αλγερινή Ιμάνι Κέλιφ απέκλεισε την αντίπαλό της μέσα σε 46 δευτερόλεπτα, με την Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι να αποχωρεί δακρυσμένη. Η Ιμάνι Κέλιφ παίζει το Σάββατο στις 18:22 με την Άνα Λούκα Χαμόρι από την Ουγγαρία στα προημιτελικά της κατηγορίας των 66 κιλών γυναικών, ενώ η Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν αντιμετωπίζει σήμερα (16:30) τη Σιτόρα Τουρντιμπέκοβα από το Ουζμπεκιστάν για τη φάση των 16 στην κατηγορία των 57 κιλών γυναικών.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΟΕ
«Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις.

Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Μονάδα Πυγμαχίας Παρίσι 2024 (PBU). Όπως και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους.

Αυτοί οι κανόνες εφαρμόστηκαν και κατά τη διάρκεια της προκριματικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των τουρνουά πυγμαχίας των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2023, των Ασιατικών Αγώνων, των Παναμερικανικών Αγώνων και των Αγώνων Ειρηνικού, του ad hoc προκριματικού τουρνουά της Αφρικής του 2023 στο Ντακάρ (SEN) και των δύο παγκόσμιων προκριματικών τουρνουά που διεξήχθησαν στο Μπούστο Αρσίζιο (ITA) και στην Μπανγκόκ (THA) το 2024, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 1.471 διαφορετικοί πυγμάχοι από 172 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (ΕΟΕ), η Ομάδα Προσφύγων Πυγμαχίας και μεμονωμένοι ουδέτεροι αθλητές και περιλάμβαναν πάνω από 2.000 προκριματικούς αγώνες.

Η PBU χρησιμοποίησε τους κανόνες πυγμαχίας του Τόκιο 2020 ως βάση για να αναπτύξει τους κανονισμούς της για το Παρίσι 2024. Αυτό έγινε για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στην προετοιμασία των αθλητών και να εξασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι κανόνες του Τόκιο 2020 βασίστηκαν στους κανόνες μετά το Ρίο 2016, οι οποίοι ίσχυαν πριν από την αναστολή στην οποία τέθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας από τη ΔΟΕ το 2019 και την επακόλουθη ανάκληση της αναγνώρισής της το 2023.

Έχουμε δει σε δημοσιεύματα παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με δύο αθλήτριες που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA) και των τουρνουά που είναι εγκεκριμένα από την IBA.

Οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δέουσα διαδικασία.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της, η απόφαση αυτή ελήφθη αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το Διοικητικό Συμβούλιο της IBA την επικύρωσε μόνο εκ των υστέρων και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να καθιερωθεί μια διαδικασία που θα ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον και να αποτυπωθεί στους κανονισμούς της IBA. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει «να καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο του φύλου».

Η σημερινή επιθετικότητα εναντίον αυτών των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμιά σωστή διαδικασία – ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εν λόγω αθλήτριες αγωνίζονταν σε αγώνες υψηλού επιπέδου για πολλά χρόνια.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι αντίθετη με τη χρηστή διακυβέρνηση.

Οι κανόνες επιλεξιμότητας δεν θα πρέπει να αλλάζουν όσο διεξάγεται ο διαγωνισμός, και κάθε αλλαγή κανόνα πρέπει να ακολουθεί τις κατάλληλες διαδικασίες και να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.

Η ΔΟΕ δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ και το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΔΟΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ΔΟΕ εκφράζει τη θλίψη της για την κακοποίηση που δέχονται σήμερα οι δύο αθλήτριες.

Η αναγνώριση της IBA ανακλήθηκε από τη ΔΟΕ το 2023 μετά την αναστολή της το 2019. Η ανάκληση της αναγνώρισης επιβεβαιώθηκε από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS).

Η ΔΟΕ έχει καταστήσει σαφές ότι χρειάζεται οι εθνικές ομοσπονδίες πυγμαχίας να καταλήξουν σε συναίνεση γύρω από μια νέα διεθνή ομοσπονδία προκειμένου η πυγμαχία να συμπεριληφθεί στο αθλητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028 στο Λος Άντζελες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

16 Σχόλια

  1. Ας τους βάζουν να μάχονται μεταξύ τους, τι ποιό δίκαιο?????

  2. Στην αρχαία Ελλάδα αυτά τα ανομαλα τα εξαφάνισαν δια παντως

  3. Εφόσον η Ιταλίδα ήξερε, δεν έπρεπε να δεχτεί να αγωνιστεί.😠
    Τώρα μυξοκλάμματα..🖐️

  4. Να μην δεχθεί καμια άλλη αθλήτρια να αγωνιστεί.
    Να ακυρωθεί εντελώς το αγώνισμα.
    Να ξεφτιλιστουν οι Γάλλοι και οι ανώμαλοι τρανς εντελώς.
    Στην κολύμβηση το πέτυχαν

  5. ΔΟΕ ισον οργανο της Νεας Ταξης. Τι περιμενατε λοιπον? Εχουν αποφασισει να βραχυκυκλωσουν τον πλανητη για να μπορεσουν να τον ελεγξουν πιο ευκολα.
    Κανουν το ασπρο μαυρο. Και δυστυχως δεν βρισκουν αντισταση.

  6. Όλοι στέκονται στο φύλο και μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν αναφέρεται στο τι νόημα έχει, να υπάρχει γυναικείο μποξ. Από την ώρα που το γυναικείο φύλο δεν έχει ως χαρακτηριστικό τη δύναμη για μένα είναι ένα ανόητο άθλημα που εξυπηρετεί τη δήθεν ισότητα που πρακτικά είναι μια μπούρδα. Προσωπικά δε θα πλήρωνα ούτε ενα ευρώ να δω γυναικείο μποξ. Ως θέαμα το θεωρώ θλιβερό και βάρβαρο. Αν σε κάποιες κοπέλες τους αρέσει, θα μπορούσαν απλά να υπήρχαν αγώνες επίδειξης, απλά για την εκγύμναση ως χόμπι αυτών των γυναικών. Το γυναικείο φύλο έχει άλλες δεξιότητες και δεν εξυπηρετεί σε τπτ να υπάρχουν τα ίδια αθλήματα και στα δυο φύλα.

  7. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΖΟΥΜΕ..ΤΙ ΣΑΠΙΛΑ ΕΧΕΙ ΤΥΛΙΞΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ..ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ..ΒΑΖΟΥΝ ΚΟΠΕΛΕΣ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΝΤΡΕΣ?? ΚΑΙ ΠΟΥ?? ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΡ ΠΛΕΙ – ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΔΑΣ ΚΟΠΕΛΑΣ?? ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΟΛΑ Η ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ ΤΗΣ Ν.Τ.Π ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΟΛ.ΑΓΩΝΕΣ, ΜΙΑ ΑΗΔΙΑ ΕΙΝΑΙ.-

  8. Οι μουσουλμάνοι Αλγερινοί πως το επέτρεψαν αυτό; Περιεργο

    1. ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΙΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΜΑΛΛΟΝ… ΑΚΟΜΑ……..
      ΕΙΣΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΛΔΟΣ.

    2. Μετά την Αραβική Άνοιξη …… άλλαξαν τα πράγματα δεν είναι όπως τα ξέρεις.
      Τώρα έχουν Δημοκρατίτσα………

  9. Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι!
    Λένε:”Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις.”

    Αφού έχετε αλλάξει τους κανονισμούς ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος με γυναίκες ενώ έχουν επίπεδα τεστοστερόνης Ανδρών!!!
    Σε αρκετά αθλήματα δεν είναι προϋπόθεση ο έλεγχος της τεστοστερόνης ώστε να είναι κοντά στο επίπεδο των γυναικών!
    Σε λίγο θα τους βάζουν να αγωνίζονται με παιδιά!
    Αυτό και αν είναι διάκριση κατά των γυναικών!

  10. Αχ καλε μπραβο συνεχανε οχι μονο για μεταλιο αλλα να εξασφαλισουνε και μια θεση στο… μυστικο δειπνο της τελετης ληξης!

  11. Δηλαδή πανηγυρίζει που κέρδισε τον αγώνα αυτός ο Μ@λ@κας ?……………..

  12. δεν περιμεναμε κατι αλλο. αφου αυτους προωθει το αρρωστημενο παγκοσμοιοποητικο συστημα. δεν παρακολουθω . αυτοι που καθονται στο σταδιο και παρακολουθουν μαζι δυστηχωςμε τους αθλητες δεν με βρισκει συμφωνω. κριμα.

  13. να μην κατεβούν στους αγώνες έχουν σκεφτεί οι γυναίκες αθλήτριες της κατηγορίας αυτής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας…

Comments are closed.