Ωράρια – λάστιχο, κυριακάτικη λειτουργία, άδειες που ανακοινώνονται τελευταία στιγμή, ανύπαρκτες γονικές άδειες, ατελείωτη ορθοστασία (πρόσφατα και μόνο μετά από καταιγισμό καταγγελιών τοποθετήθηκαν σκαμπό και καρέκλες σε καταστήματα της αλυσίδας), απαγόρευση στους εργαζόμενους να πίνουν νερό μπροστά στους πελάτες (!): αυτή είναι η εργασιακή πραγματικότητα στα Jumbo.
Άλλωστε, η ίδια η επιχείρηση διατυμπανίζει το μέχρι τελικής πτώσεως ωράριο: 9:00 – 21:00 τις καθημερινές και 9:00 – 20:00 τα Σάββατα.
«Σεμινάρια» αποφυγής των ελέγχων
Μετά και τις πολλές ανώνυμες καταγγελίες για παραβίαση του ωραρίου, πραγματοποιήθηκαν κατά την εορταστική περίοδο εκτεταμένοι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και αναμένονται κυρώσεις για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε ζητήματα ωραρίου. «Μαθαίνουμε, μάλιστα, ότι η εταιρεία παραδίδει στους εργαζόμενους “σεμινάρια” αποφυγής ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας», τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), Π. Κυριακούλιας.
Αλά καρτ εξαήμερο υπό την απειλή απόλυσης
Ο κ. Κυριακούλιας καταγγέλλει ότι, προκειμένου να θεσμοθετηθεί η ακραία ευελιξία στο ωράριο και να αποφύγει νέα πρόστιμα στο μέλλον, η εταιρεία, από την αρχή του χρόνου, «καλεί εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας για την αλλαγή της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας».
Τους ζητούν συγκεκριμένα «να υπογράψουν την μετατροπή του 5νθημερου εργασίας τους, σε εξαήμερο για 6 συνολικά εβδομάδες κατ΄ έτος και με κριτήριο (όπως περιγράφεται στην τροποποίηση της ατομικής σύμβασης), τις ανάγκες της εταιρείας και ιδίως “κατά τα συνήθη χρονικά διαστήματα προετοιμασίας ή/και κατά τη διάρκεια αιχμής και σώρευσης εργασιών της”».
Σημειώνεται ότι η εξαήμερη εργασία επιτρέπεται στον κλάδο του εμπορίου από το 2012 (Ν. 4093/2012) και μόνο αν οι εργαζόμενοι των Jumbo δεν εκβιάζονταν να υπογράψουν την αλλαγή της ατομικής τους σύμβασης, θα μπορούσαν να αποφύγουν την προαναφερθείσα εξέλιξη.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κ. Κυριακούλιας, για τους υπευθύνους καταστημάτων και εργασιακών πόστων η 6ημερη εργασία αφορά: 1 εβδομάδα τον Ιανουάριο, 2 εβδομάδες τον Αύγουστο, 1 εβδομάδα το Σεπτέμβριο, 1 εβδομάδα τον Οκτώβριο και 1 εβδομάδα το Νοέμβριο!
Για τους απλούς εργαζόμενους η 6ήμερη εργασία αφορά: 2 εβδομάδες τον Μάρτιο (σ.σ.: Απόκριες), 1 εβδομάδα τον Απρίλιο (Πάσχα), 1 εβδομάδα τον Σεπτέμβριο (έναρξη σχολικής χρονιάς), 1 εβδομάδα το Νοέμβριο και 1 εβδομάδα το Δεκέμβριο!
Πρόκειται δηλαδή για τις περιόδους που αυξάνονται οι ανάγκες των εν λόγω καταστημάτων, λόγω του εποχικού χαρακτήρα που έχει η εμπορική δραστηριότητα των Jumbo. Και η λύση; να ξεχειλωθεί ακόμα περισσότερο το «λάστιχο».
«Παράλληλα υποχρεώνουν όλους τους εργαζόμενους (θέλουν, δεν θέλουν οι ίδιοι) με 30 ώρες εργασίας την εβδομάδα να εργαστούν 40ωρο όποτε και όταν το ζητήσει η εταιρεία», προσθέτει ο γ.γ. της ΟΙΥΕ, επαναλαμβάνοντας ότι η επιχείρηση αλλαγής του χρόνου οργάνωσης της εργασίας γίνεται εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης και χωρίς φυσικά χωρίς καμιά διαβούλευση με τους εργαζόμενους.
«Η εταιρεία Jumbo πάντως διαμορφώνει μονομερώς την ευελιξία της εργασίας των εργαζομένων, κερδίζοντας ακόμη περισσότερο από την περικοπή του εργασιακού κόστους των ρεπό των εργαζομένων, διότι όπως φαίνεται δεν αρκούν στον “Mr Jumbo” και τους μετόχους τα 220 εκατ. Ευρώ κέρδη της περασμένης χρονιάς και θέλουν ακόμα περισσότερα κέρδη, στύβοντας τους εργαζόμενους και διαλύοντας κάθε προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό», επισημαίνει η Ομοσπονδία η οποία, πέραν της δημοσιοποίησης του ζητήματος, αναμένεται να αξιοποιήσει ακόμα ένα όπλο που έχει στα χέρια της, την προσφυγή, το επόμενο διάστημα, σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.
Σιχαμερά ανθρωπάρια βλαχαδεροί γυφτέμποροι αφεντικά του κώλου ανά την υφήλιο,να τα φάτε στους γιατρούς και να πεθάνετε στη γυφτιά σας …