Σκάνδαλο παρακολουθήσεων αναστατώνει την Ιταλία: Παρακολουθούσαν πολιτικούς και πωλούσαν τα δεδομένα

Κοινοποίηση:
cyber

Ο Ιγκνάτσιο Λα Ρούσσα, πρόεδρος της Γερουσίας και στέλεχος του δεξιού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Αδελφοί της Ιταλίας», ήταν μεταξύ των θυμάτων των χάκερς

Επί χρόνια ο 44χρονος σύμβουλος πληροφορικής Νούντσιο Σαμουέλε Καλαμούτσι, υπέκλεπτε μια βάση δεδομένων εθνικής ασφάλειας, καταγράφοντας την δραστηριότητα των ιταλικών πολιτικών – και όχι μόνον – ελίτ.

Ο Καλαμούτσι, ο οποίος στο παρελθόν είχε καυχηθεί ότι είχε διεισδύσει στο Πεντάγωνο, με τη συλλογικότητα χακτιβιστών Anonymous ηγείτο μιας ομάδας μηχανικών λογισιμικού στη δημιουργία και συντήρηση βάσεων δεδομένων για το υπουργείο Εσωτερικών ως μέλος μιας απομακρυσμένης ομάδας, σύμφωνα με τις υποκλοπές που κατέγραψαν οι ερευνητές.

Τη νύχτα, όμως σύμφωνα τουλάχιστον με το Politico, όταν η κίνηση στους διακομιστές ήταν αργή, η ομάδα «κατέβαζε» ιδιωτικά δεδομένα που ανήκαν σε χιλιάδες Ιταλούς, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αλλά και κυβερνητικά στελέχη.

Η παραβίαση της ασφάλειας εξελίχθηκε σε εθνικό σκάνδαλο που συγκλόνισε το πολιτικό κατεστημένο και έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει εκκλήσεις για κοινοβουλευτική έρευνα και αναθεώρηση των πολιτικών ασφαλείας της.

“Είμαι πικραμένος και πληγωμένος για μένα και την οικογένειά μου”, δήλωσε ο Ρέντσι, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Italia Viva, στο Politico.”Δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αλλά ως Ιταλός είμαι θυμωμένος γιατί αυτό αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και την ιδιωτική ζωή”.

Από το πρωί της Τρίτης, τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί και 60 βρίσκονται υπό έρευνα. Την Πέμπτη αναμένεται να εκδικαστούν από ανακριτή οι κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν συνωμοσία για χάκινγκ, διαφθορά, παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακών μυστικών.

Ο ρόλος της ιδιωτικής εταιρείας ερευνών

Η παραβίαση φέρεται να έγινε από μια ιδιωτική εταιρεία ερευνών με την επωνυμία Equalize, την οποία διευθύνει ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας Καρμίν Γκάλο υπό την αιγίδα του Ενρίκο Πατσάλι, προέδρου της Fondazione Fiera Milano, ενός ιταλικού φορέα διοργάνωσης εμπορικών εκθέσεων και συνεδρίων.

Η Equalize είχε πρόσβαση σε κυβερνητικές βάσεις δεδομένων μέσω ενός «ιού υπολογιστή» που της επέτρεπε να ελέγχει τους διακομιστές εξ αποστάσεως, καθώς και μέσω πληροφοριοδοτών που εργάζονταν εκ των έσω.

Μια παραβιασμένη βάση δεδομένων κατέγραφε ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες, μια άλλη εντόπιζε ιδιωτικές τραπεζικές συναλλαγές και μια τρίτη φιλοξενούσε αστυνομικές έρευνες.

Σε υποκλοπές, ο Καλαμούτσι, ο οποίος εργαζόταν για την Equalize, φέρεται να καυχιόταν ότι είχε παραβιάσει τις πληροφορίες 800.000 ανθρώπων.

Τα δεδομένα στη συνέχεια πωλούνταν σε πελάτες ή χρησιμοποιούνταν για να εκβιάζουν επιχειρηματίες και πολιτικούς τουλάχιστον από το 2019 έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αναφέρει το δικαστικό έγγραφο.

Η ομάδα πιστεύεται ότι συγκέντρωσε περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια ευρώ σε παράνομα έσοδα.

Οι τέσσερις συλληφθέντες έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, συμπεριλαμβανομένων των Γκάλο, Καλαμούτσι, του ιδιωτικού ερευνητή Μασιμιλιάνο Καμπονόβο και του Τζιούλιο Κονέλλι, ιδιοκτήτη εταιρείας τεχνολογίας και ασφάλειας.

Καταδικάζουν τα «Αδέλφια της Ιταλίας»

Η υπόθεση ήταν «απαράδεκτη» και «εγκληματική», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. Και συνέχισε σημειώνοντας: «Η κατασκοπεία της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων και στη συνέχεια η χρήση των πληροφοριών για οικονομικούς ή πολιτικούς σκοπούς αποτελεί πραγματικά απειλή για τη δημοκρατία».

Ο Ιγκνάτσιο Λα Ρούσσα, πρόεδρος της Γερουσίας και μέλος του δεξιού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Αδελφοί της Ιταλίας», ήταν μεταξύ των θυμάτων των χάκερς. Δήλωσε στο X ότι ήταν “έκπληκτος” και “αηδιασμένος” για τους ισχυρισμούς ότι ο ίδιος και οι γιοι του κατασκοπεύτηκαν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας και θέλει ο πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι να δώσει εξηγήσεις για την παραβίαση της ασφάλειας στο νομοθετικό σώμα, δεδομένου ότι οι πληροφορίες εκλάπησαν από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει τη φύλαξη εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων.

Το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ζήτησε νέα νομοθεσία και αυστηρότερες ποινές για το χάκινγκ στον απόηχο των αποκαλύψεων. Η αρχή προστασίας δεδομένων της Ιταλίας εξέδωσε επίσης μια δήλωση στην οποία ανέφερε ότι ξεκινά μια ειδική ομάδα εργασίας για να εξετάσει την ασφάλεια των εθνικών βάσεων δεδομένων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι ανέθεσε σε μια ομάδα την εξασφάλιση των πρεσβειών και του υπουργείου του. Προειδοποίησε ότι “οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εχθρούς μας”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: