Σκάνδαλο υποκλοπών: Κυρώσεις από ΗΠΑ σε Intellexa και δύο πρόσωπα – Προειδοποίηση και για Ελληνες συνεργάτες! – Tι κυρώσεις δεν μας λέει ο ποιητής…

Κοινοποίηση:
σκαν

Σε καθεστώς αυστηρών κυρώσεων έθεσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών (OFAC) των ΗΠΑ εταιρείες και βασικούς μετόχους τους, εξαιτίας παραγωγής και εμπορίας του λογισμικού υποκλοπών Predator.

Ανάμεσά τους εταιρεία που έχει έδρα την Ελλάδα, η Intellexa, και δύο πρόσωπα που απασχόλησαν τα ΜΜΕ μετά την αποκάλυψη του σκάνδαλου των υποκλοπών.

 Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές κυρώσεις αφορούν τον Tal Dilian  (Ταλ Ντίλιαν) ιδρυτή της κοινοπραξίας Intellexa και τη σύζυγό του Sara Aleksandra Fayssal Hamou (Σάρα Χάμου), που κατέχει ηγετικό ρόλο στις Intellexa. Οι κυρώσεις στρέφονται και σε βάρος πέντε εταιρειών της κοινοπραξίας Intellexa:

της ελληνικής Intellexa που σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ «εξάγει τα εργαλεία παρακολούθησης της σε αυταρχικά καθεστώτα»,
της Intellexa Limited, εταιρείας με έδρα την Ιρλανδία που ενεργεί ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό της κοινοπραξίας
της Cytrox AD με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία που ενεργεί ως εταιρεία ανάπτυξης του λογισμικού Predator
της Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT) με έδρα την Ουγγαρία που ήταν εκείνη που εξ αρχής δημιούργησε το λογισμικό παρακολούθησης και
της ιρλανδικής Thalestris Limited που κατέχει τα δικαιώματα διανομής του Predator και ενεργεί ως χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών για την κοινοπραξία
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ οι κυρώσεις μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους συνεργάτες στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ολα τα περιουσιακά στοιχεία των προαναφερόμενων προσώπων και εταιρειών, τα οποία είτε βρίσκονται στις ΗΠΑ ή βρίσκονται στην κατοχή ή τον έλεγχο υπηκόων των ΗΠΑ «παγώνουν» και πρέπει να αναφέρονται στην OFAC.

Εταιρείες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, μεμονωμένα ή συνολικά, κατά 50% ή περισσότερο στα εν λόγω πρόσωπα, τελούν επίσης υπό καθεστώς κυρώσεων.

Ελληνες συνεργάτες
Αλλες εταιρείες και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται ή ενεπλάκησαν σε συναλλαγές ή δραστηριότητες με τους Tal Dilian, Sara Hamou και τις εταιρείες Intellexa S.A., Intellexa Limited, Cytrox AD, Cytrox Holdings Zartkoruen και Thalestris ενδέχεται να εκτεθούν σε κυρώσεις. Αυτό αφορά και Έλληνες συνεργάτες τους τα οποία συναλλάσσονται τα πρόσωπα που τέθηκαν σε καθεστώς κυρώσεων.

«Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε καθορισμένου προσώπου, ή τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο», αναφέρει η ανακοίνωση της OFAC.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως «η εξάπλωση του εμπορικού spyware εγκυμονεί ξεχωριστούς και αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει γίνει κατάχρηση από ξένους παράγοντες για να καταστεί δυνατή η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η στόχευση αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο για καταστολή και αντίποινα».

Σχετικά με το Predator στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Από την ίδρυσή της το 2019, η κοινοπραξία Intellexa έχει λειτουργήσει ως εταιρεία μάρκετινγκ για μια ποικιλία «επιθετικών» οντοτήτων στον κυβερνοχώρο που προσφέρουν εμπορικά spyware και εργαλεία παρακολούθησης για να επιτρέψουν στοχευμένες και μαζικές εκστρατείες παρακολούθησης. Αυτά τα εργαλεία συσκευάζονται ως μια σουίτα εργαλείων με την επωνυμία Predator, το οποίο μπορεί να διεισδύσει σε μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών μέσω επιθέσεων μηδενικού κλικ που δεν απαιτούν αλληλεπίδραση με τον χρήστη για να μολύνει τη συσκευή το λογισμικό υποκλοπής. Μόλις μια συσκευή μολυνθεί από το λογισμικό υποκλοπής Predator, το λογισμικό υποκλοπής μπορεί να αξιοποιηθεί για μια ποικιλία δυνατοτήτων κλοπής πληροφοριών και παρακολούθησης—αυτό περιλαμβάνει τη μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή δεδομένων, την παρακολούθηση γεωγραφικής θέσης και την πρόσβαση σε μια ποικιλία εφαρμογών και προσωπικών πληροφοριών στην παραβιασμένη συσκευή».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: