Δύο περιστατικά με πυροβολισμούς από Τούρκους στρατιώτες στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο καταγράφηκαν το διάστημα από 5 έως 7 Μαρτίου. Και στις δύο περιπτώσεις, μάρτυρες των επεισοδίων έγιναν μεικτές περίπολοι Ελλήνων και Γερμανών συνοριοφυλάκων που βρίσκονται στην περιοχή υπό την ομπρέλα του Frontex.
Ο επικεφαλής του οργανισμού μάλιστα, Φαμπρίς Λετζερί, ενημέρωσε με επιστολή του την Κομισιόν για τα πρόσφατα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως αναφέρει εφημερίδα.
Όπως αναφέρει και ο ΣΚΑΪ,στις 6 Μαρτίου σημειώθηκε τριπλό επεισόδιο με πυροβολισμούς στον αέρα από την τουρκική πλευρά. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, ωστόσο δεν είναι κάτι που τις ανησυχεί.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., το πρώτο από τα δύο συμβάντα εκτυλίχθηκε την Παρασκευή 5 Μαρτίου στην περιοχή του Τυχερού. Τούρκοι στρατιώτες, μόλις αντελήφθησαν την παρουσία περιπόλου στην ελληνική πλευρά των συνόρων, έστρεψαν τα φώτα προς το μέρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και πυροβόλησαν δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό. Σύμφωνα με όσα περιέγραψαν αργότερα στις επίσημες αναφορές τους οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ακουγόταν από ηχείο ο ύμνος της Τουρκίας.
Το δεύτερο περιστατικό κατεγράφη 48 ώρες αργότερα στην ίδια ακριβώς περιοχή. Τούρκοι στρατιώτες, μόλις κατάλαβαν ότι στην ελληνική πλευρά των συνόρων κινείται περίπολος, βγήκαν από τη σκηνή που είχαν στήσει στο σημείο και πυροβόλησαν μια φορά στον αέρα. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι συνέταξαν αναφορές τις οποίες έστειλαν στον Frontex, ενώ αναφορές προς το αρχηγείο της αστυνομίας και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συνέταξαν οι επικεφαλής αξιωματικοί της περιφερειακής διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΕΛ.ΑΣ.
Το θέμα έφτασε μέσω του επικεφαλής του Frontex στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.. Με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, την επίτροπο αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον και τη γενική διευθύντρια Μετανάστευσης Μονίκ Παριά, ο Λετζερί προειδοποιεί για τα αυξημένα περιστατικά πυροβολισμών στον αέρα στην τουρκική πλευρά των συνόρων.
Διευκρινίζει πως, κατόπιν εντολών του, όλοι όσοι περιπολούν στην περιοχή έλαβαν εντολή να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και καταλήγει διευκρινίζοντας ότι θα ενημερώνει για κάθε τυχόν αύξηση της έντασης στην περιοχή.
Ελληνες παρατηρούν ότι τα δύο περιστατικά πυροβολισμών καταγράφηκαν στο ίδιο ακριβώς σημείο και ότι εδώ και πολλούς μήνες δεν έχουν υπάρξει παρόμοια φαινόμενα κατά μήκος της μεθορίου.
«Οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για κάποια κεντρική στρατηγική επιλογή της Τουρκίας, αλλά για τοπική πρωτοβουλία των στελεχών του τουρκικού στρατού που βρίσκονται στο σημείο», δήλωσε στην «Κ» στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ..
Αρκετά περιστατικά με πυροβολισμούς στον αέρα από Τούρκους στρατιώτες είχαν καταγραφεί την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, στον απόηχο της κρίσης με την Τουρκία και των επεισοδίων στον μεθοριακό σταθμό στις Καστανιές.
Στις 28 Απριλίου ενδεικτικά, Τούρκοι στρατιώτες είχαν πυροβολήσει στον αέρα στη θέα Γερμανών και Ελλήνων αστυνομικών στο Τυχερό. Σε εσωτερικό έγγραφο, που είχε τότε επικαλεστεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel, αναφερόταν ότι ο Γερμανός συνοριοφύλακας που είχε ακούσει τον πυροβολισμό είχε πέσει στο έδαφος προκειμένου να καλυφθεί, καθώς και ότι αργότερα διέκρινε με τα κιάλια του έναν Τούρκο στρατιώτη να σημαδεύει με όπλο προς την ελληνική πλευρά και να κάνει χειρονομίες.
Το συμβάν επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων στον Έβρο Χρυσοβαλάντης Γιαλιαμάς και μάλιστα επεσήμανε ότι δεν είναι το μοναδικό συμβάν.
Σημείωσε ότι πρόκειται για δύο συμβάντα στην περιοχή του Τυχερού. «Κάθε μέρα συναντάμε αυτά τα γεγονότα, όχι μόνο με πυροβολισμούς αλλά και με βρισιές.»