Σκληρή απάντηση Ιράν με αφορμή τη δολοφονία Χανίγια με την “κατάλληλη μορφή”

Κοινοποίηση:
iran_israel_xr

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κάνι, δήλωσε ότι η αντίδραση της Τεχεράνης στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, θα πραγματοποιηθεί «την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή». Αυτή η δήλωση έγινε σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

 

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου. Παρόλο που το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την πράξη αυτή, ούτε έχει αρνηθεί την εμπλοκή του, υπάρχουν πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ήταν υπεύθυνοι για τη δολοφονία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποτρέψει μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη. Η Washington Post ανέφερε ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί τη συμμετοχή τους στη δολοφονία, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις και τις στρατηγικές πολιτικής στην περιοχή.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι η δολοφονία Χανίγια δεν θα είχε γίνει χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Παράλληλα είπε ότι η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή από το κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα μπροστά στις ισραηλινές παραβιάσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά το Ιράν έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να αποφύγει τη σύγκρουση στην περιοχή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να στηρίζουν το Ισραήλ προκειμένου να «αποφευχθεί» ένας περιφερειακός πόλεμος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: